گروه تحقيقاتي سايه كه جهت رصد خورشيد گرفتگي كامل آذر ماه عازم قطب جنوب هستند، بامداد یکشنبه 11 آبان ماه با پرواز به آفريقاي جنوبي سفر علمي خود را آغاز کردند
بابك امين تفرشي، منجم آماتور و عضو تيم تحقيقاتي دو نفره اعزامي به قطب جنوب با اعلام اين مطلب به خبرنگار سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران ( ايسنا )، گفت: تيم تحقيقاتي گروه “سايه” بامداد روز يكشنبه از طريق فرودگاه مهرآباد به آفريقاي جنوبي ميرود تا روز چهارشنبه به همراه ٩٠ پژوهشگر خارجي سفر دريايي خود به مناطق قطبي جنوب را آغاز كند.
مسافران قطب جنوب . عکس از ایسنا
پژوهشگران گروه سايه كه در راستاي اجراي طرح ٢٠ ساله “بررسي اثرات خورشيد گرفتگي” جهت رصد خورشيد گرفتگي كامل سوم آذرماه راهي مناطق قطبي جنوب هستند، ١٤ آبان ماه از بندر “اليزابت” آفريقاي جنوبي با كشتي يخ شكن “خارنيكف” عازم قطب خواهند شد.
وي خاطر نشان كرد: علاوه بر گروه ٩٢ نفرهيي كه از طريق كشتي به اين سفر ميروند، گروههايي از رصد گران به وسيله هواپيما به محدوده خورشيد گرفتگي در مناطق قطبي سفر ميكنند كه اين سفر ها با توجه به مدت كوتاهشان، ماهيت اكتشافي چنداني ندارند.
مسافران كشتي خارنيكف در جريان سفر هشت روزه خود تا مناطق قطبي با توقف در جزيره هاي موجود در مسير، به تصوير برداري و مطالعه حيات وحش منطقه ميپردازند.
امين تفرشي با اشاره به اين كه در مناطق قطبي جنوب در اواخر بهار خورشيد غروب نميكند، تصريح كرد: خورشيد گرفتگي سوم آذر ماه در ساعت ٤:30 دقيقه صبح به وقت محلي ( ٢ بامداد به وقت ايران ) رخ ميدهد كه در آن هنگام خورشيد در ارتفاع ١٣ درجه قرار دارد.
وي افزود: گروه تحقيقاتي سايه در جريان سفر خود ماه گرفتگي ١٨ آبان ماه را نيز از عرشه كشتي رصد كرده و تصاوير آنرا از طريق پايگاه اينترنتي گروه به نشانيwww.shadow-chasers.net به سراسر جهان ارسال ميكنند.
پديده نجومي ديگري كه گروه تحقيقاتي اعزامي احتمالا موفق به رصد و تصوير برداري از آن خواهند شد، شفق هاي قطبي است كه با توجه به پديد آمدن لكه هاي بزرگ خورشيدي در روزهاي اخير احتمال مشاهده آنها وجود دارد.
اين پژوهشگر نجوم در ادامه با اشاره به بحث هاي فراواني كه در مورد مساله اوقات شرعي در مناطقي كه خورشيد در آنها غروب نميكند، مطرح است، خاطر نشان كرد: تيم اعزامي گروه سايه طي اين سفر امكان رويت هلال ماه شوال از قطب جنوب را نيز با ابزارها و تكنيك هاي پيشرفته موجود بررسي خواهد كرد.
البته يك گروه آماتوري رويت هلال نيز در داخل ايران، از مدتها قبل تحقيقاتي را در زمينه رويت هلال ماه در روز و تعيين باريكترين هلال قابل رصد در اين شرايط انجام ميدهد.
حميد جبيري خداشناس، سرپرست گروه پژوهشي « سايه» و تيم تحقيقاتي اعزامي به مناطق قطبي نيز اظهار داشت: اين تيم تحقيقاتي در مسير بازگشت از مناطق قطبي، سوم دسامبر به جزيره تاسماني در استراليا خواهد رسيد و در آنجا به همكاري انجمن نجوم تاسماني، ميزباني يك سمينار علمي يك روزه با حضور پژوهشگران شركت كننده در اين سفر و احتمالا جمعي از محققان داخلي و خارجي مدعو را بر عهده خواهد داشت.
اعضاي تيم پژوهشي گروه سايه در جريان اقامت چند روزه خود در استراليا، از رصد خانه « آنگلواسترالين » در حوالي سيدني كه با داشتن يك تلسكوپ ٥/٣ متري، بزرگترين مركز رصدي استراليا است، بازديد ميكنند
مسیر حرکت گروه سایه
خداشناس در پايان با تاكيد بر اهميت اين سفر در ارايه تصويري مناسب از محققان ايراني در مجامع علمي بينالمللي از بي توجهي نهادهاي اجرايي و پژوهشي كشور به حمايت از گروه سايه كه نخستين تيم تحقيقاتي ايراني اعزامي به قطب جنوب هستند، انتقاد و تصريح كرد: هزينه هاي اين سفر تحقيقاتي صرفا با اتكا به منابع مالي گروه تامين شده است؛ با وجود اين، گروه از پشتيباني معنوي جمعي از استادان بزرگ نجوم كشور از جمله دكتر حسين زمرديان و استاد صياد، عضو هيات علمي و پژوهشگر مركز ژئوفيزيك دانشگاه تهران، ماهنامه نجوم، اعضاي گروه تاريخ علم بنياد دايره المعارف اسلامي و همچنين مهندس شكري و ماني مير صادقي - ايرانيان ديگري كه به صورت منفرد همراه با محققان خارجي به قطب جنوب سفر كرده اند - بر خوردار بوده است.
در همین رابطه بخوانید :