همانطور که می دانید در بامداد چهارشنبه دهم بهمن سیارک 2007tu 24 از کنار زمین عبور خواهد کرد.یکی از کارهایی که گروههای مختلف نجومی در سطح کشور با کمک هم می توانند انجام دهند پیداکردن فاصله این جسم آسمانی با استفاده از روابط مثلثاتی واختلاف منظر می باشد.
مطابق شکل زیر اگر دو ناظر به یک جسم دوردست نگاه کنند با دانستن فاصله بین خودشان واختلاف زاویه دیدشان می توانند فاصله آن جسم را بیابند.برای جسمی که متحرک باشد نیز کافی است مشاهده در یک زمان مشخص واز پیش تعیین شده انجام گردد.
واما کاری که علاقه مندان کافی است انجام دهند این می باشد که :
1- به کمک آدرس اینترنتی زیر با دادن طول وعرض جغرافیایی رصدگاه ٬ آدرس تقریبی سیارک مورد نظر در آسمان محلی خود برای بازه زمانی 28 تا 30 ژانویه وبا فاصله زمان یک ساعته بیابید.در صورت امکان آن اطلاعات را چاپ کنید.
2 - نقشه ستاره های آن قسمت از آسمان را تا قدر 11.5 یا بصورت چاپ شده ویا کپی برداری دستی آماده نمایید. برای اینکارمی توانید از نرم افزارهایی مانند استاری نایت نیز استفاده نمایید.اگر علاوه بر نقشه چاپ شده یک لپ تاپ نیز به همراه داشته باشید بهتر است.
در این نقشه محورهای میل وبعد را نیز مشخص ودرجه بندی نمایید تا بتوانید مختصات سیارک را بصورت میل وبعد با دقت بالایی در حد دقیقه قوسی پیداکرده و گزارش کنید.
3 – با کمک دوربین دو چشمی بزرگ یا تلسکوپ با قطر حداقل 8 سانتی متر ونقشه آسمان ٬سیارک را در میان ستارگان پیداکنید.باتوجه به اینکه امکان دارد پیداکردن آن مشکل باشد بهتر است که رصد از ساعت 22 شب سه شنبه یعنی دو سه ساعتی قبل از بامداد چهارشنبه شروع شود تا فرصت باشد وبتوانید با توجه به سرعت نسبتا" زیاد سیارک ٬ آن را در میان ستارگان تشخیص دهید. بعد از اینکه مطمئن شدید که آنرا پیداکرده اید با کمک یک مداد موقعیت آنرا علامت گذاری کنید.در صورتیکه زود تر از بامداد دهم آنرا پیداکنید برای مثال در ساعت 23 سه شنبه موقعیت آن شامل میل وبعد را یادداشت کنید.در غیر این صورت میل وبعد آنرا در ساعت 24 یا 1 یا 2 یا 3 بامداد چهارشنبه پیداکرده وگزارش کنید.برای همزمانی رصدها از مکانهای مختلف ٬ساعت های نامبرده انتخاب شده اند.
4- مختصات مکان رصد٬ ساعت دقیق رصد٬ میل و بعد دقیق سیارک در زمان های رصدی نامبرده را به آدرس abdolreza_lavari@yahoo.com ایمیل نمایید.با ترکیب گزارش ها بصورت دوتایی از دو نقطه رصدی با فاصله زیاد از دو گروه مختلف وبا داشتن فاصله دقیق بین دو نقطه می توان فاصله سبارک را پیدا کرد.طبیعی است که هرچه تعداد گزارشها بیشتر باشد دقت پیداکردن فاصله بیشتر خواهد بود.
امیدواریم با مشارکت در این برنامه گروهی٬ زمینه را برای کارهای مشترک بعدی وکسب تجربه برای کارهای مهم تر آماده کنیم .
با آرزوی آسمانی صاف منتظر گزارشهای شما هستیم.
اطلاعات بیشتر در باره این سیارک را در این خبر بخوانید :