گزارش رصد هلال رجب 1429
به نام خالق گرداننده زمان
گزارش رويت هلال شامگاهي رجب
13/4/1387 (29 جمادي الثاني 1429؛ 2008/7/3 )
ستاداستهلال شهرستان سیرجان(زیر نظر دفتر امام جمعه)
مكان رصد : گدار خانه سرخ (دكل مخابرات) 2700 متر ارتفاع
عرض جغرافيايي: 29 درجه و 50 دقيقه
طول جغرافيايي : 56 درجه و 4 دقیقه
شرایط افق: حدود 1 درجه افق مثبت، کاملا صاف و بدون غبار با وزش باد
نتیجه: رویت هلال
زمان حركت از سيرجان به سمت رصد گاه : 17:30
زمان استقرار در رصد گاه : 19:00
زمان شروع رصد : 19:15
ابزار رصدي : تلسكوپ 8 اينچ ، دوچشمي 110*20 ، دوچشمي 70*15
اسامي رصد گران : اسماعيل پور جعفر آبادي، اميد نظري ، سيد جمال الدین ایران نژاد ، محمد علی میرزایی، وحيد خضري نسب (لازم بذکر است که مسئول ستاد آقای فرهادی همراه گروه نبودند اما تلفنی با ایشان در تماس بودیم)
مختصات محاسبه شده با نرم افزار:
لحظه غروب خورشيد : 19:50
سمت خورشيد در لحظه غروب: 297 درجه
جدایی زاویهای: 7 درجه و 11 دقيقه
سن ماه: 13 ساعت و 25 دقيقه
اطلاعات به دست آمده در رصد:
زمان غروب خورشيد: 19:40 (خورشید در پشت قله کوه غروب کرد)
ابزار رصد هلال: 110*20
ساعت رویت: 20:06
زاويه ساعتي كمان رویت شده: حدود 5 الي 6 هلال و از ساعت 4 الي 5 دو نقطه و از ساعت 6 الي 7 يك نقطه(هلال ناپیوسته!)
قطبي كردن دوربين دوچشمي
ابتدا با تنظيم دوربين بر روي خورشيد، در زمان 19:15 سمت و ارتفاع خورشيد را خوانديم و دوربين را روي خورشيد قرار داده و سپس آن را قطبي كرديم و چند بار نیز تست کردیم، سپس منتظر غروب خورشيد شديم تا تلاش براي ديدن هلال را آغاز كنيم.
فوكوس دوربين
ابتدا با بستن دوربين بر روي پايه، به كمك كوههاي اطراف و دكلهايي كه خيلي از ما فاصله داشتند دوربين را فوكوس كردم. سپس بعد از قطبي كردن و قرار دادن درپوش بر روي دوربين منتظر غروب ماندم تا اينكه خورشيد غروب كرد و سريعا زهره را به كمك دوربين بر اساس مختصات سمت و ارتفاع پيدا كردم. با استفاده از زهره فوكوس را دقيقتر كردم به حدي كه به راحتي هلال زهره نمايان شد. با فوكوس دقيق كار اصلي خود را شروع كردم.
مرحله رصد:
با تنظيم دوربين، فعاليت خود را شروع كردم تا ساعت 20:00 هرچه تلاش كردم نتيجهاي نداد تا هوا تاريك تر شد و با وجود افق صاف موقعيت مناسبتر مي شد. دكمههاي پيراهن را باز كردم و روي سرم كشيدم و براي مدت 30 تا 40 ثانيه چشمهايم را بستم سپس چشمانم را بازكردم و سياره درخشان زهره را در گوشه پايين، سمت چپ قرار دادم و به مدت 5 دقيقه بدون اينكه چشمانم را بردارم در حالي كه دسته دوربين را در دست گرفته بودم و آرام آرام با حركت زهره آن را پايين مي آوردم به گونه اي كه هلال در وسط ميدان ديد قرار داشت ناگهان باد ملايمي وزيد و دقيقا در وسط ميدان ديد هلال بسيار باريكي كه زاويه آن 5 الي 6 بود به همراه دو نقطه نوراني ديگر در زاويه 4 الي 5 نمايان شد. ابتدا فكر كردم توهم کردهام اما بار دوم و بار سوم نيز مشاهده كردم و سعی داشتم با کمی چپ نگاه کردن بهتر ببینم كه چند بار مشاهده در بازه زماني 20 ثانيه به طول انجاميد و مطمئن شدم كه توهم نيست. سپس تلاش خود را ادامه دادم اما ديگر مشاهده نكردم. سپس به آرامي آقاي پورجعفرآبادي را صدا زدم ايشان آمدند و بعد از استقرار در پشت دوربين تلاش كردند اما هلال را ندیدند.
وضعیت قرارگیری هلال و زهره در میدان دید:
شرح کلی سفر:
پنج شنبه حوالي ساعت 5 عصر به منزل آقاي پور جعفر آبادي آمدم و منتظر سرويس شديم سرويس قرار بود ساعت 5 آنجا باشد خلاصه با تاخير ساعت 5:30 آقا محمد همراه وانت بار جهاد کشاورزی به دنبال ما آمد سپس ابزار خود را سوار بر ماشين و از آنجا به دنبال آقاي نظري و آقاي ایراننژاد رفتيم. حوالي ساعت 6 عصر از سيرجان به مقصد خانه سرخ خارج شديم. حدود 20 كيلومتر رفتيم كه ماشين بنزين تمام كرد و ايستاد!
خلاصه آقاي راننده كه اکثر خودروهای كرايه در جاده با ايشان آشنا بودند 10 دقيقه نشده يكي از آشنايان خود را كه با پيكان كرايه میآمد گير انداخت و چهار ليتر بنزين گرفت تا خود را به پمپ بنزين رسانديم. بچهها بالای ماشين و من هم كنار راننده نشستم و به سمت گدار روانه شديم ساعت 7 بود كه به محل تعيين شده رسيديم. هوا عالي بود. ابزار را پايين گذاشته و بعد از مشخص شدن كار افراد گروه، شروع به نصب ابزار كرديم. طبق دستور آقاي فرهادي من پشت دوربين قرار گرفتم و آقاي پور جعفر آبادي پشت تلسكوپ و لازم بذکر میباشد هلال با با 8 اینچ رویت نشد.آقاي نظري نيز به آقاي پور جعفر آبادي كمك ميدادند و آقای ایراننژاد نيز زمان را به همراه سمت و ارتفاع ها براي ما ميخواند و آقا محمد نيز با دوچشمي 70*15 رصد مي كرد. شرح جزئيات رصد را كه در بالا گفته شد اتفاق افتاد سپس بعد از رويت هلال و غروب هلال،حوالي ساعت 20:15 با آقاي فرهادي تماس گرفتم و مشخصات هلال را به ايشان دادم. سپس ابزار را جمع كرده به سمت سيرجان راهي شديم.
وحید خضری نسب
عضو ستاداستهلال شهرستان سیرجان(زیر نظر دفتر امام جمعه)
گزارش تیم استهلال شماره 1 انجمن ستاره شناسی اراک:
به استحضار می رساند تیم شماره 1 انجمن ستاره شناسی اراک، در روز پنجشنبه 13 تیر ماه به منطقۀ نراق از توابع دلیجان جهت رؤیت هلال رجب عزیمت نمود. در ساعت 18 به مرکز فرماندهی نیروی انتظامی دلیجان رسیدیم و با هماهنگی با فرمانده نیروی انتظامی منطقۀ دلیجان، جناب آقای سرهنگ ویسمه ای، به همراه ایشان و امام جمعۀ محترم نراق به منطقۀ مورد نظر به مختصات 33/59N و 50/50E رفتیم.
رصدگران آقایان: علیرضا صمصامی، رضا امینی نژاد، ایمان ماهان و آقای مهابادی
تجهیزات: یک دستگاه دوربین دوچشمی 150*40 ، دوربین عکاسی canon 30D، یک دستگاه GPS و رایانه همراه
غروب محاسباتی خورشید ساعت '20:21 محاسبه شده بود که به علت غبار شدید و ابر، خورشید در ساعت '20:2 دیگر قابل رؤیت نبود! و در نتیجه هلال رؤیت نشد. در ضمن تعدادی عکس به پیوست تقدیم می گردد. در پایان از همکاریها و مساعدتهای فراوان آقای سرهنگ ویسمه ای و امام جمعۀ محترم نراق تشکر می گردد.
با احترام
رضا امینی نژاد
مسئول گروه رؤیت هلال انجمن ستاره شناسی اراک
گزارش تيم استهلال شماره 2 انجمن ستاره شناسي اراک :
با احترام به استحضار مي رساند تيم شماره 2 انجمن ستاره شناسي اراک ، در روز پنجشنبه 13 تير ماه ساعت 17:30 از اراك به منطقه پاكل از توابع شهرستان آستانه استان مركزي جهت رؤيت هلال رجب عزيمت نموده و در ساعت 19:30 پس از حضور در منطقه با غباري رقيق به ارتفاع 90 درجه مواجه شديم . با اميد بهتر شدن وضعيت جوي اقدام به نصب دوربين 150* 40 كه توسط فرماندهي سپاه منطقه مركزي (تيپ يكم روح الله ) در اختيارمان قرار گرفته بود پرداختيم كه ظرف 15 دقيقه ( ساعت 19:47 ) ناگهان مقدار ارتفاع غبار غليظ در افق غربي به گونه اي افزايش يافت كه حتي خورشيد با استفاده از ابزار اپتيكي قابل تشخيص نبود.
رصدگران آقايان: محمد حسين رضواندوست ، محمود زارعي ، مصطفي شمسي
مختصات جغرافيايي شهرستان آستانه : 33:48N 49:18E
ابزار همراه :
دروبين دوچشمي : 80 *20 و 150*40
GPS Garmin S76CSx
دوبين هاي عكاسي Olympus SP-570 UZ, Canon EOS 30D + Sigma 18-200
ارتفاع غبار بر خلاف انتظار در ساعت 8:10 حدود 80 درجه شده بود كه نه تنها رؤيت خورشيد را كاملا غير ممكن كرد .
در نهايت پس از اطمينان از عدم بهبودي وضعيت جوي در ساعت 20:30 منطقه را به سمت شهرستان آستانه ترك كرديم .
همچنين لازم به ذكر است در اين برنامه جناب آقاي ذولفقاري (كارشناس هواشناسي استان مركزي) و جناب سرهنگ اسدي نيز مارا همراهي مي نمودند .
با احترام
مصطفی شمسی
مسئول گروه عکاسی نجومی انجمن ستاره شناسی اراک
گزارش هلال صبحگاهي جمادالثاني 1429
رصدگران: آقايان علي ابراهيمي سراجي، امير فراقي و خانم ايزدپناه
ابزار رصد: يك دستگاه تلسكوپ نيوتوني 8 اينچ skywacher و دوچشمي 80×20
تاريخ رصد: چهارشنبه 12 تير 1387
رصدگاه: تهران-گردنهي امامزاده هاشم
مختصات جغرافیایی محل رصد: 35 درجه و 46 دقيقه و 44 ثانيهي شمالي و 52 درجه و 02 دقيقه و 22 ثانيهي شرقي
ارتفاع رصدگاه: 2666 متر
شرایط جوی محل رصد: افق در محل طلوع ماه صاف و كمي مهالود بود ولي در بالاي آن كوهي عظيم به ارتفاع 12 درجه قرار داشت.
گزارش مختصر: هلال رويت نشد
شرح گزارش: براي رويت هلال شامگاهي رجب 1429 عازم منطقهي دماوند شديم ولي بارندگي و مهآلود شدن اين منطقه اجازه نداد كه ما در رصدگاه مستقر شويم و لذا مجبور شديم تا در مسافرخانهاي در كنار امامزاده هاشم استقرار يابيم كه صبحگاه زماني كه براي رويت آماده شديم متوجه كوهي عظيم در محل طلوع ماه شديم كه اجازهي رويت اين هلال را به ما نداد.
با تشكر
علي ابراهيمي سراجي