اين مؤسسه پیشتر جايزهای ۱۰ ميلیون دلاری به نام «جايزه ایکس انصاری» بنیان نهاده بود. جايزه «ايکس انصاری» به نخستین فضاپيمای خصوصی تعلق میگرفت که طی دو هفته، دو بار به ارتفاع ۱۰۰ کيلومتری زمين سفر کند. چهار تيم از هفت کشور، در این رقابت شرکت کردند و فضاپیمای «اسپيس شيپ وان» با پروازهای موفقش در هفتم و دوازدهم مهر ۸۴ برنده مسابقه شد.
حالا اين مؤسسه به موازات برگزاری مسابقهای جديد، اعلام کرده که طی برنامهای موسوم به «برنامه ميراث ماه» تصاوير و پيامهای عمومی را در قالب يک دیویدی به ماه خواهد فرستاد.
اين ایده از يک عکس خانوادگی متعلق به «چارلز دوک» که در آوريل ۱۹۷۲ گرفته شده، وام گرفته شد. زمانی که دوک به سطح کره ماه رفت. يکی از وسايل شخصی او عکسی خانوادگی بود که نوشتهای در پشت آن خودنمايی میکرد. اين عکس یه يادگار روی کره ماه ماند و پس از ۳۵ سال تنها يادبود چندرسانهای بشر روی کره ماه است.
اکنون هر کسی با اهدای ۱۰ دلار به مؤسسه «جايزه ايکس» میتواند یک عکس ديجیتالی با حجم يک مگابايت با حفظ موازين اخلاقی و حق کپیرایت به همراه يک پيام کوتاه در اين دیویدی داشته باشد.
همه پيامها و تصاوير در يک دیویدی ۱۷ گيگابایتی دولايه و دورو توسط فضاپیمای برنده مسابقه، روی کره ماه قرار خواهد گرفت. تعداد دیویدیهای ارسالی به تعداد تصاوير بستگی خواهد داشت. پيامها در وبسایت اختصاصی «گوگل لونار ايکس پرايز» بارگذاری میشوند. کاربران علاوه بر توانایی ويرايش پيامهای شخصی خود میتوانند تصاوير دیگران را مشاهده کنند.
”ما مطمئن هستيم که تيمها از همه جای دنيا، برای گسترش فناوری جديد روبوتک و حضور مجازی تلاش خواهند کرد که به طور چشمگيری باعث کاهش هزینه اکتشافات فضايی خواهد شد. “
دکتر پيتر اچ. دايمانديس، مدير مؤسسه «جايزه ايکس»
«سارا اون» معاون اين مؤسسه عقیده دارد که برنامه ميراث ماه، به رقابت کمک خواهد کرد و انگيزهای عمومی فراهم میآورد.
در برنامه مشابهی که سازمان فضايی آمريکا (ناسا) در گذشته برگزار کرد تا يک آلبوم طلای چندرسانهای را توسط ماهواره «مسافر» (Voyager) به فضا ببرد، جایی برای مشارکت عمومی در نظر گرفته نشد.
بر خلاف پروژه ناسا، اين بار همه مردم فرصت دارند تا تصاویر دلخواهشان را به ماه بفرستند. فرصتی که «یک بار برای همیشه» نیست و اگر برنامه ریزی های این مؤسسه به نتیجه برسد، باز هم تکرار خواهد شد.
چه کسی عکس مرا جابهجا خواهد کرد؟
جایزه 30 میلیون دلاری:
جايزه بزرگ ۲۰ ميلیونی: برای تيمی که روبوتی را بر سطح کره ماه بنشاند. این روبوت بايد ۵۰۰ متر روی سطح کره ماه حرکت کرده و پس از ارسال تصاوير باکيفيت از سطح کره ماه، به زمين برگردد.
مهلت: ۳۱ دسامبر ۲۰۱۲. در غير اين صورت ۱۵ ميلیون دلار.
مهلت: ۳۱ دسامبر ۲۰۱۴
جايزه دوم ۵ ميليونی: برای تيمی تعلق میگيرد که بتواند تا ۳۱ دسامبر ۲۰۱۴ کارهای فوق را دوباره انجام دهد.
پاداش ۵ ميليونی: برای تيمی است که مأموريتهای اضافهای را انجام دهد. مثلاً مسافتی بيش از ۵ کيلومتر بپیمايد، از يک ساخته دست بشر عکسبرداری کند (مانند سختافزار آپولو)، آب يا يخ بيابد يا مدت یک شب قطبی قمری (تقريباً ۱۴.۵ روز زمینی يا نيم ماه قمری) در ماه اقامت کند.
شرکت گوگل و مؤسسه «جايزه ايکس» در مسابقه جدید خود، به نخستین تيم آماتور که يک روبوت را روی سطح کره ماه فرود آورد، جايزهای معادل سی ميليون دلار اهدا میکنند.
این جايزه نفيس باعث میشود تيمهای بيشتری تلاش کنند تا به ماه برسند و شانس رسيدن بسته چندرسانهای مذکور به ماه افزايش خواهد یافت.
برنامه فعلی اين است که نيمی از پولهای اهدا شده به «برنامه ميراث ماه» به تيمهای شرکتکننده اختصاص داده شود و نيم دیگر صرف هزينه آموزش و توسعه اين برنامه شود.
سال گذشته در چنين روزهایی (۲۳ شهریور ۸۵) انوشه انصاری توانست به عنوان نخستين فضانورد ايرانی، نخستين زن و چهارمين نفری که هزينه سفر فضايی خود را پرداخت کرده، به فضا سفر کند.
سايوز 9، فضاپیمای حامل وی پس از قرار گرفتن در جو زمين، با موفقيت به ايستگاه بينالمللی فضايی ملحق شد و در سحرگاه ۷ مهر ۱۳۸۵ همراه با دو تن از فضانوردان ايستگاه بينالمللی فضايی به زمين بازگشت.