بهنوش خرمروز
چندی پیش، درست بعد از پیشبینی جنجالی دو استاد اخترشناسی آمریکایی که گفته بودند زمان زیادی تا پیدا کردن موجودات فضایی بیگانه باقی نمانده است، برخی دانشمندان کشف سیاره جدیدی را اعلام کردند که به نظر میرسید دارای شرایط کافی برای داشتن حیات بود. اعلام این خبر، موج تازهای از هیجان مربوط به مواجهه با بیگانگان فضایی را برانگیخت، سیارهای متعلق به یک منظومه نه چندان دور از منظومه شمسی خودمان (البته در مقیاس ستارهشناسی!) که از جرم و جاذبه لازم در کنار فاصله مناسب از ستاره خود برخوردار بود و گفته میشد که میتواند دارای آب مایع و اتمسفر باشد.
اما به گزارش نیوساینتیست، همه این امیدها بر باد رفت. گروه تازهای از محققین اعلام کردهاند که هیچ مدرکی مبنی بر وجود حیات بر روی این سیاره پیدا نکردهاند. شاید برایتان جالب باشد بدانید که این سیاره موسوم به گلیس581 جی، هر 37 روز یک بار دور ستاره کوتوله و قرمز خود میگردد.
البته گلیس581 جی، بر خلاف چهار سیاره دیگری که در این سیستم کشف شده بودند ( و به ترتیب بی، سی، دی و ایی نامیده شدهاند) و بسیاری از سیارههای دیگری که قبل از این در کهکشان راه شیری کشف شدهاند، درست در وسط محدوده قابل سکونت اطراف ستاره خود قرار گرفته، یعنی جایی که درجه حرارت هوا کاملا برای وجود آب در حالت مایع مساعد است.
با این حال به گفته گروه جدید محققین، هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد در این سیاره حیات وجود دارد. البته آنها میگویند نمیخواهند ثابت کنند که حیاتی روی این سیاره وجود ندارد، چون اثبات عدم وجود کار بسیار دشواری است. اما نشانهای هم مبنی بر وجود حیات به دست نیامده است.
البته، این اظهارات تازه چندان غافلگیرکننده و دور از انتظار نبود. اما خب، چه کسی با شنیدن احتمال پیدا کردن موجودات فضایی، هیجانزده نمیشود؟