کاوشگر مریخ نورد «اسپیریت»، سرانجام پس از چند روز وقفه، اولین تصویر از سیاره سرخ را به زمین ارسال کرد.
در این تصویر، بازوی روباتی کاوشگر در وضعیت قبل از روز چهارشنبه (اول بهمن) قرار دارد. در این روز، اشکالی در سامانه ارسال داده های علمی «اسپیریت» بوجود آمد که باعث ریبوت شدن متوالی رایانه کاوشگر و توقف ارسال داده های علمی آن به زمین شد.
گروه هدایت کننده این مریخ نورد در آزمایشگاه پیشرانش جت(JPL) ناسا در پاسادنای کالیفرنیا امیدوار است با حذف کردن صدها فایل داده ی ذخیره شده بر روی حافظه فلاش کاوشگر، از این به بعد دیگر مشکلی در ارسال داده های علمی آن به زمین پیش نیاید.
«حافظه فلاش» (Flash Memory)، برای ذخیره سریع و آسان اطلاعات بکار می رود و در مقایسه با حافظه ی RAM، بیشتر بعنوان یک سخت افزار مورد استفاده قرار می گیرد. تراشه موسوم به BIOS در رایانه های معمولی، کارت حافظه دوربینهای دیجیتال و کارت بازی وسایلی مانند آتاری، نمونه هایی از «حافظه فلاش» هستند.
پیش از این، به دلیل انباشته شدن داده های غیر ضروری، دسترسی رایانه «اسپیریت» به حافظه فلاش کاوشگر که داده های فنی و نیز داده های علمی بدست آمده را ذخیره می کند، با مشکل روبرو شده بود. با حذف داده هایی که به گفته دانشمندان ناسا غیر ضروری بوده اند، رایانه مریخ نورد «اسپیریت» اوایل بامداد امروز (به وقت ایران) ریبوت شد.
با اینحال، به گفته مقامات ناسا، حدود 2 روز دیگر باید صبر کرد تا از ارسال داده های علمی کاوشگر، بدون بروز هر گونه مشکل، کاملا اطمینان حاصل شود.
قرار است با بهبود وضعیت کاوشگر «اسپیریت» در روزهای آینده، ابزار سنگ تراش آن، قطعاتی از یک صخره هرمی شکل که در نزدیکی کاوشگر قرار دارد را جدا کند و سپس طیف سنجهای نصب شده بر روی آن، به مطالعه ترکیب شیمیایی آن بپردازند.
«اسپیریت» قبلا در 25 دی ماه، هنگامی که برای اولین بار از فرودگر خود جدا شد، تصویری از این صخره که اندازه یک توپ فوتبال است را به زمین ارسال کرد.
در همین حال، مریخ نورد دوقلوی «اسپیریت»، یعنی «آپورچونیتی» که هم اکنون در سمت دیگری از مریخ، در دشت صاف و هموار «مریدیانی پلانوم» قرار دارد، به زودی از فرودگر خود جدا می شود و گشت زنی در سیاره سرخ را آغاز می کند.
ماموریت هشتصد میلیون دلاری «مریخ نوردهای کاوشگر مریخ» (MER)، شامل دو روبات کاوشگر کاملا یکسان به نامهای «Spirit» و «Opportunity» است که وظیفه هر دوی آنها تلاش برای یافتن نشانه های وجود آب در گذشته مریخ است.
مریخ نورد «اسپیریت» در 20 خرداد 1382 توسط موشک دلتا-2 شرکت بوئینگ از فلوریدای آمریکا به فضا پرتاب شد و سرانجام در روز شنبه 13 دی، با موفقیت در دهانه برخوردی «گوسف» در مریخ فرود آمد و تصاویری از یک سرزمین خشک و سنگلاخی ارسال کرد. این مریخ نورد، تا قبل از مختل شدن سامانه ارسال داده های آن، با حرکت در سطح مریخ، به تجزیه و تحلیل شیمیایی خاک و سنگ آن پرداخت.
مریخ نورد «آپورچونیتی» نیز در 16 تیر ماه سفر خود به مریخ را آغاز کرد و بامداد روز یکشنبه (پنجم بهمن ماه) در دشتی صاف و هموار به نام «مریدیانی پلانوم» فرود آمد. تصاویری که این کاوشگر تا بحال به زمین ارسال کرده، گویای سرزمینی بسیار صاف و هموار است که در مقایسه با دهانه برخوردی "گوسف"، سنگلاخی کمتری دارد. ماموریت هر یک از این دو مریخ نورد ناسا، قرار است به مدت 3 ماه ادامه یابد.
|
|
محل فرود کاوشگر «آپورچونیتی»؛ دشت «مریدیانی پلانوم»▲ |
محل فرود کاوشگر «اسپیریت»؛ دهانه برخوردی «گوسف»▲ |
توجه: کلیه عکس های این خبر، متعلق به ناسا و آزمایشگاه پیشرانش جت(JPL) می باشد.
در همین رابطه بخوانید :