در آفرینش آسمانها و زمین و خودتان نشانه هایی است آیا نمی اندیشید.
قران کریم
24 فروردین مصادف با 12 آوریل بود. یعنی همان روزی که یوری گاگارین پس از سفر خویش به فضا به سلامتی به زمین بازگشت و نشان داد حرکت میان زمین و فضا چیز غیر ممکنی نیست . از این رو گروه نجوم انجمن علمی فیزیک دانشگاه زنجان مراسمی تحت عنوان شب یوری تدارک دید . شرکت کنندگان در مراسم دانشجویان علاقه مندی بودند که قبلا ثبت نام کرده بودند . طبق برنامه ریزی قرار بود در ابتدای مراسم که از ساعت 20:30 آغاز می شد خانم علیزاده راجع به شب یوری و فناوری فضا که عمده هدف این شب در جهان محسوب می شود صحبت کنند و پس از آن نیز آقای ربیعی در رابطه با سفرهای فضایی مطالبی ارائه کنند. و بعد با انتقال دادن ابزار رصدی موجود در انجمن شامل تلسکوپ 5 اینچی و دوربین دوچشمی و green laser و یک تلسکوپ قدیمی به دشت های پشت دانشگاه به کمک اساتید مجربی چون آقای نیلفروشان (داور ماراتن مسیه) و همکاران محترمشان آقای شرقی و جناب مولایی نژاد به رصد صورتهای فلکی و شکار چند جرم بپردازیم . که در نهایت به دلیل ابری شدن آسمان برنامه تئوری و کنفرانس ابتدای مراسم طولانی تر شد و اجرای برنامه با تغییراتی مواجه شد .
در نتیجه پس از ارائه شدن کنفرانس ها خانم علیزاده کمی راجع به چگونگی استفاده از تلسکوپ و طریقه گرفتن جرم و آقای ربیعی در رابطه با ساختمان تلسکوپ ها و طریقه قرار گرفتن عدسی ها و آینه هایش صحبت کردند. در همین حین بروشورهای تهیه شده توسط انجمن که راجع به سرگذشت یوری گاگارین و شب یوری بود میان شرکت کنندگان توزیع می شد. چیزی نگذشت که متوجه شدیم حجم ابرهای آسمان کاهش یافته و همه از اینکه فرصتی برای رصد باقی بود خوشحال شدند. به همین خاطر طبق برنامه به سمت دشت های مذکور رفتیم و آقای مولایی نژاد (دانشجوی کارشناسی ارشد و اولین دارنده account تلسکوپ فضایی هابل در ایران ) راجع به تقسیمات کلی آسمان و صورتهای فلکی دوازده گانه صحبت کردند. در ادامه ایشان مطالبی درباره چگونگی واقع شدن ستاره قطبی در هر یک از نقاط کره زمین و پیدایش تقویم ایرانی ارائه کردند. همین طور اطلاعاتی راجع به ارتباط داشتن باورهای ایرانیان با نامهای انگلیسی که روی هر یک از روزهای هفته گذاشته شده در اختیار بچه ها قرار گرفت . و در نهایت با رصد بعضی از صورتهای فلکی قابل مشاهده و بیان بعضی از داستان های یونانی مربوط به آنها خاتمه یافت .
در این بین شرکت کنندگان از فضای دلنشین محیط و سکوت تفکر برانگیز شب و تماشای ستاره های آسمان ( این اندیشه های نورانی ) در اوج لذت بودندو تواضع بندگان خداوند در برابر این نعمت عظیم و زیبا کاملا قابل درک بود .
نویسنده : زهره سجادی (عضو گروه نجوم انجمن علمی فیزیک دانشگاه زنجان)
http://pss.znu.ac.ir (سایت انجمن علمی فیزیک دانشگاه زنجان)
عکسهای شب رصد در محوطه دانشکده علوم دانشگاه زنجان و فضای پشت دانشگاه