از علم ساخت و رانش راکتها تا جراحی مغز: ممکن است به زودی دستگاهی که برای تشخیص نشتی های فضا پیمای شاتل از طریق بو کشیدن طراحی شده بود جراحان را در حال جراحی بیماران مبتلا به سرطان راهنمائی کند.
بینی الکترونیکی (ENose) در اصل توسط آزمایشگاه پیش رانش جت ناسا در کالیفرنیا طراحی شد تا نشتی های ضعیف آمونیاک در شاتلها را ردیابی کند. این بینی با استفاده از لایه های پلیمری که رسانائی الکترونیکی آنها در مواجه با مواد گوناگون متفاوت است طراحی شد. اکنون سازندگان آن بر این باورند که می توان از این بینی الکترونیکی بعنوان یک ردیاب بسیار حساس در تشخیص ترکیبات مشخصی که توسط سلولهای سرطانی تولید می شوند استفاده کرد.
چنین دستگاهی برای جراحان در زمانیکه در حال جراحی بخشهای از بدن هستند و مشخص کردن نسج تومورها بسیار سخت و ریسکی است با ارزش است. در حال حاضر جراحان با استفاده از بازرسی های بصری اسکنهای قبل از جراحی برای مشخص کردن نسج سرطانی استفاده می کنند. اما تشخیص نسج سرطانی مغز مشکل است و زمانیکه جمجمه باز است تغییر شکل می دهند که باعث می شود اسکنها با مشاهدات جراحان متفاوت باشد. به همین دلیل ، برداشتن نسج سرطانی و جلوگیری از آسیب به بخشهای سالم کار سختی است.
بابک کاتب ، از مرکز طبی "امید" در کالیفرنیا می گوید" بینی الکترونیکی به تازگی سرطان ریه و دیابت را در بیمارانی که به درون آن باز دم کرده بوند تشخیص داد. ". وی و همکارانش بر این باورند که می توان با متصل کردن این دستگاه به تجهیزات تصویر برداری و اسکن برداری دیگر ، تصویر بسیار شفافی از مغز تهیه کرد تا بخشهای گرفتار سرطان به دقت مشخص شوند.
این تحقیق طی کنفرانس "انجمن بین المللی نقشه برداری مغز و طراحی جراحی های داخلی" دانشگاه کالیفرنیا ارائه شد.
فرشید کریمی