مسلمانان جهان مناسك دینی و اعمال مذهبي خود را بر اساس تقويم هجري قمري به جاي مي آورند. مبناي این تقویم، رؤيت هلال ماه است كه در تاريخ علوم اسلامي همواره مورد توجه منجّمان اسلامي بوده است. در سالهاي اخير پيشرفتهاي بسياري در زمينهی استهلال پديد آمده كه موفقيتهاي رصدگران ايراني در عرصههاي بين المللي مؤيد اين سخن است. با اين حال فقدان كتابي كه به زمينههاي علمي اين قضيه بپردازد نه تنها در ايران بلكه در جهان مشكل بزرگي در افزايش آگاهيهاي علاقهمندان به اين موضوع بوده است. از اين رو، نگارندگان كتاب حاضر بر آن شدند تا به اين مهم همّت بگمارند. 
كتاب حاضر با رويكرد علمي به مسئلهی رؤيت هلال ماه مي كوشد با تبيين مطالب با زبان ساده بر آگاهيهاي علمي جامعه در خصوص رؤيت هلال ماه بيفزايد.
مطالب كتاب در 8 فصل و چند ضميمه و بخش تصاوير در212 صفحه تنظيم شده است. در فصل اوّل، خواننده با مبحث نجوم كروي آشنا ميشود که پیشنیاز ورود به مباحث دیگر است. در فصلهاي 2 و 3، ويژگيهاي فيزيكي و مداري ماه مورد بررسي قرار گرفته است. در فصل4، به اصطلاحات و مفاهيم رؤيت هلال پرداخته و در فصل 5 به سراغ تقويم هجري قمري رفتهايم. در فصلهاي 6 و 7 بحث ركوردها و معيارهاي رؤيت هلال ماه به تفصيل مطرح و در فصل آخر نیز مباحثی درباره نحوه رصد و رؤيت هلال بيان گردیده است.
به منظور پاسخ به سئوالات فقهيِ علاقهمندان، يكي از ضميمههای کتاب به مباني فقهي رؤيت هلال و راههاي ثابت شدن اوّل ماه اختصاص یافته است كه حجت الاسلام و المسلمين عليرضا موحّدنژاد تأليف و تنظيم آن را انجام دادهاند.
بنياد پژوهشهاي اسلامي آستان قدس رضوي انتشار اين اثر به عهده داشتهاند.
علاقمندان جهت تهيه كتاب مي توانند با واحد فروش بنياد پژوهشهاي اسلامي 2230803-0511تماس بگيرند.