جشنواره ساعت های افتابی در شهر ری
سازمان آموزش و پرورش شهرستان هاي استان تهران
مديريت آموزش و پرورش ناحيه 1 شهرري
پژوهش سراي دانش آموزي زكرياي رازي
دومين جشنواره ساعت هاي آفتابي در تاريخ 31/3/86 توسط سازمان آموزش و پرورش شهرستانهاي استان تهران از ساعت 9:30 الي 14 در محل مديريت آموزش و پرورش ناحيه 1 شهرري و به مسئوليت پژوهش سراي دانش آموزي زكريا رازي 1 ري برگزار گرديد.
پژوهش سراهاي شركت كننده در اين جشنواره عبارت بودند از: پژوهش سراي دانش آموزي زكريا رازي آموزش و پرورش ناحيه 1 شهرري ، پژوهش سراي دانش آموزي فرهنگ منطقه ورامين، پژوهش سراي دانش آموزي باقر العلوم منطقه قرچك، پژوهش سراي دانش آموزي دكتر حسابي منطقه كهريزك، پژوهش سراي دانش آموزي دكتر حسابي منطقه شهر قدس، پژوهش سراي دانش آموزي جوان ناحيه 1 شهريار و مركز استعدادهاي درخشان حضرت زينب مديريت آموزش و پرورش ناحيه 2 شهرري.
در اين جشنواره در مجموع 67 دانش آموز با 37 ساعت آفتابي شركت كردند. جشنواره با تلاوت آياتي از كلام ا... مجيد آغاز شد.سپس آقاي غلامحسين رستگار نسب در مورد دلايل برگزاري روز جهاني ساعت هاي آفتابي و اينكه كشور ما دو سال است كه به اين جشنواره جهاني پيوسته است توضيحاتي را ادا كرد. ايشان در ادامه اظهار داشتند كه امروزه ساعت هاي آفتابي نمادي از علم در هر كشور است چرا كه ساخت ساعت هاي آفتابي از به كار گرفتن دانش رياضي، جغرافيا ، هنر و ديگر عوامل ريشه گرفته است و همين عوامل باعث بوجود آوردن ساعت هاي آفتابي متنوعي در سطح جهان شده است. ايشان همچنين در بخش ديگري از صحبت هاي خود افزود كه ساختن ساعت هاي آفتابي و تبديل آن به ساعت رسمي كشور نيز محاسباتي دارد كه جهت خواندن دقيق ساعت بايستي به آن توجه شود. بدين دليل و ساير دلايل ديگر امروزه با وجود ساعت هاي دقيق اتمي نه تنها از اهميت ساعت هاي آفتابي كم نشده است، بلكه هر روز ساعت هاي آفتابي متنوعي در سراسر دنيا و همچنين در دو سال اخير در كشور ما در حال ساخته شدن است. غلامحسين رستگار نسب همچنين به طراحي و نحوه ساخت ساعت آفتابي كه در مكان سابق پژوهش سراي دانش آموزي زكريا رازي (مديريت آموزش و پرورش ناحيۀ 1) قرار گرفته است اشاره كرد. اين ساعت آفتابي كه در تاريخ 12/2/1385 به بهره برداري رسيد در نوع خود منحصر به فرد است چرا كه تمامي ساعت هاي آفتابي ساخته شده در كشور داراي اعداد ثابت بوده و سايه شاخص بر روي اين اعداد حركت مي كند. در حالي كه اين ساعت آفتابي داراي شاخص ثابت بوده و سايه اعداد بر روي شاخص حركت مي كند.
بخش دوم جشنواره ساعت هاي آفتابي قضاوت و داوري ساعت هاي ساخته شده بود. داوران كه از مركز نجوم آستان مقدس حضرت عبدالعظيم (ع) و شاخه آماتوري انجمن نجوم ايران ويك استاد در زمينۀ ساخت ساعت هاي آفتابي دعوت شده بودند، از مجموع 37 ساعت آفتابي، هفت ساعت آفتابي را با توجه به 9 معيار از قبل تعيين شده انتخاب كردند. يكي از اين معيارها ي سنجش كه صحت كاركرد ساعت با توجه به مختصات جغرافيايي مكان برگزاري جشنواره بود در حياط اداره انجام گرفت.
در بخش سوم جشنواره و پس از اعلام اسامي منتخبين، ابتدا معاونت آموزش متوسطۀ آموزش و پرورش ناحيه 1 شهرري جناب آقاي كريمي در رابطه با اهميت علم و كاربردي كردن آن صحبت كردند. ايشان همچنين از كليه دانش آموزان شركت كننده در جشنوارۀ ساعت هاي آفتابي، صرف وقت و هزينه و ابداعاتي كه در ساخت انجام داده بودند تشكر و قدر داني به عمل آورد. سپس جوايز توسط جناب آقاي كربلايي صفي رياست محترم آموزش و پرورش ناحيه 1 شهرري ، جناب آقاي حسني مسئول محترم پژوهش سراهاي دانش آموزي در سازمان آموزش و پرورش شهرستانهاي استان تهران و جناب آقاي كريمي به پذيرفته شدگان اهدا گرديد.
حضور مسئولين محترم پژوهش سراها نشان از اهميت و حمايت آنها از دانش كاربردي در ساخت ساعت هاي آفتابي و تشويق دانش آموزان خود داشت. كارشناس مسئولين پژوهش سراهاي حاضر در جشنواره عبارت بودند از: سركار خانم مشعشعي از پژوهش سراي ناحيه 1 شهريار، آقاي توسلي از پژوهش سراي منطقۀ ورامين، آقاي قاسمي نژاد از پژوهش سراي منطقۀ قرچك و آقاي غلامحسين رستگار نسب از پژوهش سراي دانش آموزي زكريا رازي ناحيه 1 شهرري. در اين همايش كارشناسان محترم پژوهش سراهاي شركت كننده نيز حضور داشتند. اميد است با گسترش دانش نجوم و ستاره شناسي در بين دانش آموزان آنها را به خلق آثار بديعي در سطح كشور سوق دهيم و اين خود دانش آموزان را وادار مي كند تا مطالعاتي در نوشته هاي دانشمندان عصر طلايي اسلامي انجام داده و ار اين طريق نام و خدمات علمي اين دانشمندان احياء شود. باشد تا جوانان امروز ما دانشمندان فردا و راهگشاي آيندگان باشند.
برگزاری جشنواره ساعتهای آفتابی در اهواز
انقلاب تابستانی برای منجمان ایرانی یک روز به یاد ماندنی است. در این روز جشنواره ساعتهای آفتابی برگزار خواهد شد و منجمان ابزارهای ساخته دست خود را برای تماشای عموم گردهم می آورند. انجمن ستاره شناسی اهواز نیز در این روز اقدام به برگزاری این جشنواره نموده است.
بعد از تلاش های مدیر انجمن برای تعیین مکان مناسب ،بالاخره در پی همکاری نکردن مسئولین و کمبود بودجه ،جشنواره در محل دفتر انجمن برگزار شد . صبح روز سی و یکم با آمدن اعضای گروه و آوردن ساعتهای آفتابی جشنواره در ساعت ۹:۳۰ کار خود را آغاز کرد. ساعت های مختلف با مدل ها و شکل های متفاوتی از جمله قطبی، افقی و… ساخته شده بود که پس از بازدید اعضا و ارائه مطالبی در مورد انواع ساعتهای آفتابی در ساعت ۱۱:۰۵ تمامی ساعت های ساخته شده به پشت بام برده شد تا در حضور سازندگان امتحان شوند و از بین ۱۵ ساعت ساخته شده توسط اعضا، ۱۲ عدد از انها کاملا زمان را دقیق نشان می دادند.
سپس ساعت ها به پایین منتقل شد تا در ساعت ۴ بعد از ظهر دوباره امتحان شوند . در مدت زمانی که می گذشت سازندگان ساعت ها یکی پس از دیگری در حال توضیح ساعت خود، تاریخچه ی ساعت های آفتابی و ارائه مطالبی در مورد ساخته های خود بودند . ساعت ۴:۳۰ ساعت های آفتابی دوباره به پشت بام برده شد تا این بار با دقت بیشتری امتحان شوند، این بار بر خلاف امتحان قبلی، ۳ ساعت دقیق درست شده بودند و بقیه کم و بیش دارای خطا بودند.
ساعت ساخت پیمان جودزاده از برندگان مسابقه در روز جشنواره ساعتهای آفتابی
برنامه ی اصلی از ساعت ۵ بعد از ظهر شروع شد . از این ساعت به بعد کم کم مردم می آمدند و جمعیت بیشتر می شد . البته به دلیل کوچک بودن مکان وجمعیت زیاد با مشکلاتی از جمله کمبود فضا و گرما رو به رو بودیم . در این قسمت مدیر انجمن آقای خسرو جعفری زاده در باره ی ابر عجیب مشاهده شده در هنگام رصد هلال ماه جمادی الثانی، اختفای زهره و هلال ماه وهم چنین برنامه های انجمن در طی تابستان وجشنواره صحبت هایی را ارائه دادند.
در پی آن یکی از اعضای انجمن درباره ی تاریخچه ی ساعت های آفتابی از عهد باستان صحبت کردند و سازندگان ساعت ها در کنار ساعت های خود قرار گرفتند تا به بازدید کنندگان درباره ی ساعت های ساخته شده توضیحات لازم را بدهند. بعد از بازدید مردم از عکس ها و ساعت های آفتابی ، جشنواره در ساعت ۸ بعد از ظهر به پایان رسید .انجمن ما که بسیار شلوغ و گرم شده بود دوباره به روال عادی خود برگشت و یک روز نجومی دیگر به پایان رسید
شرکت کنندگان در ساخت ساعتهای آفتابی :
مهدیه زارعیان،شیرین بقالزاده، فرزانه ایزدی، آتنا کشاورز، مهیار جودکی، سمیرا نوروزیان، محمد جولا، زهرا جولا،نسترن آهنین، محمود میاحیون، مجید حاجی پور، پیمان جودزاده
گزارش برگزاري روز ساعتهاي آفتابي در يزد
روز ساعتهاي افتابي در يزد نيز در بعدازظهر پنج شنبه 31 خرداد درباشگاه علمي وپژوهشي جوان يزد برگزار گرديد.
اين برنامه كه توسط انجمن نجوم آسمان كوير يزد برگزار گرديده بود داراي بخشهاي مختلفي از جمله:
همايش آموزشي و آشنايي با ساعتهاي آفتابي- نمايشگاه ساعتهاي آفتابي ساخته شده به همراه رصد خورشيد بود و در پايان اين روز شركت كنندگان در كارگاهي با چگونگي ساخت ساعتهاي آفتابي نيز آشنا شده و ساعتهاي افتابي ساخته شده را به يادگار بردند .
همچنين شركت كنندگان در اين برنامه نيز با ثبت نام در مسابقه ساخت ساعتهاي آفتابي تا پايان شهريور ماه فرصت يافتند تا با ساخت ساعتهاي افتابي در مسابقه اين انجمن شركت كرده و به بهترين ساعت ساخته شده يك دستگاه تلسكوپ جايزه داده خواهد شد.ضمنا هزينه ساخت ساعتها نيز به تمامي شركت كنندگان در اين مسابقه پرداخت خواهد شد .
همچنين گروه تحقيقاتي ساعتهاي افتابي نيز همزمان با اين جشنواره در انجمن نجوم آسمان كوير تشكيل گرديد تا در مدت زمان كوتاهي با پژوهشي در مورد ساعتهاي افتابي در استان يزد به شناسايي اين ساعتها در يزد كمك نمايد كه نتيجه كار اين گروه بزودي در اختيار جامعه نجومي قرار خواهد گرفت.
به اميد برگزاري بهتر و مستمر اين برنامه در سالهاي اتي
بهزاد بهرامي رئيس انجمن نجوم آسمان كوير يزد و مسئول برگزاري اين جشنواره
گزارش انجمن نجوم ثاقب رشت از برگزاری جشنواره ساعت های افتابی
به نام گرداننده آفتاب
"در آفتاب گويم
درياب لحظه ها را... "
...و آفتاب گردان ها به ما گفتند خورشيد به اندازه طلوع تا غروبش ترجمان قصه تکرار ثانيه ها است و سايه ها انعکاس پرتو فکرت آفتاب اند ...
آخرين باشگاه نجوم اولين فصل سال ، پنج شنبه 31 خرداد1386 روز ملي جشنواره ساعت آفتابی در ايران همزمان با سالروز تأسيس انجمن نجوم ثاقب گيلان در بوستان ملت رشت برگزار شد، در اين برنامه که با حضور دوستداران نجوم در رشت و جمعي از مسؤولان استان برگزار شد استاد دکتر محمد باقري سخنران اصلي برنامه با نمايش تصاوير ساعت هاي آفتابي سراسر دنيا به معرفي شخصيت هايی که در نقاط مختلف جهان در اين رابطه فعاليت مي کنند ، پرداختند.
در کنار اين گردهمايي در جشن ورود خورشيد به نقطه انقلاب تابستاني، نمايشگاه مدل هاي مختلف ساعت آفتابي در بوستان ملت رشت در کنار نخستين ساعت آفتابی آنالماتيک ايران از صبح تا شامگاه پنج شنبه پذيراي عموم مردم بود . نمايش عکس هاي ساعت آفتابي ايران و جهان ، نمايشگاه کتاب هاي ايراني و خارجي مرتبط با ساعت آفتابي ، مدل هاي مختلف آموزشي جهت معرفي مفاهيم مرتبط با ساعت آفتابي هم چنين مدل بناي استون هنج ، کارگاه ساعت آفتابي با ارائه کيت هاي متنوع ساعت آفتابي ، و نمايشگاه گل ها و گياهانی که متأثر از حرکت و طلوع و غروب خورشيد هستند نظير گل آفتابگردان ، گل ساعت و... از ديگر بخش هاي جشنواره بود.
ضمنا عصر پنج شنبه کارگاه آموزشي ساعت آفتابي در ساختمان انجمن نجوم ثاقب برگزار گرديد و ضمن ارائه شيوه های عملي و محاسباتي جهت ساخت ساعت آفتابي 2 نمونه کيت ساعت آفتابي نيز توسط شرکت کنندگان ساخته شد.
سينماي نجومي در بوستان ملت، براي عموم مردم، از ديگر برنامه هاي جشن روز 31 خرداد بودکه طلوع خورشيدش در پس ابر ها از ديده ها پنهان ماند اما ديري نپاييد که گويِ گردانِ گرما بخشِ گردون انتظار ساعت هاي آفتابي مان را در فضاي سبز بوستان ملت رشت پايان بخشيد تا بر سايه روشن صورتشان تصوير عبور ثانيه ها نقش بندد، پرده ابری آسمان را کنار زد و تا غروب به تماشاي جشن از راه رسيدن تابستان نشست و ما همچنان پس از رفتن باران زمزمه کرديم :
"در آفتاب گويم
درياب لحظه ها را
مگذار ساغر از دست
در روز ابر و باران
خاموش مي سرايم
خورشيد همچنان هست..."
معصومه قنبرزاده
انجمن نجوم ثاقب استان گيلان
علاقمندان به ارسال گزارش برگزاری جشنواره ساعت های افتابی گزارش های خود را به نشانی پست الکترونیک سایت
Parssky(at)gmail.com ارسال و یا از طریق فرم زیر اقدام نمایند.