سحابی رتیل (Tarantula) یکی از جذابترین اجرام آسمان برای بسیاری از منجمان آماتور و علاقهمندان به عکاسی نجومی است. اما اخترشناسان حرفهای نیز به این سحابی علاقه وافری دارند. سحابی رتیل که مهمترین عضو مجموعه 30-ماهیطلایی است، بزرگترین سحابی نشری آسمان شب و یک کارخانه ستارهسازی بسیار عظیم است که در فاصله 170هزار سالنوری زمین در صورت فلکی جنوبی ماهیطلایی (Dorado) قرار گرفتهاست. سحابی رتیل درواقع بخشی از قمر کهکشان راهشیری، ابر ماژلانی بزرگ است.
اندازهگیریهای اخترشناسان نشان میدهد این سحابی بیشاز نیممیلیون برابر جرم خورشید، گاز در بر دارد و در ساختاری پیچدرپیچ، پهناور و درخشان، برخی از سنگینترین ستارگان شناختهشده را در خود جای داده است. این سحابی نام خود را از وضعیت درخشانترین تودههای گازیاش گرفته است که شبیه به پاهای بندبندی است که از بدن یک رتیل خارج شدهاند. بدن رتیل را خوشهای از ستارگان داغ بهنام R136 تشکیل دادهاند که ازقضا با نورافشانی خود، کل سحابی را روشن کردهاند. الحق که نام رتیل، بزرگترین عنکبوت زمین، برازنده این سحابی پهنپیکر است: پهنای این سحابی یکهزار سالنوری است و تا یکسوم درجه امتداد دارد که اندکی از ماهبدر کوچکتر است. اگر این سحابی در کهکشان خودمان قرار داشت، مثلا در فاصله سحابی جبار از زمین، (1500 سالنوری)، یکچهارم آسمان را میپوشاند و حتی در نور روز هم دیده میشد!
اما چرا بررسی مناطقی مانند 30-ماهیطلایی مهم است؟ اخترشناسان معتقدند که اغلب ستارگان عالم در پرورشگاههایی بسیار بزرگ و ناآرام مانند منطقه 30-ماهیطلایی بهوجود آمدهاند، لذا از هر فرصتی استفاده میکنند تا سحابی رتیل را مطالعه کنند. زمستان گذشته، اخترشناسان رصدخانه جنوبی اروپا از دوربین تصویربردار زاویهباز مستقر روی تلسکوپ 2.2 متری MPG در لاسیای شیلی استفاده کردند تا همزمان با بررسی ابرهای تاریک این منطقه، نگاهی تازه و سراسری نیز به این رتیل و شبکه تارهای آسمانیاش بیاندازند. ابرهای تاریک، ابرهای بسیار عظیم از گاز و غبار هستند که میلیونها برابر خورشید جرم دارند. این ابرها بسیار سردند، دمایشان معمولا از260- درجه سانتیگراد بیشتر نمیشود و بررسی آنها بهدلیل دیوارههای نفوذناپذیر غباری که اطرافشان را فرا گرفته، بسیار دشوار است. با اینحال دانشمندان برای مطالعه این ابرهای تاریک دست بههرکاری میزنند، چراکه ستارگان در این زادگاههای یخزده متولد میشوند.
اخترشناسان برای تهیه این تصویر عظیم، از میدان دید نیمدرجهای تلسکوپ MPG استفاده کردند و با شانزده رصد در چهار باند نوری، یکچهارم درجه قوسی مربع را از آسمان پوشش دادند. در این فیلترها از دو فیلتر باند باریک هیدروژن (قرمز) و اکسیژن (سبز) نیز استفاده شده است و برتری رنگ سبز در سحابی رتیل نتیجه فراوانی ستارگان جوانتر و داغتر در آن محدوده از مجموعه 30ماهی طلایی است. هر تصویر مستقل از 64میلیون نقطه تشکیل شده و درنتیجه، تصویر نهایی از کیفیت 256میلیون نقطه برخوردار است. شرایط جوی این رصدها بسیار عالی بود و تمامی عکسبرداریها در دید کمتر از 1 ثانیهقوسی (Seeing < 1”) انجام شد. (دید، معیاری از شدت آشفتگی و تلاطم جو است).
جزئیات این تصویر بهقدری زیاد است که یافتن تکتک جزئیات شگفتانگیز آن کاری دشوار و گیجکننده است؛ با اینحال نمیتوان از کنار مهمترین رویداد نجومی دو دهه اخیر در ابر ماژلانی بیتفاوت گذشت. محدوده مرز سمت راست-پایین سحابی رتیل، جایگاه بقایای انفجار ستارهای است که در بهمنماه 1365 با چشمان غیرمسلح نیز دیدهشد. این انفجار که به ابرنواختر 1987A مشهور شد، درخشانترین ابرنواختری است که پس از سیصد و هشتاد سال در آسمان زمین دیده شده است. اندکی دورتر از این ابرنواختر، در سمت چپ، سحابی کندویعسل بهچشم میخورد. این ساختار زیبای حبابیشکل در نتیجه تعامل انفجار ابرنواختری و لایههای غولآسایی است که خود از اندرکنش بادهای ستارهای بسیار قوی ستارگان سنگین و جوان و انفجارهای ابرنواختری بهوجود آمدهاند.