برای آینده در مدتی زمان اندک برنامه های فراوانی دارم، که این خود به تنهایی موضوع مصاحبه ای دیگر است.
از این که هموطنان من به دانش اخترشناسی و کیهان ناسی ابراز علاقه می کنند، بسیار خوشحالم. صادقانه باید بگویم از این که در میان این جمع هستم احساس غرور کرده و به ایرانی بودن خود افتخار می کنم. برای نسل جوان ایران چه داخل و چه خارج از کشور آرزوی موفقیت می کنم.
به امید موفقیت هرچه بیشتر اخترشناسان ایرانی
از جناب آقای دکتر بهرام مبشر برای در اختیار قرار دادن وقت ارزشمندشان و مصاحبه با آسمان پارس سپاس گزاریم و برای ایشان آرزوی سلامتی و موفقیت می کنیم.از همکار محترم آقای محمد رحیمی نیز برای همکاری صمیمانه سپاس گزاریم.
توضیحات نویسنده :
پروژه GOODS
یکی از مهمترین اهداف این پروژه علمی بررسی آسمان در طیف های مختلف الکترو مغناطیس به طور همزمان می باشد.اخترشناسان در این پروژه با بهره گیری از برترین تلسکوپ های فضایی از جمله تلسکوپ فضایی هابل در طیف مرئی، تلسکوپ فضایی اسپیتزر در طیف فرو سرخ، رصدخانه فضایی چاندرا در طیف پرتو ایکس و همچنین شبکه ای از تلسکوپ های غولپیکر زمینی مانند تلسکوپ کک، تلسکوپ های دو پیکر(Gemini ) شمالی و جنوبی، تلسکوپ های آرایه ای وی ال تی(VLT) رصدخانه جنوبی اروپا، تلسکوپ های رادیویی و... به رصد آسمان می پردازند.
تلسکوپ فضایی هابل و ابزارهای کنونی آن
به پاس خدمات ارزنده ادوین هابل به دانش اخترشناسی، یکی از بزرگترین تلسکوپ های فضایی جهان ، هابل نام گذاری شد.تلسکوپ هابل در 24 آوریل سال 1990 توسط شاتل دیسکاوری در مدارش به دور زمین قرار گرفت. هابل به عنوان یکی از بزرگترین اختراعات بشری در درک بهتر از کیهان در طی 17 سال ماموریت خود داده های بسیار ارزشمندی (از منظومه شمسی گرفته تا ژرف ترین نگاه به دور دست های کیهان)در اختیار دانشمندان قرار داده است. این تلسکوپ فضایی با ارسال تصاویری شفاف ، دقیق و بی نظیر ،انقلابی عظیم در دانش ما نسبت به کیهان ایجاد نموده است.ما به واسطه هابل توانستیم به گذشته های دور (اندک زمانی پس از مه بانگ) سفر کنیم و ژرف ترین نگاه را به کیهان بیاندازیم . هابل هم اکنون در طیف های مختلف نور از جمله فرابنفش، مرئی، فرو سرخ و... به بررسی فضای اطراف می پردازد.به عبارت دیگر از طول موج 1200 آنگستروم امواج فرابنفش گرفته تا طول موج نزدیک به فرو سرخ 2.4 میکرونی(2400 آنگستروم ) تحت پوشش این تلسکوپ است.این ویژگی منحصر به فرد هابل، دانشمندان را قادر می سازد تا ستارگان و کهکشان ها را از جهات مختلف بررسی نمایند.
از مهمترین ابزارهای علمی کنونی هابل می توان به دوربین میدان دید باز و سیاره ای شماره 2(WFPC2) ، دوربین مادون قرمز و طیف نمای چند منظوره (NICMOS)، طیف نگار فرابنفش (STIS)، دوربین پیشرفته نقشه برداری (ACS) و حس گرهای هدایت گر دقیق (FGS) اشاره کرد.
ماموریت به روز رسانی تلسکوپ فضایی هابل
تلسکوپ هابل هر چند مدت یک بار توسط خدمه شاتل های فضایی(در طی ماموریت Service Mission SM ) مورد بررسی قرار گرفته و تجهیزات جدید بر روی آن نصب می گردد و قطعات قدیمی نیز تعمیر و یا تعویض می گردند.تمامی این موارد در ادامه فعالیت تلسکوپ هابل نقشی اساسی دارند.
پس از حادثه غم انگیز شاتل فضائی کلمبیا و کشته شدن هفت نفر از فضانوردان شان اوکیف( رئیس اسبق ناسا ) ماموریت تعمیر هابل را که در آن زمان پس از سفر کلمبیا برنامه ریزی شده بود لغو کرد و این امر اعتراضات زیادی در پی داشت. سر انجام پس از گذشت نزدیک به 3 سال مایک گریفین، مدیر ناسا، اعلام کرد یکی از پروازهای باقیمانده شاتل دیسکاوری به تعمیر و بهروزرسانی تلسکوپ فضایی هابل اختصاص خواهد یافت. هم اکنون تعدادی از ابزار هابل در حال از کار افتادن هستند. تا سال 2008 باطری های هابل از کار می افتند و چند ابزار دیگر هم توانائی های خود را از دست خواهند داد.
چهارمین ماموریت به روز رسانی هابل که تحت عنوان STS-125 نیز از آن یاد می شود، با استفاده از شاتل فضایی دیسکاوری در می سال 2008 میلادی برابر با اردیبهشت سال 1387خورشیدی انجام خواهد شد. نصب شش باطری جدید ، دوربین میدان دید باز سیارهای 3(WFPC 3)، جایگزینی مجموعه شش ژیروسکوپ جدید ، نصب طیفنگار بسیار پیشرفته فرابنفش ، تعویض حسگرهای هدایت دقیق و تعمیر طیفنگار تصویربردار هابل از جمله مهم ترین اهداف ماموریت SM4 می باشد.
در صورت تعمیر هابل این تلسکوپ می تواند تا سال 2013 یعنی تا زمانی که تلسکوپ فضایی غولپیکر جیمزوب در سال 2013 به مدار زمین پرتاب میشود،به کار خود ادامه دهد.
تصویر فرا ژرف هابل و کشف دور ترین کهکشان عالم
تیمی از اخترشناسان به سرپرستی دکتر بهرام مبشر(دانشمند کیهان شناس ایرانی و همچنین نماینده آژانس فضایی اروپا در موسسه تلسکوپ فضایی هابل) موفق شدند با استفاده از تلسکوپ فضایی هابل ژرف ترین تصویر کیهان را از دور ترین کهکشانی که تاکنون شناخته شده است، بدست آورند. اين تصوير كه ژرفترين نگاه بشر به جهان و سرآغاز آن بوده و در مدتي حدود يك سال تهيه شده است، دهها هزار كهكشان كوچك و بزرگ را در سطح كوچكي از فضای لايتناهی به تصوير كشيده شده است. اين تصوير امكان مطالعه دورترين كهكشانهايی را كه در ابتدای جهان شكل گرفتهاند را فراهم كرده و اطلاعات جديدی را درباره نحوه شكلگيری جهان در اختيار ما قرار داده است كه برخی نظريات پذيرفته شده كيهان شناسی را به چالش كشيده و می تواند پايه نظريات جديدی پيرامون روند تكامل كيهان باشد.
پایان کار تلسکوپ فضایی هابل
در سال 2013 در طی ماموریتی موتور های فضائی نوینی به این تلسکوپ متصل خواهند شد. با روشن شدن موتور ها، هابل به درون جو زمین کشیده می شود و در آن می سوزد. در آن زمان بر فراز اقیانوس آرام آتش بازی زیبائی که ناشی از سوختن هابل در جو است ایجاد می شود. این پایان سفر هابل است.
تلسکوپ فضایی جیمز وب
تلسکوپ فضایی جیمزوب با آینهای به قطر 6.5 متر ، در سال 2013 به مدار 1.5 میلیون کیلومتری زمین پرتاب میشود و در محدوده طیف مرئی و فروسرخ به رصد آسمان خواهد پرداخت.