ابوسهل پسر رستم در زمان خود از رياضي دانان برجسته، و به رموز فضا و علم هيات آشنا بود و كار «رصد» ستارگان را از همين روز آغاز كرد. اين رصد خانه كه چند رياضي دان ديگر در آن به كار سرگرم شده بودند به تصميم و هزينه شرف الدوله ديلمي از اميران اين دودمان ميهن دوست ايراني ساخته شده بود.
... به اين سان، در اكتبر سال 1500 نخستين چيني روانه فضا شد
نيمه اكتبر سال 1500ميلادي «وان هو» يكي از مقامات وقت چين در يك آزمايش پرواز به فضا جان خود را از
|
"وان هو" در اکتبر سال 1500 میلادی این گونه به آسمان صعود کرد |
دست داد. اين آزمايش برحسب نوشته سه منبع كه هر سه از يادداشتهاي منشي «وان هو» استفاده كرده اند در يكي از اين سه روز: ششم ، سيزدهم و يا 15 اكتبر سال 1500 ميلادي انجام گرفته بود. يادداشتهاي منشي وان هو كه در مراسم پرتاب او به فضا حضور داشت به صورت كتاب در آمده و به زبان انگليسي هم ترجمه شده است. دولت جمهوري توده اي چين به همين مناسبت درست 503 سال پس از اقدام «وان هو» ساعت 9 بامداد 15 اكتبر 2003 به وقت صحراي «گبي» در مغولستان چين، سرهنگ 38 ساله خلبان «يانگ لي وي» با سفينه «كشتي آسماني شماره 5» به مدار زمين فرستاد و 13 اكتبر 2005 در همان ساعت دو فضانورد چيني به فضا فرستاده شدند كه همچنان كره زمي را دور مي زنند. قطعا آزمايش بعدي، ششم اكتبر خواهد بود تا هر 3 روزي را كه طبق تقويم شمسي ميلادي به دست داده شده است تجديد شود. تقويم چينيان قمري است.
بايد دانست كه چينيان باروت را دو هزار سال پيش اختراع كرده بودند ولي از نيروي آن تنها در جشن ها و در آتشباري استفاده مي كردند كه ماركوپولو ايتاليايي در طول اقامت در چين آن را مشاهده و طرز تهيه اش را در كتاب خاطرات خود (مسافرت ها) به اروپاييان آموخت كه با استفاده از آن توپ و تفنگ ساختند و سرزمين هاي ديگران را گرفتند و استثمار كردند و هنوز هم احساس برتري مي كنند.
در آن روز « وان هو » 47 لوله پر از باروت را كه به صورت راكت درآورده بود در اطراف يك صندلي بزرگ بست و در حالي كه دو بادبادك (بالك مانند) به دست گرفته بود بر صندلي نشست و از نوكرانش خواست كه او را به صندلي ببندند و سپس همزمان زير لوله هاي حاوي باروت، شعله آتش قرار دهند . منشي او (نويسنده شرح رويداد) كه در عمليات پرتاب شركت داشت نوشته است: از زير لوله ها، شعله هاي ناشي از انفجار باروت همراه با صداي مهيبي كه همه مارا كر كرد بلند شد و صندلي به آسمان رفت و از نظر ناپديد شد. وي ننوشته است كه بر سر اربابش چه آمد، ولي وقايع نگار دربار « مينگ » ها كه از سال 1368 تا 1644 بر چين حكومت كردند در ذيل اين روز (طبق تقويم قمري چين) نوشته است كه شبان ها قطعات بدن «وان هو» را كه به اندازه ريگ بيابان شده بودند جمع آوري كرده بودند كه عينا به امپراتور گزارش شد. سرهنگ «يانگ لي وي» که 15 اکتبر 2003 با سفينه «كشتي آسماني شماره 5 » به مدار زمين رفت، در نخستين پيام خود گفته بود كه اميدوار است براي ارتش آزادي بخش چين افتخار فراهم سازد. مقامات چيني در پي آزمايش 13 اکتبر 2005 اظهار داشتند كه گام بعدي تسخير ماه و ساير ستارگان و استقرار يك ايستگاه دائمي در مدار زمين خواهد بود.
سرهنگ " یانگ لی ولی" ،نخستین فضانورد چین
نخستین چینی از پایگاه "گبی" به مدار زمین می رود