محمود حاجزمان
به نظر میرسد ماه عسل ناسا و سازمان فضایی اروپا (اسا) به پایان رسیده است. بودجه انقباضی ناسا، بلندپروازیهای ماموریتهای فضایی مشترک این دو سازمان مهم فضایی را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.
به گزارش نیوساینتیست، در سالهای اخیر ناسا و اسا ماموریتهای مشترکی را به مقصد اجرام منظومه شمسی مانند مشتری، ماه و مریخ برنامهریزی کرده بودند. هدف این بود که با متحد کردن نیروها، بتوانند ماموریتهای بزرگتری را که در حالت عادی هر کدام به تنهایی از پس آن بر نمیآمدند، انجام دهند.
اما با توجه به بودجه ناسا که احتمالا طی سالهای آینده ثابت باقی بماند، به نظر میرسد که این سازمان قادر نخواهد بود سهم خود را در این برنامهها پرداخت کند. موضوعی که آینده این ماموریتها را در هالهای از ابهام فرو برده است.
دو هفته قبل، جیمز گرین، رییس بخش علوم سیارهای ناسا در ملاقات با سایر دانشمندان علوم سیارهای اعلام کرد که این آژانس، ماموریت مدارگرد خود را به مقصد اروپا، قمر یخ زده مشتری برای مدتی نامعلومی به تعویق انداخته است. اخترشناسان تصور میکنند که اروپا، قمر یخزده مشتری، در زیر سطح خود میزبان اقیانوسی از آب مایع است.
مدارگرد اروپا قرار بود نیمی از یک ماموریت مشترک به مقصد مشتری باشد که برای سال 2020 / 1399 برنامهریزی شده بود. آژانس فضایی اروپا هنوز در در حال تصمصیمگیری درباره ادامه نیمه دیگر ماموریت است که بر عهده آنها است: مدارگردی به مقصد قمر یخزده دیگر مشتری به نام گانیمد.
ناسا و اسا همچنین قصد داشتند تا یک جفت سطح نورد را در حدود سال 2018 / 1397 به مریخ اعزام کنند. اما ناسا دیگر چندان مطمئن نیست که بتواند بودجه لازم را برای روبات خود تامین کند؛ مریخ نوردی که قرار بود نمونههای سنگ را از سطح مریخ جمعآوری کند تا طی ماموریت دیگری در دهه 2020 میلادی / 1400 شمسی به زمین بازگردانده شود.
انجام وظایف ناسا در خصوص دیگر ماموریتهای مشترک احتمالی نیز چندان مطمئن به نظر نمیرسد، از جمله رصدخانه بینالمللی اشعه ایکس برای مطالعه سیاهچالهها، یا آنتن فضایی تداخلسنج لیزری (LISA) که قرار است برای آشکار کردن امواج گرانشی مورد استفاده قرار گیرد.