تبلیغات
بررسی اتموسفر سیارات دور
ارسال در: 1389/09/05-00:00
وقتی یک سیاره از برابر صفحه ستاره مادر عبور میکند، برای دانشمندان فرصت خوبی فراهم میشود تا طیف های نور سیاره را بازبینی و ترکیب اتموسفر آن را مطالعه کنند.

یونس بخشی

این کار قبلأ برای سیاره های (HD 18733b) و (HD 209458b) انجام شده. یک تیم از اخترشناسان در دانشگاه کیل انگلستان اخیرأ روش طیف نور سنجی جذبی را بر سیاره غیر معمول WASP-17b که مدار ارتجاعی یا برگشتی دارد، انجام دادند
البته تنها طیف سنجی نیست که میتواند ترکیب اتموسفری یک سیاره را به دانشمندان مشخص نماید، بلکه میتواند درکی از ترکیب خود سیاره بدست دانشمندان داده و همچنین نشان دهد که چگونه اتموسفر این سیاره نور ستاره مادر را جذب میکند و چگونه گرما به اطراف یا پیرامون سیاره انتقال می یابد. از آنجائیکه اتموسفر هر سیاره نور را به شکل مختلف در طول موج های مختلف جذب میکند، این پدیده تعیین مدت زمان عبور سیاره از برابر ستاره یا مدت زمان اختفاء را (قرار گرفتن سیاره در برابر صفحه ستاره) مشخص ساخته و میتواند برای تعیین شعاع و همچنین لایه بندی اتموسفر سیاره بکار رود.


تلسکوپ VLT رصدخانه جنوبی اروپا در کشور شیلی. این تلسکوپ میتواند همزمان بصورت یک تلسکوپ بزرگ و یا هرکدام بصورت جداگانه عمل کند.


این تیم برای تحقیقات خود به خطوط دوتایی سدیم در طول موج های مختلف تمرکز جدی نمود. در مرحله بعد برای رصد 8 بار عبور این سیاره در ماه جون 2009 از تلسکوپ بسیار بزرگ (VLT) رصد خانه جنوی اروپا در کشور شیلی استفاده نمود. این سیاره طی 3.7 روز یکبار بدور ستاره مادر دور میزند، یعنی یک سال در این سیاره اندکی بیش از 3 روز است.

با بکارگیری روش های طیف سنجی بر سیاره WASP-17b این تیم حضور سدیم را در اتموسفر این سیاره کشف نمود. اما بر اساس روش های کاربردی برای میکانیزم شکل گیری از یک سحابی با ترکیب ستاره ی و شکل گیری یک سیاره با اتموسفر روشن، خطوط جذبی به حدی که انتظار میرفت قوی نبود. در عوض این تیم دریافت که اتموسفر این سیاره درست مانند سیاره HD 209458b "تخلیه کننده سدیم" می باشد.
طی رصد های بعدی اخترشناسان متوجه شدند که با استفاده از فلتر های خاص در طول موج های مختلف ( در طول موج های ممکن) عمق دید کم می گردد. حتی متوجه شدند که رصد ها در طول موج های بالاتر از   A3.0  مقدار جذب سدیم تقریبأ ناپدید می گردد. از آنجائیکه این عنصر به میزان عبور نور از اتموسفر ارتباط دارد، تیم توانست حدس بزند که این امر نشانه حضور ابر در لایه های بالایی اتموسفر این سیاره است
بعد ها تیم این امر را به علت نبود سدیم در اتموسفر ربط داد، ولی در مرحله دیگر گفت که انرژی ستاره مادر سدیم را در نیمه روز سیاره یونیزه یا درخشان می سازد. حرکت اتموسفر این گاز ها را به نیمه شب سیاره میبرد و بعد اجازه میدهد تا متراکم شود و از اتموسفر ناپدید گردد. از آنجائیکه سیارات بزرگ بیرون از منظومه شمی در چنین مدار های تنگ قفل میشوند، سودیم موجود در اتموسفر این گونه سیارات هم فرصت اندکی خواهند داشت تا به نیمه روز بازگردند و در نتیجه وارد اتموسفر شوند

با وجود اینکه مطالعه و بررسی اتموسفر سیارات دور یک امر تازه بشمار میرود و در نتیجه بررسی اتموسفر سیارات بیشتر اصلاح میگردد، این مطالعات نخستین از جمله اولین کار های است که اخترشناسان به کمک آن میتوانند بصورت مستقیم وجود اتموسفر سیارات را پیش بینی نمایند و این بررسی به ما امکان میدهد تا درک کاملی از تکامل و شکل گیری سیارات بدست بیاریم.

نظرات ارسالی:
 
مشارکت در بحث:
نام:
ایمیل:
متن پیام:
کد امنیتی:

Copyright © 2001-2019 Parssky.com All Rights Reserved 

اسپانسرها :   اسپانسرها :  تایم لپس timelapse اسلایدر عکاسی فیلمبرداری  عکاسی صنعتی طولانی عکاسی رشد پروژه برج خنک کننده فایبر گلاس عکاسی نجومی تلسکوپ دوربین دوچشمی تجهیزات نجوم فروش عکس پارس ویو Parsview.ir   عکس با کیفیت وضعیت آب و هوای ایران  تهویه ایران .بانک عکس و وکتور فروش عکس . طرح و وکتور فروش دوربین دوچشمی

طراحی سایت با آسمان پارس

با کلیک روی +۱ ما را در گوگل محبوب کنید