یونس بخشی
در یک مطالعه تازه خود نشان به این نتیجه رسیده اند که تعداد ستاره ها سه برابر بیشتر از تعدادی است که قبلأ تصور می کردیم. اخترشناسان دانشگاه یل با استفاده از دستگاه های پیشرفته تعداد کوتوله های سرخ کم نور (ستاره های کوچک کم فروغ) را در کهکشان های نزدیک مطالعه نمودند که در نتیجه آن باید در مورد تصور مان از تعداد ستاره ها در عالم تجدید نظر نمائیم.
کوتوله های سرخ در مقایسه با دیگر ستاره ها، نوعی ستاره های کم نور اند که تعداد زیادی از آنها در کهکشان های نزدیک حتی دیده نشده بودند.
تلسکوپ بزرگ دو چشمی کک بر فراز کوه بلند آتشفشانی موناکیا در هاوایی
پییر وان دوکهم و تیم تحقیقاتی او از دانشگاه یل هشت کهکشان سنگین بیضی را در فاصله بین 50 تا 300 سال نوری از کهکشان ما مطالعه نمودند و دریافتند که تعداد این ستاره های کوچک نسبت به آنچه در گذشته فکر میکردیم به مراتب زیادتر است. او می گوید " هیچ کس نمی داند که چه تعداد از این ستاره ها در عالم وجود دارد. مدل های نظری مختلف احتمال تعداد زیادی از این گونه ستاره ها را حتمی میداند، بنا بر این مسئله میتواند به یکی از پرسش های دیرینه ما در مورد فراوانی این گونه ستاره پاسخ دهد".
اخترشناسان برای سالیان متمادی تصور میکردند که تعداد کوتوله های سرخ در هر کهکشان به همان تعدادی است که ما در کهکشان راه شیری خودمان یافته ایم، اما این مطالعه تازه نشان داد که تعداد این ستاره ها بطور باور نکردنی 20 مرتبه بیشتر از تصور قبلی ما در هر کهشکان می باشد. بر اساس تحقیقات چارلی کونروی از مرکز پژوهشی هاروارد- سیمتسون و همکار این پروژه، " این کشف جدید نه تنها بر تصور ما در مورد تعداد ستاره ها تأثیر می گذارد بلکه میتواند بر درک ما در مورد شکل گیری و تکامل کهکشان ها نیز تأثیر عمیق بگذارد."
حالا با درک این مسئله که تعداد ستاره ها در عالم به مراتب بیشتر است، این کشف میتواند میزان ماده تاریک را برای توضیح اثرات جاذبه (گرانشی) در فضای اطراف کمتر کند. ( ماده تاریک در واقع ماده اسرار آمیزی است که مستقیمأ قابل رویت نبوده بلکه به علت اثرات گرانشی حضور آن را میتوان مشخص کرد).
این مسئله نه تنها بر میزان ماده تاریکی که قصد داریم کشف کنیم، تأثیر گذاشته بلکه میتواند بر میزان سیاراتی که شاید در عالم وجود داشته باشند، تأثیر جدی بگذارد. اخیرأ بدور یک تعداد کوتوله های سرخ مانند گلیس 581 سیاراتی کشف شده که شاید پناهگاه حیات باشد.
حالا که میدانیم تعداد کوتوله های سرخ در عالم زیاد است، بناء تعداد سیارات هم در عالم به مراتب بیشتر میشود. آقای وان دوکوم این گونه توضیح میدهد: " احتمال دارد که تعداد سیارات زمین مانند بدور دیگر ستاره ها بیش از هزاران میلیارد باشد، زیرا کوتوله های سرخ کشف شده معمولأ بیش از 10 میلیارد عمر دارند و در نتیجه زمان لازم برای تکامل گونه های پیچیده حیات بیشتر بوده و یکی از دلایل علاقمندی مردم به این گونه ستاره ها نیز همین مسئله می باشد."
این کشف که به گونه خود ملال آور و یکنواخت به نظر میرسد، در واقع پیامد های بسیار وسیعی دارد که نه تنها بر دیدگاه ما در مورد تعداد ستاره ها در عالم اثر گذار است بلکه درک ما را در مورد توزیع و پخش ماده در عالم و تعداد سیاراتی که میتواند پناهگاه حیات هوشمند باشد، کاملأ تغییر میدهد.
یافته های جدید در اولین شماره آنلاین مجله طبیعت به نشر رسیده است.