علی پزشکی
یکی از بلند پروازانه ترین طرح های کنونی سازمان فضایی اروپا (Esa)، نقشه برداری دقیق از یک میلیارد ستاره کهکشان ماست، کاری که هرگز در این ابعاد انجام نشده است. فضاپیمای گایا (الهه زمین در یونان باستان) که دو عدد از حساس ترین دوربین های آشکارساز ساخته شده در جهان را با خود به همراه می برد، طی سالهای آینده به فضا می رود تا طی 5 سال، یک میلیارد ستاره را نقشه برداری کند.
سپس سه سال دیگر طول می کشد تا آنها را از روی نقشه سه بُعدی رایانه ای پیاده کند. در این نقشه نه فقط موقعیت فعلی ستاره به دقت مشخص است بلکه جهت حرکت، رنگ و ساختارشان نیز به دقت معلوم می شود. اطلسی که گایا فراهم می کند برای هر مأموریت فضایی در آینده کاربرد دارد.

طی این کار، گایا ممکن است اجرامی را پیدا کند که تاکنون ناشناخته بوده اند یا ستاره های بسیار کم نور در نواحی از آسمان که هنوز نگاه عمیقی به آن مناطق نشده است. یکی از این مناطق که در محدوده ای در منظومه شمسی میان خورشید و مدار زمین قرار دارد، قلمرو سیارک های معروف به گروه آتن است که به جای گردش در کمربند سیارک ها در این محدوده قرار گرفته اند.
این سیارک ها که تعداد انگشت شماری از آنها به دلیل نزدیکی به خورشید و پنهان شدن در فروغ آن شناسایی شده معمولاً مدار زمین را قطع می کنند و می توانند خطرآفرین باشند، هرچند که هیچ کدام از نمونه های شناخته شده خطری در آینده نزدیک برای زمین ندارند. اما سیارک های ناشناخته گروه آتن چطور؟ ممکن است وقتی با تلسکوپ های زمینی دیده شوند که کار از کار گذشته باشد. گایا می تواند این اجرام خُرد و کم نور را بیابد.