سالها است كه تب رويت هلال در كشورمان فراگير شده و سالانه تعداد رصدگران زيادي به سمت اين شاخۀ نجوم آماتوري جذب ميشوند. آنچه كه از سالهاي دور مدنظر بوده، برگزاري دورههاي مختلف رويت هلال در ايران براي آشنايي هر چه بيشتر علاقهمندان به استهلال است. همانطور كه مستحضر هستيد دهمين دورۀ سراسري رويت هلال در تاريخ 26 اَمرداد 1386 در سالن شيخ مفيد مركز نجوم آستان مقدس حضرت عبدالعظيم (ع) با استقبال علاقهمندان برگزار گرديد.
سطح سخنرانيها و حجم مطالب ارائه شده در اين دوره همانطور كه از قبل قابل پيشبيني بود بسيار بالا بود و بدون شك اين دوره يكي از بهترين دورههاي مقدماتي رويت هلال در ايران لقب خواهد گرفت. در اين دوره سعي شد تا با نظم موجود در ارائهي سخنرانيها از پايه علاقهمندان را رفته رفته با رويت هلال آشنا كنيم. فراموش نكنيم كه دورۀ چهارم سراسري رويت هلال در مركز فوق كه سال 1380 برگزار شد، چهار روز تمام به طول انجاميد و در اين دوره بايستي حجم زياد اطلاعات در يك روز به علاقهمندان منتقل ميشد. با مشورتي كه ميان هيئت علمي برنامه و مسئولين مركز نجوم شهر ري صورت گرفت عناوين و سخنرانيهاي ارائه شده در اين دوره به شرح زير ارائه شد:
1- سخنراني آقاي مهندس سيد قاسم رستمي در مورد «آشنايي با فرهنگ و اصطلاحات رويت هلال ماه»
2- سخنراني آقاي محمد حسن الماسي در مورد «بررسي معيارهاي رويتپذيري هلال ماه در نجوم»
3- سخنراني آقاي علي ابراهيمي سراجي در مورد «معرفي سايتها و بررسي نرمافزارهاي رويت هلال ماه»
4- سخنراني آقاي كاظم كوكرم در مورد «تجارب رصدي با محوريت كار با دوربينها دوچشمي»
5- سخنراني آقاي اميرحسين ابوالفتح در مورد «تجارب رصدي با محوريت كار با تلسكوپ»
جا دارد تا از زحمات و برنامهريزي بسيار مناسب معاونت فرهنگي آستان مقدس حضرت عبدالعظيم (ع) حاج آقاي تقدير و همكاران ايشان آقايان دانشيار، لطفي و سلطاني تشكر و قدرداني صميمانه نمايم و همچنين تشكر ويژهاي نيز از زحمات هيئت علمي برنامه آقايان صياد، قاضيميرسعيد و موحدنژاد داريم.
برگزاري اين دورهها در سطح ايران بسيار پر اهمیت است و خوشحاليم كه چنين دورههايي هر ساله با استقبال دوستاران استهلال در جايجاي كشور عزيزمان برگزار ميشود. ولي نبايد نكتهاي را فراموش كنيم. و آن عناوين مختلف به اينگونه دورهها است. ما به عينه ميبينيم كه براي جذابتر كردن دورههاي رويت هلال عنوان همايش تخصصي به آن اضافه ميشود. حال آنكه سوال اينجا است كه ما همايش تخصصي را چگونه بايستي تعريف كنيم؟ آيا ميتوان در عرض چند ساعت يك متخصص رويت هلال از اين همايشها خارج كرد؟ در حاليكه مباني رويت هلال يك دروۀ مقدماتي در رويت هلال محسوب ميشود و نه يك دورۀ تخصصي. ابتدا بايستي دورۀ مقدماتي و سپس يك دورهي تخصصي برگزار شود و مباحث يك دورۀ تخصصي بسيار بالاتر از يك دورۀ مقدماتي است. اگر مراقب اين عناوين نباشيم بايستي منتظر عواقب خروج مدعوين از برنامه و معرفي آنها به عنوان متخصص رويت هلال باشيم.
اميدواريم كه در آيندهاي نزديك شاهد برنامهريزي هدفمندتر در همايشهاي آتي رويت هلال باشيم.
با تشكر
علي ابراهيمي سراجي
عضو گروه غيرحرفهاي رويت هلال و عضو گروه تحقيقاتي حلقهي الماس