گزارش برگزاری ماراتن صوفی منطقه ای در کرمان (يکشنبه 8 مهر 1386)
به پاس نکوداشت خدمات دانشمند و منجم ایرانی عبدالرحمن صوفی انجمن نجوم ایران شاخه آماتوری تصمیم به برگزاری رقابتی تحت عنوان رقابت صوفی در سطحی بالاتر از رقابت مسیه در فصل تابستان که با شرایط آب و هوایی کشور ما سازگارتر است،کرد.سال گذشته اولین دوره این رقابت با موفقیت برگزار شد و امسال نیز گروه نجوم ستاره ژرمانیا کرمان تصمیم گرفت این رقابت را به صورت منطقه ای در استان کرمان و استان های همجوار با حمایت دانشگاه شهید باهنر کرمان برگزار کند. به همین منظور گروه از هفته ها قبل کار هماهنگی های لازم جهت، ثبت نام شرکت کنندگان ، دعوت از داوران ، تامین امنیت منطقه و بیمارستان جهت اعزام یک دستگاه آمبولانس را انجام داد.
یکشنبه 18 شهریور ماه 1386،رقابت صوفی کرمان با 36 شرکت کننده از شهرهای کرمان،بم و شیراز و با همراهی دو داور از مشهد در دو رده تلسکوپی و دوربین دوچشمی برگزار شد.محل برگزاری این رقابت در نزدیکی روستای بیدخون در شهرستان بردسیر در 100 کیلومتری جنوب غربی شهر کرمان و در دشتی به ارتفاع بیش از 3700 متر و با عرض جغرافیایی 29.7 درجه شمالی و طول جغرافیایی 56.6 درجه شرقی در شبی تابستانی اما بسیار سرد در زیر آسمانی صاف، پرستاره از قدر 7+ و با دید عالی میزبان رقابت بود. روستایی که بعد از آخرین کسوف قرن در سال 78 باری دیگر میزبان گروه های نجومی بود.
در ساعت 14:30 ظهر یکشنبه از سر در دانشگاه باهنر کرمان با یک دستگاه اتوبوس به سمت بردسیر حرکت کردیم و بعد از توقفی کوتاه در بردسیر ساعت 17:15 به محل رقابت رسیدیم که تا ساعت 18:00 کار استقرار گروه ها و سوار کردن تلسکوپ ها و تنظیم دوربین ها به طول انجامید.
رقابت در شامگاه یکشنبه در ساعت 18:30 با سوت داوران آغاز شد و شرکت کنندگان خود را برای پیدا کردن 138 جرم که سهم هر گروه تلسکوپی و دوربین دوچشمی 134 جرم بود ،آماده کردند.این رقابت دارای 140 امتیاز بود که 4 امتیاز متعلق به دو جرم طلایی رقابت M64 وM93 بود. فهرست اجرام شامل 78 جرم از فهرست مسیه،52 جرم از فهرست NGC و 2 جرم از IC به همراه سیارک وستا و 7 جرم از 9 جرم فهرست صوفی بود.
طبق برنامه،تمامی گروه ها تا ساعت 11 که زمان استراحت و شام بود مشغول گرفتن اجرام بودند.مدت استراحت 45 دقیقه بود که با توجه به سردی بیش از اندازه هوا که کسی انتظار آن را نداشت کمی طولانی تر شد و بعد از آن کار رصد بی وقفه تا زمان طلوع ماه ادامه پیدا کرد. طلوع سیاره ناهید با درخشش بی نظیرش و در انتهای رقابت مقارنه ی هلال ماه و زحل و ستاره ی قلب الاسد شاید در کنار شکوه خوشه ها،سحابی ها و کهکشان ها از پشت چشمی ها از فراموش نشدنی ترین صحنه های رقابت بود.
رقابت در ساعت 4:30 با سوت داوران پایان یافت و پس از استراحتی کوتاه و صرف صبحانه، نوبت به شمارش امتیازات و اعلام نتایج رسید که در گروه تلسکوپی آقایان سعید بهرامی نژاد و احسان رستمی زاده با 135 امتیاز و با تلسکوپ "6 تال مدل TAL-150P و خانم ها سمیه حاج خلیلی و الهام ضیاعلی در گروه دو چشمی ها با 72 امتیاز و با دوربین دوچشمی 70*15 به عنوان نفرات اول شناخته شدند.همچنین آقایان حمید زارع و حسین طالع زاده با 113 امتیاز و با تلسکوپ "8 دابسونی اسکای واچر بالای 100 امتیاز را کسب کردند.
این رقابت به گفته ی داوران از سطح بالایی برخوردار بود که شاید این گفته و اجرای موفقیت آمیز رقابت خستگی چند هفته ای کار تدارکات و اجرای رقابت را از تمامی اعضای گروه از بین برد .
در آخر باید از همکاری و هم فکری آقای کاظم کوکرم و انجمن نجوم و اختر فیزیک شیراز و آقایان علی فتح الله زاده از برگزیدگان اولین رقابت صوفی کشوری و هفتمین رقابت مسیه و از اعضای انجمن آسمان توس مشهد و مجتبی دیانی از برگزیدگان ششمین رقابت مسیه که بدون حضور ایشان بی شک رقابت با این کیفیت برگزار نمی شد ، سپاس گذاری کنیم.
کادر اجرائی رقابت صوفی کرمان:
آقایان: سعید بهرامی نژاد،احسان رستمی زاده ،احسان روح اللهی،مسعود عالم زاده ،محمد جواد فهیمی ،کیوان لشکری
خانم ها : مانیا رهبان، ساره امیدواری ،مرضیه جلال کمالی،سمیه حاج خلیلی ، |