تبلیغات
گفتگوی ویژه با پوریا ناظمی
ارسال در: 1386/02/11-00:00
منجم آماتور و روزنامه نگار علمی

 

 

معرفي

 

پوریا ناظمی، منجم آماتور و روزنامه نگار علمی  در سال 1357 خورشیدی در تهران متولد شد. وی پس از گذراندن تحصیلات پایه وارد دانشگاه فردوسی مشهد شد و در نهایت به عنوان کارشناس ریاضی محض فارغ التحصیل گردید. او از نخستین سال های دوران راهنمایی و دبیرستان به فعالیت در زمینه نجوم آماتوری می پرداخته و  همکاری اش در مطبوعات به عنوان روزنامه نگار، در دانشگاه آغاز گردید و در وزارت علوم ادامه یافت و پس از مدتی همكار تحريريه ماهنامه نجوم گردید. پوریا ناظمی  که هم اکنون از فعالان و مروجان در زمینه نجوم آماتوری است، به عنوان کارشناس با برنامه آسمان شب همکاری می نماید، علاوه بر این وی عضو هيئت دبيران و سخنگوی شاخه آماتوری انجمن نجوم ايران، دبیر علمی روزنامه جام جم  و  دبیر بخش اخبار سایت نجوم نیز می باشد. 
 

 

 
 

با سلام خدمت شما،خواهش می کنم که خودتان را معرفی کنید.

 

پوریا ناظمی، متولد 1357 در تهران و دارای کارشناسی ریاضیات محض از دانشگاه فردوسی مشهد هستم و شغل اصلی من روزنامه نگاری علمی است و الان دبیر علمی روزنامه جام جم هستم.

 

 

شما در چه زمینه ای (از نجوم)فعالیت می نمایید؟

 

به حوزه های زیادی علاقه دارم از عکاسی و رصد گرفته تا مطالعات تاریخی اما به طور جدی تر تمرکز برروی بررسی روشهای ترویجی و رسانه ای در نجوم است و البته علاقه ویژه ای که در وقت آزاد دنبال می کنم بررسی تاریخ نجوم به ویژه در ایران است.

 

 

آیا در این زمینه به صورت حرفه ای فعالیت می کنید؟

 

تقریبا کل فعالیتهای نجومی من از جمله شرکت در جلسات هیات دبیران شاخه آماتوری ، انجام کارهای اطلاع رسانی آن و ... آماتوری و غیر حرفه ای و بالطبع غیر انتفاعی است. در مورد بخش هایی مانند رصد و عکاسی که وضع مشخص است و مانند همه از روی علاقه این کارها را دنبال می کنیم . البته گاهی در رصد خانه زعفرانیه تهران یا برخی از مراکز آموزشی کلاس هایی دارم که دیگر غیر انتفاعی نیست و گرنه کار اصلی من کار روزنامه نگاری علمی است و تنها در روزنامه جام جم به طور رسمی مشغول هستم .

 

از چه سالی برای نخستین بار فعالیت خود را آغاز نمودید؟ آیا مشوق خاصی هم داشتید؟

 

به خاطر نمی آورم . شاید نخستین خاطرات جدی من هم پس زمینه ای از نجوم داشته باشد . اما می دانم علاقه خواهرم به ستاره شناسی شاید عامل پیش روی من شده باشد از زمانی که به یاد می آورم بحث های نجومی از دیدگاه های گوناگون مورد توجه همه ما بود.

 

 

از تحصیلات خود در این زمینه بهره برده اید؟به عبارت دیگر آیا میزان تحصیلات شما در پیشرفت تان تاثیر گذار بوده است؟

 

من از ریاضیات در نجوم یا کار حرفه ای خودم استفاده ابزاری نکردم به این معنی که مستقیما با ابزارهای فنی ریاضیاتی در گیر نشدم اما دیدگاهی که رشته ام به من داد به طور جدی در کار روزنامه نگاری، فعالیت های نجومی و کلا زندگیم تاثیر گذاشته است و الان بیش از هر زمانی از انتخاب رشته ام خوشحالم.

 

آیا به حرفه و یا زمینه فعالیت خود همچون یک هدف می نگیرید؟

 

بخشی از اهداف من برای آینده از مسیر این حرفه و این علاقه می گذرد و قطعا این آینده نمی تواند فارغ و به دور از علاقه هایی باشد که تمام زندگی من را تشکیل داده است

 

 

تا چه اندازه به این هدف رسیده اید؟

 

من تا حد بسیار کمی در مسیری که دوست داشته ام پیش رفته ام و گاهگاهی که به تقویم نگاه می کنم دچار اضطراب می شوم که آیا فرصت دارم به تمام آن دانایی که مایلم دست یابم یا نه . قطعا راه بسیار طولانی در پیش است . اگرچه نسبت به آنچه که هستم شاکرم اما به آن راضی نیستم.

 

تعریف شما از یک منجم آماتور چیست؟

 

هر بار که بحث به تعریف می رسد من در می مانم. شاید این به ذات رشته من بازگردد. از نظر من ( و البته تاکید می کنم نظر شخصی است) منجم آماتور کسی است که از روی علاقه و نه به دلیل هیچ عامل وادار کننده بیرونی ( مانند ضرورت تحصیلاتی یا ضرورت کاری یا میل به شهرت یا ...) برای ارضای احساسات درونی خود به فعالیت نجومی می پردازد . بنابراین شاید یک منجم حرفه ای نیز براساس این تعریف خودمانی که آن قدر به کار خود علاقمند می شود که فارغ از ساعت کاری و مسایل دیگر به فعالیت می پردازد باز هم آماتور می دانمش . کسانی که در این راه می آیند به نظر من نوعی عشق و علاقه عمیق دارند و می خواهند از طریق آن به آرامش و دانایی برسند. اما همانطور که گفتم من همیشه در تعاریف اولیه با مشکل مواجهم.

 

 

 

 
پوریا ناظمی در برنامه زنده آسمان شب (عکس از وب سایت شخصی پوریا ناظمی)

 
  

به نظر شما برای فعالیت در زمینه های مختلف نجوم داشتن تحصیلات آکادمیک ضروری است؟

 

اگر منظور نجوم حرفه ای است ، قطعا اما در زمینه های آماتوری خیر و البته یک استثنا را ضمیمه می کنم در برخی از رشته ها و شاخه های نجوم به گونه ای است که بدون داشتن آگاهی کافی و عمیق علمی نمی توان به آن پرداخت و بنابراین در این زمینه فعالیت جدی آماتوری بی معنی می شود مانند رشته ای نظیر کیهان شناسی که چون مبتنی بر ریاضیات بسیار پیشرفته است و بر اصولی بنا شده که با دنیای روزانه ما چندان آشنا نیستند، ورود بی پروا به آن می تواند باعث ایجاد گمراهی و بدفهمی جدی شود و سودی هم در پی ندارد و بنابراین بیش از دانشی عمومی شاید صلاح نباشد که جلوتر رفت و اگر خواستیم چنین کنیم باید داده ها ی کلاسیک آن را بیاموزیم.

 

جایگاه دانش نجوم(حرفه ای ، آماتوری و...) را در کشور چگونه ارزیابی می نمایید؟آیا نسبت به سال های گذشته پیشرفت هایی صورت گرفته است؟

 

نجوم حرفه ای ر ا باید نهادهای مسئول علمی پاسخ دهند اما احساسات و برداشت من آن است که در آستانه جهشی بسیار بزرگ قرار داریم که امیدوارم با پیش رفتن موفق طرح رصدخانه ملی ایران ، هرچه زودتر به جهش های بیشتر دست یابد اما در حوزه آماتوری شما شاهدید که چه رویداد عظیم و ژرفی اتفاق افتاده اس . انبوه علاقمندان و مخاطبان نجوم روز به روز بیشتر شده و ما نمادی از حضور ایشان را می توانیم در مراسم گوناگونی نظیر روز نجوم و روز فضا ببینیم . من بسیار به این جامعه امیدوارم و البته نگرانی های جدی هم دارم . ما رشد بسیار سریعی در 10 سال گذشته داشته ایم . به یاد نبرده ایم که 10 یا 15 سال پیش برا کسب خبری از دنیای نجوم یا از آن ساده تر برای انجام رصدی ساده چه مصیبت هایی داشتیم که اکثر آن از نا آگاهی دیگران نشات می گرفت اما امروزه این مشکلات بسیار کمتر شده است. اما به دلیل شتاب بالای کار ترویجی که انجام شده این نگرانی وجود دارد که در برخی از حوزه ها رشد با افراط و تفریط بوده و هماهنگ رخ نداده باشد و همینطور سو تفاهم هایی را ایجاد کرده باشد که فکر می کنم الان باید جلوی آنها گرفته شود تا رشد سالم این بدنه تضمین گردد.

 

 

تعداد علاقه مندان به نجوم در ایران به چه میزان است؟این علاقه مندان بیشتر به چه شاخه ای از نجوم گرایش دارند؟

 

متاسفانه آمار دقیقی در این خصوص وجود ندارد . آخرین اطلاع من از فعالیت دایم یا موسمی حدود 100 گروه در کشور است و شاید حدود 10 تا 15 هزار نفر منجم علاقمند و پیگیر آماتور در کشور داشته باشیم اما قطعا این تعداد با علاقمندان یکی نیست و کسانی که علاقه ابتدایی دارند بسیار بیشتر هستند . علاقه این افراد هم متنوع است ولی به نظر من غیر از کارهایی مانند سمینار دادن و ... عمدتا علاقه مند رصد عمومی و عکاسی هستند.

 

آیا در کشور امکانات نجومی(آموزش ،ترویج، وجود کارشناسان و متخصصین و...)به میزان کافی وجود دارد؟در چه زمینه ای ضعف داریم؟

 

وضع ما نسبت به گذشته بسیار بهتر و نسبت به ایده آل های موجود بسیار عقب است. این هم موردی است که باید با برنامه ریزی دقیق بتوانیم آن را حل کنیم اما فراتر از کمبود امکانات نگرانی جدی من عدم استفاده درست از امکانات موجود است. به نظر من بسیاری از ابزارهای نجومی موجود دراختیار علاقمندان مورد بهره برداری درست قرار نمی گیرد و در سویی برخی افراد هستند که به دلیل نداشتن ابزار نمی توانند کار کنند به همین دلیل فکر می کنم سامان دهی مجدد در ساختارهای گروههای نجومی و تبدیل کردن آنها به بانکی از ابزار و داده برای اعضا بسیار ضروری است.            

 

نقش رسانه های عمومی را در زمینه پیشبرد و ارتقا این دانش در کشور چه طور ارزیابی می کنید؟

 

بسیار مهم و بسیار خوشحالم که در سالهای اخیر توجه رسانه ها به این موضوع جلب شده به خصوص باید از رسانه هایی چون صدا و سیما و برخی روزنامه های کثیر الانتشار نام ببرم و شاید به عنوان الگویی مناسب از توجه همراه با دقت شاید بتوانم از خبرگزاری ایسنا نام ببرم که دوست عزیزم آقای شمس با درایت ویژه ای بخش علمی این خبرگزاری را رشد داده و باعث افزایش اعتبار آن شده. البته در کنار رسانه های عمومی رسانه های تخصصی نیز وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.

 

    

پوریا ناظمی در سمیناری پیرامون سفر انوشه انصاری، نخستین بانوی فضانورد ایرانی (عکس از وب سایت شخصی پوریا ناظمی)

 

 

 

نظر شما پیرامون تاسیس رصدخانه ملی چیست؟

 

این آرزویی طولانی برای مردمی است که زمانی مفهوم رصد خانه را به دنیا معرفی کرده اند . ایده رصدخانه ملی ایران در دوره مدرن به زمان ناصرالدین شاه قاجار بر می گردد که در این دوره مشاورالملک محمودی که از دانش آموخته های دارالفنون بود و برای تحصیل به فرانسه رفته و در پلی تکنیک و و سوربن نجوم خوانده و مدتی هم در رصدخانه پاریس و بعد رصدخانه بلژیک کار کرده بود و گفته می شود در کشف یکی از سیارکهای کمربند سیارکها نقش داشته است ، زمانی که برای ناصرالدین شاه بر فراز برج شمس العماره رصدهایی را برگزار می کرد پیشنهاد ساخت رصدخانه سلطنتی را به وی داد و وی در پاسخ گفت پول را نباید خرج هوا کرد . متاسفانه این ایده آنچنان دامن گیر ما شد که اکنون کم کم داریم از زیر بار آن بیرون می آییم. به هر حال پیگیریهای مستمری که توسط جمعی از بهترین دانشمندان ایرانی و انجام هزاران نفر ساعت کار تحقیقی امروزه در آستانه ساخت رصد خانه ملی ایران قرار داریم که به گونه ای طرح خواهد شد که فقط یک تلسکوپ بزرگ نباشد، بلکه توانایی مشارکت در طرح های جدی بین المللی را هم داشته باشد . به نظر من حمایت از رصد خانه ملی ایران امروزه برای همه ما چه آماتور چه حرفه ای و حتی چه علاقمند به علم از واجبات است و این رصد خانه می تواند حهش عظیمی را ایجاد کند.

 

 

لطفاً کمی پیرامون تجربه همکاری خود در ماهنامه نجوم و برنامه آسمان شب , توضیح دهید.

 

یکی از خوش آیندترین فعالیتهای حرفه ای من همکاری با نجوم بوده و هست و امیدوارم ادامه هم داشته باشد . من نجوم را به عنوان یکی از چندین جایی که برایش می نویسم نمی بینم بلکه خانه ای است که در آن احساس راحتی می کنم و ایمان دارم این مجله که خیلی از وقتها مورد ظلم هم قرار گرفته و البته با قبول همه نقاط ضعفش ، نقش غیر قابل انکاری در رشد نجوم ایران داشته است که به هیچ وجه قابل انکار نیست.

 

چشم انداز شما پیرامون نجوم در آینده چگونه است؟آیا مایلید در این زمینه نقشی داشته باشید؟چه طور؟).

 

 

نجوم درآینده حضور فراگیر  خواهد داشت همانگونه که در امروز و فردای ما حضور دارد  و امیدوارم صلاحیت آن را بیابم که یکی از ساکنان جامعه نجوم آماتوری کشور باشم.

 

آیا برای آینده  برنامه ویژه ای در نظر دارید؟

 

اگر گرفتاریها اجازه دهد بسیار مایلم تحصیلاتم را در رشته تاریخ علم ادامه دهم البته اگر بخت و فرصت یار باشد

 

 

در پایان ضمن سپاس از شما برای شرکت در این گفتگو، اگر نظر خاصی دارید لطفاً بیان بفرمایید.

 

از پارس اسکای تشکر می کنم و امیدوارم بیش از هر زمانی با موفقیت به کار اطلاع رسانی دقیق نجومی ادامه دهد .

شاد باشید

 

 

به امید موفقیت هرچه بیشتر اخترشناسان آماتور ایرانی

 

از جناب آقای پوریا ناظمی برای در اختیار قرار دادن وقت ارزشمندشان و مصاحبه با آسمان پارس سپاس گزاریم و برای ایشان آرزوی سلامتی و موفقیت می کنیم.از همکار محترم آقای محمد رحیمی نیز برای همکاری صمیمانه سپاس گزاریم.

منبع :آسمان پارس
نظرات ارسالی:
 
محسن امینی
1393/06/19   4:25:00 PM
سلام .پوریا بامن تماس بگیر. 09122203372

مشارکت در بحث:
نام:
ایمیل:
متن پیام:
کد امنیتی:

Copyright © 2001-2019 Parssky.com All Rights Reserved 

اسپانسرها :   اسپانسرها :  تایم لپس timelapse اسلایدر عکاسی فیلمبرداری  عکاسی صنعتی طولانی عکاسی رشد پروژه برج خنک کننده فایبر گلاس عکاسی نجومی تلسکوپ دوربین دوچشمی تجهیزات نجوم فروش عکس پارس ویو Parsview.ir   عکس با کیفیت وضعیت آب و هوای ایران  تهویه ایران .بانک عکس و وکتور فروش عکس . طرح و وکتور فروش دوربین دوچشمی

طراحی سایت با آسمان پارس

با کلیک روی +۱ ما را در گوگل محبوب کنید