تلسکوپ پرتو ایکس چاندرا جت پرتو ایکسی را آشکارسازی کرد که از سیاهچالهای ابرپرجرم در فاصلهی 12/4 میلیون سال نوری از زمین گسیل میشود. این جت پرتو ایکس دورترین جتی است که تاکنون ستارهشناسان توانستهاند رصد کنند و اطلاعات بسیار خوبی دربارهی چگونگی رشد سیاهچالههای ابرپرجرم در آغاز پیدایش عالم از آن بهدست آورند.
عامل پدید آمدن این جت، کوازاری بهنام GB 1428+4217 یا به اختصار GB 1428 است. سیاهچالههای غولآسا در مرکز کهکشانها مواد را با سرعت بسیار زیادی به درون خود میکشند و بهاین ترتیب پدیدهی کوازار را بهوجود میآورند. انرژیای که در هنگام سقوط ذرات بهدرون سیاهچاله آزاد میشود، تابشهای شدید و پرتوهای نیرومندی از ذرات پرانرژی تولید میکنند که با سرعتی نزدیک به سرعت نور سیاهچاله را ترک میکنند. این ذرات در اثر برهمکنش با میدانهای مغناطیسی یا فوتونهایی که در فضای پیرامون سیاهچاله وجود دارند، جتهایی از تابش پدید میآورند.
"تِدی چونگ" از آکادمی ملی علوم، مقیم آزمایشگاه پژوهشهای دریایی در واشنگتن دیسی و سرپرست نویسندگی مقالهای که این نتایج را در آن توصیف کردهاند، در اینباره میگوید: "این پدیده نهتنها به علت اطلاعاتی که از سیاهچاله به ما میدهد شگفتانگیز است، بلکه به این علت که ... ادامهی مطلب