تبلیغات
سحابی جبار در چه فاصله­ای است؟
ارسال در: 1386/09/07-00:00
فاصله­ی M42 در قرن بیستم تا حد زیادی نامطمئن بود و برآوردها بین 600 تا 6500 سال نوری در تغییر بودند! اکنون تیمی بین المللی از اخترشناسان رادیویی، فاصله­ی M42 را با عدم قطعیتی کمتر از 2% به دست آورده­اند.
 
 

  در قلب سحابی بزرگ جبار، ذوزنقه (Trapezium) جای دارد: گرهی کور از چهار ستاره (در مرکز) که با تلسکوپ­های کوچک قابل رؤیت­اند. یکی از منابع رادیویی که اخترشناسان رادیویی اخیراً اندازه­گیری کرده­اند یک همدم نزدیک مؤلفه­ی Aی ذوزنقه ــ­آخرین ستاره در سمت راست در این نما­ــ است. سه منبع رادیویی دیگر، خارج از خود ذوزنقه­اند و در عکس­های نور مریی همچون این تصویر، ظاهر نمی­شوند. (Sean Walker)

 
 
 
شاید فکر کنید اخترشناسان، امروز همه­ی اطلاعات کلیدی را درباره­ی سحابی جبار (M42)، در دست دارند. این جرم عمیق شاخص آسمان که با چشم غیر مسلح نیز قابل مشاهده است، اولین بار در سال 1864 به وسیله­ی طیف­نگار مطالعه شد و در 1880 برای نخستین بار از آن عکاسی شد. سحابی جبار اولین جرمی است که بسیاری از مردم با اولین تلسکوپ­شان تماشایش می­کنند و آخرین جرمی بود که ویلیام هرشل (William Herschel ) با آخرین تلسکوپش خواست ببیند. این سحابی در تمامی طول موج­ها مطالعه شده، ستارگان متغیر بسیاری را در بر دارد و جایگاه ذوزنقه (Trapezium)، این شناخته شده­ترین ستاره­ی چندتایی در آسمان، است.
 
با این حال، فاصله­ی M42 در بیشتر طول قرن بیستم تا حد زیادی نامطمئن بود و برآوردها  بین 600 تا 6500 سال نوری در تغییر بودند! در سال­های اخیر، اخترشناسان شیوه­های پیچیده­ای را برای اندازه­گیری فاصله­ی این سحابی به کار بستند اما میزانِ عدم قطعیتِ حاصل، سرسختانه بالا باقی ماند.
 
اکنون تیمی بین المللی از اخترشناسان رادیویی، فاصله­ی M42 را با عدم قطعیتی کمتر از 2%، 1350 سال نوری به دست آورده­اند.
 
کارل منتن (Karl Menten) از انستیتوی نجوم رادیویی ماکس پلانک (Max-Planck Institute for Radioastronomy)، مارک رید (Mark Reid) از مرکز اخترفیزیک هاروارد-اسمیتسونین (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) و دو همکار دیگر، این کار بزرگ را به وسیله­ی 10 بشقاب آرایه با خط مبنای بسیار بلند،VLBA ا(Very Long Baseline Array)، به انجام رساندند. رید گفت: "خوش اقبال هستیم که این سحابی، ستارگان جوان زیادی در بر دارد که تابش­های سنکروترون1 (synchrotron radiation) قدرتمندی ساتع می­کنند". در فاصله­ای برابر فاصله­ی M42، آشکار ساختن درخشش ستارگان معمولی در طول موج­های رادیویی، مشکل یا ناممکن است.
پس از تعیینِ مکانِ این چهار ستاره­یِ در امواجِ رادیوییْ درخشان و فشرده، در داخل سحابی، اخترشناسان یک منبع رادیویی بسیار دوردست (فراکهکشانی) نیز در مجاورت آن ــ ْ6/1 به سمت جنوب شرقی ــ یافتند. استفاده از VLBA برای آنان این امکان را فراهم آورد که جدایی زاویه­ای این منبع "ثابت" را از هریک از آن ستارگان داخل سحابی اندازه­گیری کنند (تا حد 00013/0 ثانیه­ی قوسی). آنان با تکرار اندازه­گیری­هایشان در طول سال­های 2005 تا 2007، در ماه­های مارس و سپتامبر ــ­یعنی از دو سوی مخالف مدار زمین­ــ مقداری برای جابه­جایی ناشی از اختلاف منظر آشکار کردند که نتیجه­ی فاصله­ای برابر 7±414 پارسک یا تقریباً 1350 سال نوری بود.
این نتایج جدید که در شماره­ی نوامبر 2007 نشریه­ی Astronomy & Astrophysics اعلام شد، سحابی جبار را نسبت به بهترین تعیین فاصله­های انجام شده توسط روش­های دیگر، 10% نزدیک­تر قرار می­دهد. این بدان معنی است که ستارگان واقع در منطقه­ی فعال ستاره­زایی، حدود 20% کمتر از آن­چه پیشتر پنداشته می­شد درخشان (و بنابراین مسن­تر) هستند.
اما این 10% جابه­جایی به سوی داخل، با آن­چه در مورد خوشه­ی پروین، توسط فضاپیمای هیپارکوس (Hipparcos) آژانس فضایی اروپا (European Space Agency) به دست آمده بود، به طرز مرموزی یکسان است. آیا این یک تصادف است؟ شاید آری، شاید نه.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1. تابش الکترومغناطیسی ناشی از حرکت ذرات باردار(معمولا" الکترون) در یک میدان مغناطیسی با سرعتی قابل مقایسه با سرعت نور می باشد.این ذرات مسیری مخروطی در میان میدان داشته وبدلیل شتابشان تابش می کنند.این فرایند با فرایند تابش آزاد-آزاد مرتبط می باشد.طول موج امواج تابیده با افزایش انرژی الکترون بلند تر می شود و کاملا" قطبیده خواهدبود..(نقل از دانشنامه­ی ستاره­شناسی)
منبع :آسمان پارس
نظرات ارسالی:
 
مشارکت در بحث:
نام:
ایمیل:
متن پیام:
کد امنیتی:

Copyright © 2001-2019 Parssky.com All Rights Reserved 

اسپانسرها :   اسپانسرها :  تایم لپس timelapse اسلایدر عکاسی فیلمبرداری  عکاسی صنعتی طولانی عکاسی رشد پروژه برج خنک کننده فایبر گلاس عکاسی نجومی تلسکوپ دوربین دوچشمی تجهیزات نجوم فروش عکس پارس ویو Parsview.ir   عکس با کیفیت وضعیت آب و هوای ایران  تهویه ایران .بانک عکس و وکتور فروش عکس . طرح و وکتور فروش دوربین دوچشمی

طراحی سایت با آسمان پارس

با کلیک روی +۱ ما را در گوگل محبوب کنید