شامگاه 15 اردیبهشت ماه 1383 ماه گرفتگی کامل ( خسوف)از سراسر ایران قابل مشاهده خواهد داد.
|
◄ ماه گرفتگی بهمن ماه 1379 ایران. عکس محمد رحیمی |
ماه گرفتگی زمانی رخ میدهد که زمین سد راه نوری که از خورشید به ماه میتابد بشود. ماه گرفتگی ها با توجه به مکان قرار گیری ماه در سایه زمین میتواند ناقص یا جزیی – نیم سایه ای و کامل باشد.
ماه گرفتگی 15 اردیبهشت ماه یک خسوف کامل است . در این حالت ماه به صورت تقریبا کامل در سایه زمین قرار میگیرد و طی مراحل منظمی ابتدا از یکی از گوشه ها شروع به تارک شدن میکند. با گذشت زمان به تدریج ماه تاریک و تاریک تر میشود تا زمانی که تمام آن در سایه زمین قرار میگیرد. وماه تابان از رنگ سفید به خاکستری و قرمز تیره متمایل میشود. تا چند ساعت میتوان شاهد این پدیده زیبا بود. و به تدریج هم از سوی دیگر ماه روشنی خود را رفته رفته بدست می آورد و ماه گرفتگی با طی مراحل تاریک شدن به صورت معکوس , به تدریج روشن میشود و میرود تا در زمان و نقطه ی دیگر زمین بار دیگر تاریک شود.
آخرین ماه گرفتگی مشاهده شده در ایران مربوط به خسوف 18 آبان سال 1382 است. در آن زمان اکثر شهر های ایران امکان مشاهده این پدیده را در نیمه های شب داشتند. اما شرایط نا مطلوب آسمان و ابری شدن هوا در اکثر نقاط ایران فرصت تماشای این پدیده را از دوستداران آسمان گرفت. امسال اما فرصت خوبی است تا در ساعات پایانی شب به تماشای این نمایش زیبای اسمانی برویم. ماه گرفتگی امسال از تمامی مناطق جهان به جز مناطق غربی امریکای شمالی و مرکزی - مناطق شمال شرقی روسیه قابل مشاهده است. این ماه گرفتگی از اوایل شب و از شرق دور آغاز و در اواخر صبح به غرب قاره امریکا خواهد رسید. و با غروب ماه در شرق امریکا ماه گرفتگی نیز پایان میابد.
◄ ماه گرفتگی بعدی در پاییز و در 7 آبان ماه امسال اتفاق میافتد. |
خسوف در ایران از ساعت 22:21 به صورت نیم سایه ای شروع و در این حالت امکان مشاهده سایه زمین روی ماه وجود ندارد اما از ساعت حدود 23:20 دقیقه اولین تماس سایه کامل زمین روی ماه برقرار و ماه گرفتگی آغاز میشود. سایه زمین به تدریج روی ماه را میپوشاند تا در ساعت 00:23 بامداد روز 4 شنبه 16 اردیبهشت ماه گرفتگی کامل آغاز شود. ماه گرفتگی کامل با تیره شدن و تغییر رنگ ماه به قرمز تیره ادامه یافته تا در ساعت 1:40 دقیقه ماه از سمت دیگرش به تدریج روشن شده و مراحل خارج شدن از سایه زمین را تا ساعت 2:44 صبح انجام دهد. سر انجام ماه از سایه زمین به طور کامل خارج شده و دوباره شروع به نورافشانی مینماید. برای مشاهده ماه گرفتگی هیچ نیاز به استفاده از فیلتر ها و عینک های مخصوص چشم نیست و با خیال راحت میتوان نظاره گر این واقعه زیبا بود.
ماه گرفتگی بعدی 7 آبان ماه امسال و در پاییز اتفاق میافتد.
پخش مستقیم ماه گرفتگی به صورت آنلاین .
اگر هوا در منطقه ای که هستید مساعد نیست و یا ماه گرفتگی در کشور ی که قرار دارید اتفاق نمی افتد میتوانید همانند گذشته پدیده ماه گرفتگی را به صورت آنلالن همراه با گزارش ها و تصاویر نمای نزدیک از طریق سایت پارس اسکای www.parssky.com مشاهده کنید. آدرس نمایش آنلاین برای روز خسوف چنین است : http://live.parssky.com و یا http://www.parssky.com/live این در صورتی خواهد بود که در منطقه تصویر برداری از ماه گرفتگی ( اصفهان – ایران ) هوا مساعد باشد. سایت مجله نجوم نیز این واقعه را به صورت مستقیم نمایش خواهد داد برای مشاهده به این ادرس مراجعه تنایید http://www.nojum.ir/live
با پایان یافتن خسوف گالری کامل تصاویر در این سایت برای استفاده بینندگاه در دسترس قرار خواهد گرفت. و از شما نیز دعوت میشود تا عکسهای خود را برای استفاده در پارس اسکای برای ما ارسال نمایید.
چگونه از ماه گرفتگی عکاسی و فیلمبرداری کنیم ؟
گرفتگی،همواره یکی از فعالیتهای لذت بخش آماتورها بوده است.از آغاز تا پایان ماه گرفتگی،تغییرات زیادی در روشنایی ماه بوجود می آید بطوریکه قدر ظاهری آن از منفی 12.7 قبل از گرفت،به حدود مثبت 4 کاهش می یابد.به همین دلیل،اطلاع از نوع دوربین،نوع فیلم و زمان نوردهی در مراحل مختلف ماه گرفتگی،الزامی است.
تقریبا از هر نوع دوربین،به غیر از دوربین های خودکار می توان برای عکسبرداری از ماه گرفتگی استفاده کرد.بیشتر عکاسان نجومی از دوربینهای تک لنزی بازتابی(موسوم به SLR) 35 میلیمتری استفاده می کنند. (از نوع موجود در بازار های ایران میتوان به - زنیت - کانن - نیکون - المپوس - پراکتیکا و ... نام برد.)
|
|
◄ دوربین های آنالوگ (مکانیکی) و دیجیتال برای عکس برداری از ماه گرفتگی مناسب هستند. |
نوع لنز بکار رفته نیز اهمیت بسیاری دارد.برای این کار می توان از لنزهای تله فوتو(telephoto) و یا تلسکوپ استفاده کرد.اگر لنز تله فوتوی 400 میلیمتری را بر روی یک دوربین 35 میلیمتری ببندیم،مثل این است که با یک دوربین دوچشمی با بزرگنمایی 7 برابر به ماه نگاه کنیم.ترکیب فوق،کوتاهترین فاصله کانونی مناسب برای ثبت جزئیات قابل توجه بر روی ماه را بدست می دهد.
حتی با لنزهای معمولی یا لنزهای با میدان دید وسیع(wide angle) که بین 28 تا 55 میلیمتر باشند نیز می توان تصاویر زیبایی از ماه گرفتگی بدست آورد؛بویژه در صورتیکه بخواهیم ستاره ها و سیاره های اطراف ماه نیز در تصویر پیدا باشند.از لنزهای 28 تا 55 میلیمتر یرای گرفتن تصاویر ترکیبی از کلیه مراحل گرفت ماه نیز می توان بهره برد.
به کمک لنزهای تله فوتوی متوسط(100 تا 400 میلیمتر)می توان دنباله ای از سایه زمین بر روی ماه را با چند نوردهی مختلف بر روی یک فریم(frame) از فیلم عکاسی ثبت کرد.البته برای گرفتن این تصاویر،باید دوربین عکاسی را بر روی تلسکوپی که مجهز به موتور چرخشی است قرار داد تا مسیر حرکت ماه در آسمان را دنبال کند.