یونس بخشی
سیارات در این گونه ابر های گرد و غبار چرخان متولد میشوند. با بزرگ شدن شان این سیارات میتوانند مسیر یا خلاء هایی را در صفحه بوجود بیارند. دانشمندان از چشم فروسرخ اسپتزر برای مطالعه یک صفحه بدور یک ستاره ای بنام LRLL31 استفاده نمودند که در حدود 1 هزار سال نوری در منطقه IC 348 صورت فلکی برساوش از ما قرار دارد. رصد های فروسرخ جدید اسپیتزر نشان داد که این صفحه دارای خلاء های درونی و بیرونی می باشد.
علاوه بر آن اسپتیزر نشان داد که نور فروسرخ از این صفحه با فاصله یک هفته تغییر میکند که این یک اتفاق غیر معمول بشمار میرود. بطور خاص، نور طول موج های مختلف کم و زیاد میشود که طی آن نور طول موج های کوتاه زیاد و نور طول موج های پائین کم میشود و گاهی هم برعکس.
بر اساس گفته اخترشناسان، این تغییر میتواند به علت وجود یک ستاره همدم در کنار این ستاره باشد که در این تصویر بصورت یک سیاره ترسیم شده. وقتی ستاره همدم بدور خود می چرخد، گرانش آن دیوار های درونی صفحه چرخان را بصورت یک توده جمع و متراکم می سازد. اما این توده در جای خود باقی نمی ماند و بدور صفحه می گردد و در نتیجه بر قسمت های بیرونی صفحه سایه می افکند. وقتی بخش درخشان صفحه در آن سوی ستاره قرار میگیرد، نور بیشتر فرو سرخ در طول موج های کوتاه دیده میشود ( مواد داغتر نزدیک به ستاره طول موج های کوتاه نور فروسرخ را پخش میکند). در ضمن سایه توده متراکم شده در این صفحه باعث تابش نور فروسرخ در طول موج های طولانی تر و کاهش این نور میشود. اما وقتی توده در مقابل یا روبروی ستاره قرار میگیرد و بخش درخشان آن از چشم ما پنهان میشود (نور طول موج های کوتاه کم و نور طول موج های بالا زیاد میشود) برعکس عمل میکند. این چیزیست که تلسکوپ فضایی اسپتزر با دقت مشاهده نموده است.
در اندازه این توده و سیاره یا درست تر بگوییم ستاره همدم اغراق شده تا بتوان پویایی یا تحرک این منظومه را بهتر ترسیم نمود.