تبلیغات
گزارش برگزاری روز نجوم در سيستان و بلوچستان
ارسال در: 1386/02/16-00:00
هفته و روز جهانی نجوم ، همواره برای ما در استان پهناور سیستان و بلوچستان همانند دیگر گروه های نجوم در ایران و جهان ، هفته ایی پراز فعالیت و کار می باشد.
 
 
 
 از آنجا که علت نام گذاری روز جهانی نجوم آشنایی عموم مردم با دانش اخترشناسی و استفاده از ابزارهای رصد آسمان برای عموم دوستداران و علاقمندان می باشد ، اعضای جمعیت منجمان مهبانگ در ششمین سال برگزاری روز جهانی نجوم برای دومین سال متوالی برنامه هایی را نیز برای هفته نجوم مشخص نمودند . فعالیت هایی که جمعیت منجمان مهبانگ درهفته و روز جهانی نجوم به اجرا در آوردند ، به شرح ذیل می باشد : - با توجه به آنکه بیشتر فعالیت اعضای جمعیت منجمان مهبانگ در شهرستان زاهدان می باشد ، و اعضا برنامه هایی را درهفته نجوم برای شهرستان زادهدان مشخص نموده بودند ، تعدادی از اعضا با همکاری سازمان آموزش و پرورش استان سیستان و بلوچستان از تاریخ 19 فروردین الی 21 فروردین ماه به شهرستانهای استان رفته و دانش آموزان را با مباحث اولیه دانش نجوم و شناخت آسمان آشنا نمودند . دانش آموزان شهرستان خاش با تفتان سربلند و آسمان زیبای دامنه تفتان به شناخت آسمان و عبور شهابها بسیارعلاقمند بودند ، دانش آموزان ساحل دریای عمان که همواره انتهای آسمان شامگاهی را با مه و شرجی بودن خاص منطقه به آبهای آرام عمان گره خورده می دیدند ، از زیبایی و شناخت آسمان چابهار و شناخت صور فلکی و دانستن جایگاه ستارگان بویژه سهیل کم یاب ، که نورشان همواره تلالو خاص به دریایی مواج می دهد ، بسیارلذت بردند .
 
 و متاسفانه دانش آموزان و دبیران خطه کهن سیستان با وجود داشتن رصد خانه و آسمان نما در مرکز تفریحی بقیة الله العظم زابل ، اجازه استفاده از آن مکانها را ندارند و تنها به شناخت آسمان شبانه با رصد در مدرسه نمونه دخترانه نجمه و شناخت صورتهای فلکی و توضیحاتی در خصوص منظومه شمسی ، حیات در کرات ، ابوسعید سجزی به عنوان منجم و ریاضی دان و .... با بخش بسیار اندکی از دانش گسترده نجوم آشنا گردیدند . ما در حد اطلاعات خود به دوستان دانش آموزهم استانی دیدن برنامه آسمان شب و مشاهده سایتهایی همانند: شاخه آماتوری انجمن نجوم ملی ، مجله نجوم ، پارس اسکای ،برنامه آسمان شب ، توس اسکای ، اختر نما ، فروشگاه آسمان شب ، رصدگران غیر حرفه ایی روئیت هلال ماه و .... را پیشنهاد نمودیم .
 
با هماهنگی سازمان آموزش و پرورش در هفته نجوم اعضا صبح و عصر در مدارس شهرستان زاهدان به مدت 2 ساعت به معرفی بخش هایی از دانش نجوم می پرداختند و گاه به رصد لکه هایی از خورشید مشغول می شدند . مدارس عبارتند از : راهنمایی دخترانه و پسرانه تیز هوشان ، دبیرستانهای دخترانه و پسرانه تیزهوشان ، دبیرستان دخترانه دانشگاه ، راهنمایی دخترانه دانشگاه ، راهنمایی دخترانه شاهد و... در هر روز نجوم که طبق نام گذاری به یک منجم اختصاص داشت ، به دانش آموزان مدارس مربوطه توضیحاتی در خصوص زندگی و فعالیت های آنان داده می شد . -همچنین درهفته نجوم با اجازه گرفتن از سازمان بهزیستی ، مجوز حضور در 4 خانه بهزیستی شهرستان زاهدان را که کودکان ، نوجوانان و جوانان بی سرپرست و یا دارای سرپرست بدون صلاحیت ، در آنها اسکان داشتند ؛ جهت رصد و توضیحات مختصر به مدت 2 الی 3 ساعت ، از ساعت 18 الی 21 گرفتیم ؛ و در حد توان خودمان برای هر خانه تعدادی صورتهای فلکی با افسانه ها ، تعدادی پوستر و کتاب نجوم به عنوان هدیه به همراه داشتیم . خانه اول در تاریخ 26/1/1385، خانه شهید فیاض بخش بود . در آنجا 19 پسر بالای 15 سال بودند .
 
ابتدا آقای پوریا پهلوان در خصوص انفجار بزرگ ( مهبانگ ) برایشان توضیح داد ، سپس من با کمک خانم سوسن ترابی ، آتوسا افغانی صورتهای فلکی را به همراه قسمتهایی ازروشهای رصد آسمان و فعالیت های نجوم آماتوری توضیح دادیم ، بعد خانم ستاره متانت اجزای یک شاتل را توضیح دادند ، سپس با دوربین های دو چشمی به رصد زهره ، حلقه های زحل ، سحابی جبار و ... پرداختیم . خانه دوم در تاریخ 27/1/1386 ، خانه طالقانی بود . در آنجا 22 پسر 12 الی 15 سال ساکن بودند . تقریباً شبیه برنامه ایی که برای خانه شهید فیاض بخش بود ، برای آنها هم اجرا شد . خانه سوم ، در تاریخ 28/1/1386 ، خانه امام علی (ع) بود .پسرهای 5 الی 12 سال آنجا بودند . 11 پسر کودک که باعلاقه بسیار به افسانه های صورتهای فلکی گوش دادند و در حیاط بزرگ آنجا به رصد تعدادی از آنها مشغول شدند . یکی از پسرها متاسفانه ناشنوا بود ، اما از روی تصاویر به راحتی صورتهای فلکی را در آسمان پیدا می کرد و کهکشانها را از روی عکس ها و پوسترها می شناخت . خانه چهارم ، در تاریخ 29/1/1386 ، خانه حضرت رقیه بود ، درآنجا دختران 5 الی 12 سال ساکن بودند . با آنها در مورد منظومه شمسی صحبت کردیم ، در خصوص ستارگان آسمان ، صورتهای فلکی ، از آنها خواستیم تا در مورد آسمان و هرچه در آن می بینند صحبت کنند ، حرف های بعضی از آنها من و دوستانم را به تفکر و تامل در مورد حضور آنها در آنجا و نگاهشان به آسمان وادار کرد . سپس تلسکوپ را به سوی سیارات تنظیم کردیم و با آنکه قد کوچک آنها نمی رسید ، با تمام زحمت چشمشان را به عدسی می چسباندند و ازاینکه یک تلسکوپ 8 اینچ هیچ فرقی با چشم آنها در در بزرگینمایی ستاره گان نداشت، کمی دلگیر می شدند ، شاید آنها منتظر دیدن ستارگانی به مراتب بزرگتر از ماه و یا آدم های کوچک فضایی بودند .... . ما به هرکدام از آنها زندگی نامه 7 منجمی که هفته نجوم به نام آنها مشخص شده بود ، و تعدادی یادگاری نجومی هدیه دادیم ، امیدواریم بتوانیم باز هم در میان تمام آنها حاضر شویم و با آنها به رصد آسمان و ستارگان زیبایش بنشینیم .
 
در روزهای 28 و 29 فروردین ، از طریق شرکت مخابرات استان سیستان و بلوچستان به 100 هزار مشترک تلفن همراه با پیش شماره های 541- 141 – 143 – 143 – 140 پیام هایی کوتاه در خصوص هفته نجوم و روز جهانی نجوم ارسال شد . -در شب های 29 ، 30 و 31 فروردین از دو تلویزیون شهری زاهدان در پارک شادی ها و پارک گلزار شهدا فیلم های جنگ ستارگان ، ادیسیه فضایی ، ایستگاه فضایی با توضیحات اعضا از ساعت 17 الی 21 پخش گردید . -جهت اطلاع عموم مردم استان از برنامه روز نجوم و هفته نجوم از شبکه استانی هامون ، آقای پوریا پهلوان از طریق برنامه زنده شباهنگ که برنامه ایی فرهنگی – اجتماعی است و هر شب به مدت 1 ساعت از ساعت 19 الی 20 پخش می گردد ، به مدت 40 دقیقه در مورد هفته جهانی نجوم ، علت برگزاری روز نجوم ، نجوم آماتوری ، فعالیت های شاخه آماتوری انجمن نجوم ملی ، برنامه آسمان شب و .... به دوستداران آسمان اطلاعاتی را ارائه دادند . -و بالاخره ، روز جهانی نجوم ، اعضا صبح جمعه از ساعت 9 الی 11 تلسکوپ و تعدادی از وسایل را به پارک لاله جنب جمعه بازار زاهدان برده و به عموم مردم که جهت خرید هفته گی آمده بودند ، مطالبی در خصوص دانش نجوم ، نجوم آماتوری ، روز جهانی نجوم و ... مطرح نمودند . -از ساعت 16 نیز تلویزیونهای شهری زاهدان بخش های برنامه آسمان شب را جهت اطلاع مردم زاهدان از برنامه های روز نجوم در دیگر نقاط ایران پخش نمودند . -از ساعت 17 الی 21 نیز برنامه ایی سه قسمتی درمحوطه و سالن آمفی تاتر دانشکده ادبیات وعلوم انسانی دانشگاه سیستان و بلوچستان ، به شرح ذیل اجرا شد : حاضران که جمعیت زیادی از علاقمندان به آسمان ، مدیران ارگانها ، دبیران و معلمان ، اساتید دانشگاه ، دانشجویان ، دانش آموزان ، دوستان ما در مراکز بهزیستی و ... بودند ؛ ابتدا من میهمانان روز جهانی نجوم را با علت حضور آنان و نام گذاری روز جهانی نجوم و صلح آشنا نمودم ، سپس آقای پویا نجار پیشه مطالبی در خصوص تلسکوپهای مختلف ، نجوم رادیویی و رادیوتلسکوپها ارائه گردید . همراه پذیرایی تصاویری از تلسکوپ هابل ، صور فلکی ، ایستگاه فضایی و .... پخش شد . خانم آتوسا افغانی به توضیحاتی مختصر در خصوص کهکشانها و انواع آنها پرداختند . -سپس حضار با واژه مهبانگ و هارمونی هستی توسط آقای پوریا پهلوان آشنایی پیدا کردند .
 
بعد از ارائه مطالب ، از حاضران دعوت شد درمحوطه خارجی سالن و دانشکده به بازدید از غرفه ها بپردازند . غرفه ها که بخش دوم بود شامل ، بدست آوردن سن افراد در سیارات « خانم معصومه رحیمی – فرنوش الله وردی » ، معرفی و شناخت صورتهای فلکی « خانم عطیه مداح » ، پرسش و پاسخ « خانم ستاره متانت و آقای پوریا پهلوان » ، سفرهای فضایی و فضاپیماها « خانم سوسن ترابی پاریزی » ، دانشمندان منجم ، تاریخ نجوم و منجمان هفته نجوم « خانم سمیه نجفی » ، نقاشی و نظرکودکان در خصوص آسمان « خانم میترا جوینده دل » ، روشهای عکاسی از آسمان ، اجزای تلسکوپها و ابزار رصدی « آقای پویا نجار پیشه و آقای ابوالفضل یاوری » ، معرفی و فروش کتب ، نقشه های آسمان ، پوسترو ... « آقای امیر عباس سلوکی » ، آشنایی با منظومه شمسی و کره ماه « خانم آتوسا افغانی و مهدیه امیر آبادی » ، معرفی گروه های نجوم در شهرهای مختلف ایران برای عموم بویژه دانشجویان غیر بومی علاقمند و معرفی شاخه آماتوری به همراه فرم های عضویت شاخه و ... « خانم سلمه وفقی مجرد » ، اتفاقات و پدیده های نجومی سال 1386، 1385و1387 انواع رصد آسمان « آقای احسان صالحی » ، ساخت ابزار، اسطرلاب ، ساعت آفتابی ، شاتل کلمبیا ، آسمان نما ، ماکت ماه ، منظومه شمسی و ... « خانم فاطمه شیخ ، ساناز ریگی ، مهرنوش رشیدی » ، اعلام نظر و آشنایی با فعالیت های مهبانگ و گردهمایی های آینده نجومی در ایران « سارا زابلی » . حاضران پس از مشاهده غرفه ها در محوطه ایی که به در خواست اعضا از دانشگاه سیستان و بلوچستان تاریک شده بود ، با سه دستگاه دوربین دوچشمی 20 در 80 و یک تلسکوپ 8 اینچ به رصد حلقه های زحل ، زهره پر فروغ ،مقارنه ، اجرام آسمانی و ... پرداختند . من و دوستانم در جمعیت منجمان مهبانگ امیدواریم ، با امکانات و اطلاعات اندک خود توانسته باشیم ، در آشنایی عموم با زیباییهای آسمان و معرفی فعالیت های نجومی در میان گرو ه های مختلف استان پهناور سیستان و بلوچستان از کناره های ساحل زیبای عمان تا دامنه های تفتان سفید پوش و هامون خشک وتشنه هرچند اندک مفید بوده باشیم . امیدوارم تمام گروه های نجومی در سیاره سوم هفته نجوم و روز جهانی نجوم و صلح پرباروموثری را سپری کرده باشند .
 
 
 
 
 
 
 
 
منبع :آسمان پارس
نظرات ارسالی:
 
مشارکت در بحث:
نام:
ایمیل:
متن پیام:
کد امنیتی:

Copyright © 2001-2019 Parssky.com All Rights Reserved 

اسپانسرها :   اسپانسرها :  تایم لپس timelapse اسلایدر عکاسی فیلمبرداری  عکاسی صنعتی طولانی عکاسی رشد پروژه برج خنک کننده فایبر گلاس عکاسی نجومی تلسکوپ دوربین دوچشمی تجهیزات نجوم فروش عکس پارس ویو Parsview.ir   عکس با کیفیت وضعیت آب و هوای ایران  تهویه ایران .بانک عکس و وکتور فروش عکس . طرح و وکتور فروش دوربین دوچشمی

طراحی سایت با آسمان پارس

با کلیک روی +۱ ما را در گوگل محبوب کنید