برگزاری اولین همایش استانی نجوم در رشت
اولین همایش استانی نجوم به مناسبت سال جهانی نجوم توسط سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری رشت، اداره ارشاد و فرهنگ اسلامی شهرستان رشت، انجمنها و گروههای نجومی استان گیلان و دفتر پروژه رصدخانه شهر رشت در روز شنبه 3 مرداد 1388 در مجتمع فرهنگی- هنری خاتم الانبیای رشت برگزار گردید. این همایش با هدف ترویج دانش کهن ستاره شناسی و فواید آن در علوم مختلف و زندگی روز مره، همچنین آشنایی عموم گیلانیان با انجمنها و گروههای نجومی استان و وحدت و تشریک مساعی این تشکّلها با موفقیت برگزار گردید.
در این همایش برنامه های متنوع و جذّابی برای عموم علاقه مندان تدارک دیده شده بود و شهردار رشت جناب آقای مهندس فریدونی نیز از همان ابتدای برنامه در سالن همایش حضور یافتند. در ابتدای همایش بعد از قرائت قرآن و اجرای سرود جمهوری اسلامی ایران توسط گروه موزیک شهرداری رشت، چند موسیقی کوتاه و اصیل محلی نیز نواخته شد که مورد استقبال حضار قرار گرفت. بعد از عرض خیر مقدم و خوش آمد از آقای عاقل منش ریاست کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای اسلامی شهر رشت جهت سخنرانی افتتاحیه دعوت بعمل آمد. ایشان در بیانات خود به پروژه رصدخانه شهر رشت نیز اشاره نمودند و مهمترین ویژگیهای این پروژه و امور انجام شده آن را از ابتدا تاکنون به اطلاع عموم رساندند. سپس نماهنگی با عنوان سال جهانی نجوم پخش گردید که توسط استاد و منجّم برجسته گیلانی آقای علی رازقی تهیه گردیده بود. مسابقه نجومی ویژه دانش آموزان حاضر در همایش بخش بعدی برنامه ها بود که توسط آقای پویا احمدی فرد یکی از منجّمان جوان گیلانی ارائه گردید.
در ادامه همایش از پژوهشگر برجسته تقویم و رویت هلال ماه در ایران آقای محمّدرضا صیاد دعوت گردید که بعنوان مهمان و سخنران ویژه مقاله ای جذّاب را با عنوان پیدایی و سیر تحول تقویم هجری شمسی در ایران ارائه نمودند که بسیار مورد استقبال شرکت کنندگان قرار گرفت.
اجرای مسابقه نجومی ویژه دانشجویان و بزرگسالان بخش بعدی همایش بود که توسط آقای پویا احمدی فرد ارائه گردید. در ادامه همزمان با پذیرایی حضار، دو نماهنگ نجومی زیبا نیز به نمایش در آمد که توسط آقایان پدرام ایّوبی و علیرضا میری تهیه گردیده بود.
اهمیت نجوم و کاربردهای آن مقاله ی بعدی همایش بود که توسط آقای یوسف شعبانی یکی دیگر از منجّمان جوان گیلانی ارائه گردید و بسیاری از شرکت کنندگان با فواید علمی و کاربردهای آشکار و پنهان نجوم در علوم مختلف و زندگی روزمره آشنا شدند. سپس نماهنگ ویژه ای در مورد فعالیتهای انجمنها و گروههای نجومی استان گیلان به نمایش در آمد که منجّم جوان گیلانی آقای علی طوافی آن را بطرز زیبایی تهیه کرده بودند. آخرین سخنرانی نیز برنامه خاصی و متفاوتی بود: اجرای نمایش آسمان و اجرام سماوی با نرم افزار نجومی حرفه ای استاری نایت که توسط منجّمان جوان گیلانی آقایان: محمّد احمدی و علی طوافی اجرا گردید. در خاتمه همایش نیز بعد از اعلام پاسخ سوالات مسابقه نجومی به قید قرعه به 6 نفر جوایزی از طرف سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری رشت اهدا گردید. همچنین هدیه و لوح تقدیر ویژه ای به یکایک مدیران انجمنها و گروههای نجومی اعطا گردید که در نهایت عکس دسته جمعی آنان خاطره برگزاری این مشارکت جمعی را ماندگار کرد.
لازم بذکر است در استان گیلان 12 انجمن نجوم وجود دارد که در میا استانهای کشور کم نظیر و شاید بی نظیر باشد این گروههای فعال عبارتند از:
1. انجمن علمی پژوهشی نجم شمال (تأسیس 1376- رشت)
2. موسسه ستاره شناسی روجا (1378- رشت)
3. انجمن نجوم ثاقب (1379- رشت)
4. گروه نجوم سمپاد (1379- تیزهوشان رشت)
5. انجمن نجوم ژوپیتر (1381- کانون پرورش فکری کودکان ونوجونان رشت)
6. کانون نجوم سها دانشگاه گیلان (1381- رشت)
7. انجمن نجوم اکلیل شمالی (1384- لاهیجان)
8. انجمن نجوم مهر (1385- پژوهش سرای دانش آموزی لاهیجان)
9. انجمن نجوم آسمان کادوس (1387- تالش)
10. هسته نجوم بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور (1387- رشت)
11. انجمن نجوم پژوهش سرای دانش آموزی (1387- رودسر)
12. انجمن نجوم خواجه نصیر دانشگاه پیام نور (1387- منجیل)