معرفی نرم افزارهای نجومی (قسمت چهارم)
آشنایی با نرم افزار Sky Map 11
علی پزشکی
یکی دیگر از نرم افزار های نمایش دهنده آسمان نرم افزار " نقشه آسمان 11 " است که چند سال پیش یازدهمین نسخه آن وارد بازار شد. عرضه بیش از 11 شماره ای این نرم افزار نشان از علاقمندی و استقبال کاربران آن از نسخه های بعدی است. کمتر شرکتهایی دیده می شود که تا یازدهمین نسخه نرم افزاری خود پیش روند.
نقشه آسمان 11 در بین آماتورها به نرم افزار پیش بینی کننده دقیق پدیده های نجومی مشهور است. اگر از کسانی هستید که می خواهید به تازگی وارد عرصه نجوم شوید این نرم افزار بهترین انتخاب برای شماست زیرا هدف طراحان این ایجاد یک نرم افزار آماتوری برای مبتدیان بوده است. در حقیقت نمی توان نقشه آسمان 11 را با نرم افزارهای بزرگی نظیر آسمان پرستاره و آسمان 6 مقایسه کرد.
زیرا هر کدام از این فراورده ها مخصوص به یک گروه متفاوت از یکدیگر هستند. اما در بعضی مواقع می توان اطلاعات آنها را با یکدیگر مقایسه کرد. در آسمان این نرم افزار ستارگان تا قدر 15+ مشخص شده اند که در نوع خود بی نظیر است. بانک اطاعاتی نرم افزار دارای 250000 جرم اعماق آسمان بوده و اطلاعات مربوط به 15 ملیون ستاره همراه با مختصات دقیق در آن ذخیره شده است.
جالبتر از همه این است که بدانید که نقشه آسمان این نرم افزار با استفاده از داده های پنج مدارگرد و نقشه های دقیق بین المللی طراحی و به اجرا درآمده است. از دیگر قابلیتهای مفید این نرم افزار می توان به نمایش 16000 تصویر واقعی از تلسکوپ های بزرگ جهان اشاره کرد. حجم اطلاعاتی این نرم افزار حدود 1 گیگابایت است. هر چند که تعداد نسخه های ارائه شده نقشه آسمان از سایر نرم افزار های پلانتاریوم بیشتر است ولی در هر نسخه جدید شاهد پیشرفت شایانی نسبت به شماره قبل نیستیم ولی بد نیست کمی هم از قابلیت ها و کاربردهای این نرم افزار صحبت کنیم.
ارائه نقشه دقیق گرفتگی ها در هر نقطه دنیا و ارائه فهرست بهترین اجرام رصدی هر ماه از مواردی است که نقشه آسمان در انجام آن نسبت به نرم افزارهای دیگر تبحرات خاصی دارد. پیش بینی و تدارک نقشه آسمان هر شب برای برنامه ریزی یک شب رصدی خوب و از همه مهمتر سادگی کار با آن از مهمترین امتیازاتی است که باعث شده در دل رصدگران با تجربه جای خود را پیدا کند.
در مورد ستارگان و اجرام غیر ستاره ای نظیر سحابی ها و کهکشانها نسبت به نرم افزارهای بزرگ به اطلاعات کمتری دست پیدا می کنید زیرا همانطور که گفته شد اساساً این نرم افزار برای افرادی که به تازگی نجوم را آغاز کرده اند طراحی شده و اصولا نیاز به ارائه اطلاعات بیشتری هم برای این عده نیست. کاربرد دیگر این نرم افزار هدایت تلسکوپ هایی است که به رایانه متصل می شوند.
البته تقریبا تمام نرم افزارهای پلانتاریوم این خصوصیت را دارند. اگر مجموع نوآوری ها در هر نسخه ای که ارائه می شود بیشتر از پیش شود می توان گفت که این نرم افزار یک تکیه گاه بزرگ برای افرادی است که می خواهند درک خود را از اختر شناسی چند گام بزرگ به جلو بردارند. اگر از مبتدیان نجومی هستید کار با این نرم افزار را به هیچ وجه فراموش نکنید.