جواد گنجعلی
اخترشناسان موسسه علوم تلسكوپ فضايي در بالتيمور با استفاده ازتلسكوپ فضايي هابل و اسپيتزر موفق به پيدا كردن دورترين كهكشان ديده شده در جهان تا به امروز شدند.
اخترشناسان موسسه علوم تلسكوپ فضايي در بالتيمور با استفاده ازتلسكوپ فضايي هابل و اسپيتزر موفق به پيدا كردن دورترين كهكشان ديده شده در جهان تا به امروز شدند.اين كهكشان كه به MACS0647-JD نام گذاري شده استخود را بصورت يك لكه كوچك قرمز رنگ نمايان كرده است كه از نظر اندازه تنها كسر كوچكي از اندازه كهكشان راه شيري ماست.
اخترشناسان اين موسسه مي گويند نور اين كهكشان 3/13 ميليارد سال در سفر بوده تا به زمين برسد و مشاهده آنها از اين كهكشان، تنها 420 ميليون سال پس از انفجار بيگ بنگ بوده است.
اين كهكشان آنقدر دور است كه اخترشناسان ازآن به عنوان يك نگاه زير چشمي به زمان گذشته ياد مي كنند،در حقيقت زماني كه جهان 3 در صد سن كنوني خود را دارا بوده است.
براي كشف چنين كهكشاني از روشي به نام همگرايي گرانشي استفاده مي كنند در واقع در اين روش كهكشان هايي را زير نظر قرار ميدهند كه در پشت خوشه هاي كهكشاني سنگين قرار گرفته باشند.
كهكشان MACS0647-JD چنان كوچك است كه ممكن است در قدم هاي اول براي شكل گيري كهكشاني بزرگتر باشد. در حقيقت آناليز اطلاعات بدست آمده نشان مي دهد كه عرض كهكشان كمتر از 600 سال نوري است.
تصوير اين كهكشان توسط 17 فيلتر و سر هم كردن طول موج هاي نزديك به ماورا بنفش و مادون قرمز و 3 دوربين ميدان ديد گسترده تلسكوپ فضايي هابل بدست آورده شده است.