تبلیغات
بارش شهابی برساووشی در راه است
ارسال در: 1384/05/16-00:00
یکی از آشناترین بارشهای شهابی که البته در فصل مناسبی از حیث فراغت همچون تابستان روی می دهد بارش شهابی برساووشی است .

 یکی از آشناترین بارشهای شهابی که البته در فصل مناسبی از حیث فراغت همچون تابستان روی می دهد بارش شهابی برساووشی است .

 

این بار اوج بارش در روزهای جمعه و شنبه ( 21 و 22 مرداد ماه 1384) واقع شده است . در این ایام ، ماه در حالت تربیع قرار دارد و تا اواسط نیمه شب مزاحم رصد شما خواهد بود اما پس از آن یعنی از نیمه شب تا صبحگاه بارشی لذت بخش را در زیر آسمانی شهاب ریز مشاهده خواهید کرد . کانون بارش یا نقطه نور باران در میان دو صورت فلکی برساووش و ذات الکرسی قرار گرفته که خوشبختانه ارتفاع مناسبی دارد و در شمال شرقی آسمان یعنی در سمت راست ستاره قطبی قابل رویت است . اگر در منطقه ای تاریک و مناسب باشید پس از چندی حضور شهابهایی به شدت پرنور ( FireBall) شما را به وجد خواهد آورد . اما اگر مانند سایر مردم در محلی با آلودگی نوری متوسط یا زیاد قرار دارید تنها قادر به رصد پرنورترین برساووشیها خواهید بود . (سعی کنید از این دسته نباشید) . اجزإ سازنده این بارش قدیمی که بسیار قابل اطمینان هستند در حوالی ساعت 17 به وقت UT در 12 آگوست به اوج بارش خود خواهند رسید که این زمان در مکانهایی همچون آمریکای شمالی مقارن با نیمه ظهر است . بنابراین راصدان بارش در چنین مکانهایی می توانند یک شب قبل یا پس از این تاریخ به رصد بپردازند ، چراکه خوشبختانه بارش برساووشی از معدود بارشهایی است که تا چند شب پیش و پس از زمان اوج ، فعال باقی می ماند .

در این ضمن شانس کوچکی نیز برای وقوع اوج مختصر دیگری وجود دارد که شاید در طول چند ساعت به پایان می رسد و احتمال می رود در ساعت 9 به وقت UT  پدیدار گردد . Mikiya Sato از ژاپن براورد می کند که در این زمان ، زمین از میان حلقه ای از شهابها عبور خواهد کرد که به وسیله دنباله دار مادر این بارش یعنی  swift-tuttle و در حین گذر آن از حوالی خورشید در سال 1479 میلادی پدید آمده است .  سال گذشته بارش شهابی برساووشی اوج یدکی فوق العاده قدرتمندی را به نمایش گذاشت که از وجود حلقه ای ناشی از دنباله دار گذر کرده در سال 1862 میلادی پدید آمده بود .

 

برساووشی رصد کنید !

 

شما برای رصد برساووشیها هیچگونه نیازی به آموزش و تجربه ندارید . فقط کافی است مکانی با افق باز و آسمانی تاریک را بیابید و بالای سر خود را بنگرید . اگر صندلی خوابی در دسترس دارید آنرا به پا کنید و ضمن شمارش شهابها با مواد حشره کش به حساب پشه های مزاحم برسید ! در چنین مواردی استفاده از کیسه خواب هم گزینه مناسبی است . گهگاهی از داخل وسایلی مانند دوربین دوچشمی  آسمان را نشانه روید . در چنین مواقعی به شرط صبور بودن احتمال دیدن شهاب از داخل دوربین بسیار است . جربه نشان داده است در محلهایی که رطوبت زیادی وجود دارد حشرات موذی بسیارند سعی کنید مکان رصدی شما   مخصوصاً در این فصل گرم جایی در دل کوهستان باشد . اگر در قـلۀ کوهی مستقر شوید رصدی با صفا تر انتظار شما را می کشد چراکه کوهستان ها معمولا دارای مناظر بکری هستند و همراهی آنها با تصاویر نجومی عکس های فوق العاده ای را پدید می آورد . اما به طور حتم لازم نیست بهترین شرایط رصدی برای شما محیا باشد . با کمترین امکانات و در سخت ترین شرایط هم می توان دلچسب ترین رصدها را به پایان رساند . (هنر هم همین است) . به شما توصیه می کنم از ابتدای شب که خود را برای رصد آماده می کنید جوی را برنامه ریزی کنید که تا پایان شب تنها و تنها به رصد بپردازید . آنها که در طول شب تنها ساعتی رصد می کنند و   بسته به عوامل خاصی محل رصد را ترک می کنند و یا به خواب می روند ، با آغاز روز دچار پشیمانی می شوند . به همین دلیل گاهی باید شبی را اصطلاحاً بی خیال و به دور از هر دغدغه ای سپری کرد .          

 

عکاسی از بارش :

 

برخی بیدرنگ دوربین عکاسی خود را آماده می کنند تا شاید با توسل به شانس چهره شهابی را بر روی فیلم خود ظاهر کنند .  این کار آنقدرها هم ساده نیست اما امتحان آن مجانی است . از راه عکاسی رنگ شهابها بخوبی قابل رویت خواهد بود .

 

 وسایل مورد نیاز شما :

 

دوربین عکاسی : دوربین مورد نیاز برای این کار باید از نوع مکانیکی بهمراه سرعت B  (Bulb)باشد . با این سرعت شما قادر خواهید بود شاتر دوربین را بمدت دلخواه باز نگاه دارید تا در لحظه گذر شهاب نور آن بر صفخه فیلم نقش بندد . در صورتیکه دوربین شما قابلیت تعویض لنز دارا باشد می توانید از نوع مخصوصی لنز بنام "واید" بهره مند شوید؛ در این صورت میدان دید دوربین منطقه وسیعتری از آسمان را پوشش می دهد .

 

فیلم : بسته به شرایط مکانی که در آن به سر می برید فیلمی با حسایت مطلوب انتخاب کنید .هر چه آسمان تاریک تر باشد استفاده از حساسیت های بالا تر رایجتر است . اما باید دقت کرد تا حساسیت بالای فیلم باعث سوختن آن نشود .

 

سه پایه : از سه پایه های محکم استفاده کنید بطوریکه نلغزد و جابجا نشود . سه پایه باید براحتی به هر سمتی بچرخد .

 

دکلانشور : با استفاده از دکلانشور می توانید از سرعت B دردوربین بهره برید ؛ البته باید قابلیت قفل شدن را داشته باشد . در صورت قفل کردن این وسیله ، به هر اندازه  که لازم باشد به فیلم نور خواهد رسید . البته از اگر به آسمان خارج از شهر دسترسی دارید از دیگر سوژه ها نیز نباید غافل شوید . عکاسی دورقطبی برای شروع عکاسی نجومی بسیار لذت بخش است . مخصوصاً از این لحاظ که کانون بارش هم در آسمان شمالی قرار دارد و به همراه نقش بستن رد ستارگان دور قطبی بر روی فیلم ، عکس برداری از رد نورانی یک یا حتی چند شهاب دور از انتظار نخواهد بود . در صوتیکه    به طور مثال حتی یکی از این 36 قطقه عکس هم درست از آب در نیاید نگران نباشید زیراکه بر تجربه عکاسی شما افزوده شده است .و اما مهمترین مطلب اینکه به هنگام عکاسی وجود قلم و کاغذ از همه موارد دیگر ضروری تر است . باید مشخصات هر عکسی که گرفته می شود به شماره و ترتیب نوشته شود . ولی اگر سرعت رصدی شما بالاست می توانید از ضبط کردن بر روی کاست بهره گیرید . هرگز نباید از این مهم غافل شد چراکه بعدها به خاطر نخواهید آورد که یکی از عکس های خوب شما چه مقدار در برابر نور بوده است .          

 

شمارش شهابها :

شما نیز می توانید بدون نیاز به هیچ ابزاری به شمارش شهابها بپرداید و از این طریق به افرادی که به بررسی علمی بارشهای برساووشی  به صورت سال به سال دست می زنند ملحق شوید . برای انجام این کار در ابتدا نیازمند آسمانی تاریک هستید . آسمانی که در آن حداقل ستاره قابل رویت با چشم برهنه از قدر 5.5 باشد . همچنین وجود یک ساعت ، قلم ، کاغذ و رایو ظبط هم خالی از سود نیست .

حالا آماده شده اید . زمان را بگیرید . به محض دیدن یک شهاب از راه میانبر و یا اختصاری ظهور آنرا ثبت کنید . مثلاً درج حرف "ب" اگر شهاب از برساووشیها بود و یا "ب ن " اگر شهاب از برساووشیها نبود .

در این میان وقت استراحت هم لازم است . زمان را قطع کنید و به استراحت مختصری بپردازید . اگر مزاحمتی برای شما پیش آمد همچون رسیدن ابرها و ... زمان را صفر کنید و رصد را از سر گیرید .

همه این کارها برای دست یافتن به عددی مشخص است . عددی که معین کننده میزان فعالیت واقعی شهابها و یا همان ZHR ( Zenithal Hourly Rate) باشد . این عدد تعداد شهابهایی را که به وسیله یک رصد کننده در طی یک ساعت و در آسمانی تاریک با حدقدر6.5 و نیز در صورتیکه کانون بارش در سرسو قرار گرفته باشد را مشخص می کند .

 

برای اینکه ZHR های خود را در طرحی معتبر دخالت دهید می توانید به آدرس سازمان بین المللی شهاب www.imo.net/visual/major01.html و یا آدرس شبکه شهاب در آمریکای شمالی www.namnmeteors.org/ مراجعه کنید .   

 
 

 

 

 

به خاطر داشته باشید رصد این پدیده زیبا ، در خارج از شهرهاست که وصف ناپذیر ، ارزشمند و خاطره انگیز خواهد بود .
 

اطلاعات کاملتر و تخصصی را در سایت گروه نجوم نجم شمال در باره شهابها و بارشهای شهابی بخوانید :

منبع :آسمان پارس
نظرات ارسالی:
 
مشارکت در بحث:
نام:
ایمیل:
متن پیام:
کد امنیتی:

Copyright © 2001-2019 Parssky.com All Rights Reserved 

اسپانسرها :   اسپانسرها :  تایم لپس timelapse اسلایدر عکاسی فیلمبرداری  عکاسی صنعتی طولانی عکاسی رشد پروژه برج خنک کننده فایبر گلاس عکاسی نجومی تلسکوپ دوربین دوچشمی تجهیزات نجوم فروش عکس پارس ویو Parsview.ir   عکس با کیفیت وضعیت آب و هوای ایران  تهویه ایران .بانک عکس و وکتور فروش عکس . طرح و وکتور فروش دوربین دوچشمی

طراحی سایت با آسمان پارس

با کلیک روی +۱ ما را در گوگل محبوب کنید