یونس بخشی
دیدن آسمان در نور مرئی کوچکترین چیزیست که یک انسان میتواند با تلسکوپ های نور مرئی و یا با چشم غیر مسلح ببیند، اما تصویر آسمان در طول موج های کوتاه تر و یا بلند تر چیز دیگریست. تلسکوپ فضایی پلانک که سال گذشته برای نقشه برداری کل آسمان در طول موج ریز (مایکرو ویف) به فضا پرتاب شده بود حالا اولین نتایج کاوش های خود را با ما در میان میگذارد.
در واقع بعد از یک سال رصد و تصویر برداری تیم تحقیقاتی رصد خانه فضایی پلانک این تصویر زیبا و جالب را منتشر ساخت که پلانک تهیه نموده. رصد خانه فضایی پلانک کل آسمان را در طول موج ریز ( بین 30 تا 857GHz ) و با هدف جستجوی طنین بیگ بنگ یا پس زمینه ریز موج کیهانی طی یک سال تصویر برداری نمود. این تصویر تازه نشان داد که سیگنال های فضایی گویا در پس یک مه یا غبار پیش زمینه تشعشات پنهان شده و بیشتر از میان فضای میانه بین ستاره ی یا گاز های پراکنده شده و گرد و غباری برخاسته که کهکشان ما را پر نموده.
در قسمت بالا و پائین تصویر مناطقی که پس زمینه تابش کیهانی به رنگ قرمز و زرد نشان داده شده.
به گفته جان تاوبر دانشمند پروژه پلانک " برخلاف یک بخش از آسمان در این تصویر مکانی است که کهکشان راه شیری آن را پر کرده و با درخشندگی خاص در امتداد صفحه کهکشانی می تابد که به سمت بالا و پائین هم با تراکم یا چگالی کمتر پخش شده است.
بخاطر تهیه این تصویر، تیم پلانک اطلاعات بدست آمده در کل محدوده فرکانس پلانک را با هم ترکیب نمودند. صفحه اصلی کهکشان ما با جریان های گاز سرد که به بالا و پائین آن میرسد در سراسر مرکز این تصویر امتداد دارد. این شبکه کهکشانی در واقع محلی است که ستاره ها در آنجا متولد میشوند و پلانک هم نقاطی را یافته که در آنجا ستاره های پیر به سمت نابودی روان هستند تا با مرگ خود تولد ستاره دیگری را به ارمغان آورند.
دکتر دیوید پارکر رئیس بخش علوم و اکتشافات فضایی آژانس فضایی انگلستان می گوید " پلانک بلاخره اولین نقاشی خود را بصورت این تصویر به ما ارایه داد. این تصویر هم پس زمینه کهکشان خود ما؛ یعنی کهکشان راه شیری را نشان میدهد و هم با ظرافت خاص نقشه بیگ بنگ یا انفجار بزرگ را که تمام عالم از آن سر چشمه گرفته در خود جا داده. ما با افتخار از کشفیات جدید این دستگاه حمایت میکنیم و تلاش دانشمندان ما هم درک معنی عمیقی است که در پس زیبایی این تصویر نهفته و این تازه آغاز کار های جالب و زیبای پلانک است.