صدای منتشر شده از یک سیاهچاله بسیار پرجرم در فاصله 250میلیون سال نوری زمین،مانند یک نوت هراس انگیز موسیقی،مواد اطراف سیاهچاله را از خطر بلعیده شدن آگاه می کند!
در مشاهدات 53 ساعته تلسکوپ پرتو ایکس چاندرا در مرداد 1381،امواج کوتاهی در منحنی مربوط به گازهای داغ خوشه کهکشانی برساوش دیده شد.گروه تحقیق،پس از محاسبات بسیار به این نتیجه رسید که این امواج،در حقیقت،امواج صوتی با بسامد یک در 9.5 میلیون سال می باشند. این بسامد،معادل نوت "B-flat" است که حدود 57 اوکتاو پایین تر از نوت "middle C" در پیانو قرار دارد.
بدین ترتیب،ستاره شناسان برای اولین بار توانستند امواج صوتی منتشر شده از سیاهچاله ها را کشف کنند.بعلاوه،این نوت،زیرترین نوتی است که تا بحال کشف شده است.
"اندرو فابین" از موسسه ستاره شناسی انگلستان و سرپرست تیم تحقیق،می گوید:تا بحال،مقادیر زیادی نور و گرما که توسط سیاهچاله ها بوجود آمده اند،کشف شده است ولی این اولین بار است که امواج صوتی سیاهچاله ها کشف می شود.
به عقیده گروه تحقیقاتی "فابین"،این امواج صوتی،در اثر فشار وارده از دوحفره با پهنای 50000 سال نوری بر گازهای اطراف سیاهچاله بوجود آمده اند.این حفره ها که در عکس های تلسکوپ چاندرا نیز دیده می شوند،توسط جتهای سیاهچاله بوجود آمده اند.
با این کشف،علت داغ بودن و سرد نشدن گازهای منتشر کننده پرتو ایکس در خوشه کهکشانی برساوش مشخص شده است:امواج صوتی،هنگام حرکت در میان گاز،جذب آن می شوند و انرژی خود را به گاز منتقل می کنند. برای گرم نگه داشته شدن گازهای این خوشه کهکشانی،این امواج صوتی حداقل از 2.5 میلیارد سال پیش تا بحال،بطور پیوسته حضور داشته اند.
خوشه کهکشانی برساوش،تقریبا در فاصله 250 میلیون سال نوری زمین قرار دارد و پرنورترین خوشه کهشانی در پرتو ایکس است.
در این تصویر پرتو ایکس سه رنگی،گازهای منتشر کننده پرتو ایکس
در خوشه کهکشانی برساوش دیده می شوند.
:: ناسا / CXC / IoA / ای.فابین و همکاران ::
با استفاده از یک شیوه خاص پردازش تصویری،تغییرات روشنایی عمده ای در تصاویر تلسکوپ چاندرا بوجود آمد.
:: ناسا / CXC / IoA / ای.فابین و همکاران ::
انیمیشن 1.4 مگابایتی فوق،نحوه تولید امواج فشار در گاز میان ستاره ای
خوشه کهکشانی برساوش را نشان می دهد.
این امواج،بوسیله جتهای یک سیاهچاله بسیار پرجرم بوجود می آیند.
:: انیمیشن : ناسا / CXC / ای.هوبارت ::
:: تصویر پرتو ایکس: ناسا / CXC / IoA / ای.فابین و همکاران ::
منبع خبر : www.astronomy.com
در همین رابطه بخوانید :