ستاره شناسان اخیرا تجمعی پراکنده از ستارگان را در نزدیکی کهکشان M31 معروف به "آندرومدا" پیدا کرده اند که تا بحال در هیچ یک از تصاویر گرفته شده از این کهکشان کشف نشده بود. بنظر می رسد نوعی رابطه ی گرانشی بین این توده ستاره ای و آندرومدا وجود داشته باشد.
به گفته ستاره شناسان گروه "اسلون برای نقشه برداری دیجیتال از آسمان"، موسوم به SDSS، کهکشان آندرومدا همدم جدیدی پیدا کرده است. این همدم، تجمع غول آسایی از ستارگان است و از آنجا که در سمت شمال شرقی این کهکشان قرار گرفه است نام آن را "آندرومدا ان.ئی" (Andromeda NE) گذاشته اند. این توده ستاره ای که البته ستاره شناسان هنوز از ماهیت واقعی آن مطمئن نیستند، ناحیه ای به اندازه ماه کامل (حدود نیم درجه) را در آسمان می پوشاند. ستارگان این مجموعه، پراکندگی زیادی دارند بطوریکه روشنایی آنها بسیار کمتر از یک کهکشان معمولی است و به همین دلیل، این توده ستاره ای در هیچ یک از تصاویری که قبلا از آندرومدا گرفته شده بود، کشف نشده بود.
|
|
|
▲ فلش سمت چپ، توده ستاره ای پراکنده و بسیار کم نوری را نشان می دهد که اخیرا کشف شده است و در جهت شمال شرقی آندرومدا قرار دارد. (توجه: تصویر وارونه است) قطر ظاهری این توده ستاره ای حدود نیم درجه، معادل قطر ظاهری ماه کامل در آسمان است. |
"دانیل زاکر" یکی از اعضای گروه SDSS می گوید: «در ابتدای تصویربرداری از این مجموعه ستاره ای فکر کردیم شاید مشکلی در روش فیلترگذاری ما وجود دارد ولی با آزمایشهای بیشتر معلوم شد که این ستارگان واقعا در این ناحیه از آسمان قرار دارند.»
فاصله "آندرومدا ان.ئی" از زمین تقریبا با فاصله کهکشان آندرومدا از زمین برابر است. از اینرو به احتمال بسیار زیاد، نوعی رابطه ی گرانشی بین این توده ستاره ای و کهکشان آندرومدا وجود دارد. اگر این فرضیه درست باشد، کهکشان آندرومدا بعلت جرم بسیار بیشتری که دارد، به مرور زمان ستارگان این مجموعه ستاره ای را خواهد بلعید و در نتیجه، ساختار "آندرومدا ان.ئی" روزی از بین خواهد رفت.
|
|
اینکه ماهیت "آندرومدا ان.ئی" قبل از رویارویی با کهکشان آندرومدا چه بوده است هنوز مشخص نیست ولی ستاره شناسان حدس می زنند مجموعه ستاره ای تازه کشف شده، قبلا یک کهکشان اقماری برای آندرومدا بوده است و کل مجموعه آن بدور کهکشان آندرومدا می گردیده است که با گذشت زمان، ساختار آن تکه تکه شده است بطوریکه امروز فقط بصورت یک مجموعه ستاره ای پراکنده قابل تشخیص است.
کهکشان آندرومدا در فاصله 2.2 میلیون سال نوری از کهکشان راه شیری قرار دارد و به "خواهر بزرگ" راه شیری معروف است. آندرومدا نزدیکترین همسایه ی بزرگ کهکشان راه شیری است، اندازه آن تقریبا دو برابر راه شیری است و ظاهری بیضی شکل دارد. نام عربی این کهکشان، "امراة المسلسله"، نام فارسی آن "زن به زنجیر بسته" و نام علمی آن مطابق فهرست مشهور مسیه، M31 است.
در همین رابطه بخوانید :