شماره 26، ماهنامه آسمان شب، ويژه چهلوچهارمين سالگرد پرواز نخستين انسان به ماه منتشر شد. اين ويژهنامه در 104 صفحه، همراه با دهها مقاله و مطالب جذاب و خواندني از امروز در دسترس علاقمندان است. تغییر ساختار طراحی و صفحه آرایی مطالب به همراه اضافه شدن بخش های جدید را میتوان از مهم ترین ویژگیهای این شماره از ماهنامه آسمان شب، برشمرد. از نکات جالبتوجه در شماره 26 ماهنامه آسمان شب، انتشار آن با دو جلد متفاوت است که اين موضوع، اين امکان را به شما خوانندگان محترم ميدهد که مجله را با جلد دلخواه خود تهيه کنید و با خرید آنلاین از طریق سایت forooshi.ir و یا تماس با شماره 26411228، ماهنامه را تلفنی سفارش دهید. نسخه خریداری شده به صورت رایگان با پست پیشتاز، به نشانی شما ارسال خواهد شد.
کد جلد: 01
کد جلد: 02
عناوین بخش ها و مقالات
احمد دالکی / سیروس برزو / شهرام یزدان پناه / عباس خاراباف
نگارخانه
گفت و گو
پنجاه سال اخترشناسی پرتو ایکس
گفت وگو با دكتر مارتين وایسکوف ، دانشمند ارشدتلسکوپ فضایی پرتوایکس چاندرا
احسان سنایی اردکانی
در تمام طول مدت طراحى، ساخت و همچنین مدیریت تلسکوپ فضایى چاندرا، مارتین وایسکوف عهدهدار هدایت علمى این پروژه بزرگ فضایى بوده. او در سال ١٩٦٩، درجه دکترىاش را در رشته فیزیک از دانشگاه براندیس ماساچوست اخذ کرد و پس از سه سال استادیارى دانشگاه کلمبیا، بهعنوان اخترشناس ارشد پرتو ایکس، به مرکز فضایى مارشال ناسا نقل مکان کرد. او بهترتیب در سالیان ١٩٩٢ و ١٩٩٩ میلادى، مدالهاى «خدمت استثنایی» و «دستاورد علمى» ناسا را دریافت کرد و در سال ٢٠٠٤، هم به اتفاق تانانباوم، جایزه Rossi، وابسته به شاخه اخترفیزیک انرژىهاى بالاى انجمن نجوم ایالات متحده را به پاس "دوراندیشى، تعهد و تدبیر در ساختن، آزمودن و رهبری رصدخانه فضایى پرتو ایکس چاندرا"، به خود اختصاص داد. از او تاکنون بالغ بر ٢٥٥ مقاله در زمینه اخترشناسى پرتو ایکس منتشر شده است. در این مصاحبه، نگاهى به جوانب گوناگون این رشته از اخترفیزیک رصدی، در سایه نیم قرن عمر پربازده آن پرداختهایم.
اعترافات یک کیها ننورد روس
گفتوگوى اختصاصی با گئورگی گرچکو؛ كيها ننورد نامدار روسي
سیروس برزو
بیش از 40 سال از پرواز نخستین انسان به ماه میگذرد و در سالهای اخیر شایعات زیادی مبنی بر دروغ بودن سفر آمریکاییها به ماه، در رسانههای مختلف منتشر شده است. از طرف دیگر، در آن سالها، شوروی، کشور رقیب، نیز طرح سری برای سفر فضانوردانش به ماه را، دنبال میکرد؛ اما این طرح، هیچگاه به مرحله عمل نرسید. در این بین، نکتهای که همواره برای همه جالب توجه است، نظر کارشناسان و دستاندرکاران برنامههای فضایی روسیه، درباره سفر آمریکاییها به ماه است. در این شماره، بهسراغ «گئورگی گرچکو»، کیهاننوردان نامدار روسی رفتیم. او یکی از طراحان سامانههای مهنورد و یکی از افرادی بود که در دوران شوروی، برای سفر به ماه، آماده میشد و وی را میتوان از مطلعترین افراد درباره این طرح، دانست. آنچه میخوانید، مصاحبه اختصاصی ماهنامه آسمان شب با او، در مورد سفر به ماه و نظر کارشناسانهاش پیرامون پیروزی آمریکاییها، در این مسابقه علمی و فنی است.
مرزهای بیکران فضا
بهمناسبت چهل وچهارمین سالگرد فرود انسان بر ماه
آنچه که پیش از نخستین سفر انسان به ماه گذشت
مسابقهای به طول 400 هزار کیلومتر
نویسنده: سیروس برزو
صبحگاه روز 4 اکتبر 1957، صدای ناخوش آیند بیب... بیب یک فرستنده رادیویی، خواب سردمداران کاخ سفید واشنگتن را آشفته کرد. صدایی که از یک گوی فلزی کوچک در مدار زمین پخش میشد و نشان میداد که رقیب سیاسی آمریکا، توانسته است با پرتاب نخستین ماهواره جهان، نام اتحاد شوروی را بهعنوان پیشتاز عصر فضا به ثبت برساند؛ همه چیز از همین جا شروع شد.
برنامه فضایی آپولو
برنامه فضایی آپولو، عنوان پرهزینهترین و جنجالیترین برنامه فضایی در تاریخ فضانوردی جهان را تا به اکنون به خود اختصاص داده که طی آن، پای 12 نفر به ماه رسید. در اینجا میخواهیم بهطور فشرده، شما را با کلیت پروازهای سرنشینداری که در قالب برنامه فضایی آپولو انجام شد، آشنا کنیم.
باغوحش فضایی
بیون؛ اتوبوس فضایی حیوانات
گزارشی از آخرین پرواز محموله زیستی روسیه به فضا
نویسنده: محمدرضا رضایی
در بهار امسال، از پایگاه فضایی بایکانور قزاقستان، پرتابی به فضا انجام شد که طی آن، یک محموله زیستی فضایی در مدار زمین قرار گرفت. این محموله زیستی که «بیون.ام» نام دارد، حامل تعداد زیادی از جانوران اعم از خزندگان، حشرات، پستانداران کوچک و غیره بود و هدف از آن، انجام یکسری آزمایشهای بیولوژیکی روی این جانوران در هنگام سفر به فضا، اعلام شد. کپسول بیون که برخی آن را به یک باغوحش فضایی تشبیه کردهاند، پس از انجام یک ماموریت 30 روزه، با موفقیت بهزمین بازگشت. در این مقاله، قصد داریم ضمن ارایه گزارشی از ماموریت فضایی بیون، درباره فناوریها و اهداف بهکار رفته در این ماموریت، بیشتر آشنا شویم.
نگاهی به فضاپیمای اوریون، نسل جدید سفینههای سرنشیندار ناسا
به استقبال اوریون
شکارچی فضا
نویسنده: صفورا تنباکویی
پس از بازنشستگی شاتلهای فضایی، ناسا به طراحی و ساخت فضاپیمای جدیدی روی آورده است که قرار است نیازهای این سازمان فضایی را برای چندین دهه پاسخ دهد. فضاپیمای اوریون، نسل آینده فضاپیماهای سرنشیندار آمریکایی است و علاوهبر توانایی حمل و نقل فضانوردان به ایستگاه فضایی بینالمللی، نسخههای بهینهسازی شده آن قادر است فضانوردان را به ماه، مریخ و حتی سیارکها ببرد. در این مقاله میخواهیم بر اساس آخرین اخبار منتشرشده از پیشرفت این پروژه جاهطلبانه، شما را با ساختار، اهداف و ماموریت فضاپیمای اوریون آشنا سازیم.
آینده فضاپیماهای آمریکایی
هرچند از زمان بازنشستگی شاتلها تاکنون، دیگر هیچ پرواز سرنشینداری از آمریکا به فضا پرتاب نشده است، اما این کشور با اتخاذ استراتژی جدید در آینده، نقش بسیار پررنگتری در انجام ماموریتهای سرنشیندار پیدا خواهدکرد. ناسا با تقویت و پشتیبانی از بخش خصوصی، بهزودی از نسل جدیدی از فضاپیماها رونمایی خواهدکرد که برای انجام پروازهای تدارکاتی و سرنشیندار به ایستگاه فضایی بینالمللی، از آنها استفاده میشود و خود بهدنبال توسعه ناو چندمنظوره اوریون برای انجام سفرهای سرنشیندار به ماه، سیارکهای نزدیک زمین و مریخ است.
آموزشگاه فضایی (جلسه هفتم)
پیشرانههای فضایی
همه چیز درباره سوخت و ساز در موشکها و فضاپیماها
مدرس: محمدرضا رضایی
در جلسات پیشین آموزشگاه فضایی درباره مدارهای بینسیارهای و نقاط لاگرانژی صحبت کردیم. در این جلسه قصد داریم پیرامون یکی از مهمترین مباحث در صنعت طراحی و ساخت موشکها و فضاپیماها به بحث بپردازیم. «پیشرانههای فضایی» عنوان بحث این جلسه از آموزشگاه فضایی است و میخواهیم با انواع سوخت موشکها و فضاپیماها آشنا شویم.
بررسی آماری از خانوادههای فضایی از آغاز تاکنون
هزار فامیلهای فضایی! ( قسمت دوم)
از زوجهای فضایی تا فضانوردان دوقلو!
نویسنده: سیروس برزو
در تاریخ فضانوردی جهان، برخی از فضانوردان علاوه بر آنکه همکار یکدیگر بودهاند، نسبتهای خویشاندی نیز در میان آنها به چشم میخورد. تعداد محدودی از فضانوردان، همسران همدیگرند و برخی دیگر برادر یا پدر و فرزند هستند. در بخش اول مقاله «هزار فامیلهای فضایی» که در شماره گذشته ماهنامه آسمان شب چاپ شده است، به معرفی تعدادی از این فضانوردان پرداختیم. در بخش دوم و پایانی این مقاله قصد داریم به معرفی یک زوج فضایی، دو برادر فضانورد و دو پدر و فرزند کیهاننورد روس بپردازیم.
خبر و فراخبر
برای چهارمین بار در سه سال اخیر، باز هم موشک روسی حادثهآفرین شد
انفجار در بایکانور
موشک پروتون روسيه، در روز سهشنبه 2 ژوئيه 2013، چند ثانيه پس از پرتاب، به دليل نقص فني منفجر شد و در نزديکي سکوي پرتاب به زمين سقوط کرد. اين موشک حامل سه ماهواره سامانه موقعيتياب جهاني روسيه، موسوم به گلوناس.ام بود که 17 ثانيه پس از پرتاب، با انحراف از مسير حرکت خود، دچار مشکل شد و پس از آنکه چند بار به دور محور خود چرخيد، در 5/2 کيلومتري سکوي پرتاب به زمين سقوط کرده و منفجر شد.
ماموریت فضایی 15 روزه چین، پایان یافت
بازگشت چینی های فضانوردان به زمین
روند تولید انرژی در خورشید بررسی میشود
پرتاب فضاپیمای تحقیقات خورشیدی ناسا
دنبالهدارها، آب را به ماه نبردهاند
شباهت منبع آب موجود در ماه و زمین
زایش یک ابرکهکشان بر اثر برخورد دو کهکشان جوان
کهکشان های گرسنه
کنکاش
سیاره یا خرده سیاره، مسئله این است
ستاره شناسی
ماهشناسی
از سنگهای ماه چه میآموزیم؟
نویسنده: میناکشی وادوا
برگردان: احمدرضا قائدی
چکیده: شش ماموریت به ماه، منجر به دستیابی به گنجینه ارزشمندی از نمونهها شد که بینش عمیقی را درباره اصل، کانیشناسی، و تحول آن بهوجود آورده است.
شکوه شمال
سحابی شکارچی چگونه کار میکند؟
نویسنده: سی روبرت اودل
برگردان: سمانه بیرژندی
چکیده: مرتبسازی مناطقی در داخل این پرورشگاه درخشان عظیم، به ستارهشناسان کمک میکند تا به فهم چگونگی شکلگیری ستارگان و سیارات دست یابند.
آسمان نما
آسمان ماه: همسایگی مریخ و مشتری
احمدرضا قائدی، مهسا رفیعی
آسمان گردی: وقتی شکوه مرداد خودنمایی می کند
هیچچیز در هوای گرم شبهای تابستان دلپذیرتر از مشاهده بارانی از نور، نخواهد بود. آنهایی که تجربه دیدن یک شهابباران را داشتهاند، این موضوع را بهخوبی درک میکنند. شبهایی که تا صبح چشمانمان را خیره به آسمان میدوختیم تا مبادا ردی از نور، مجال عبور مخفیانه را در آسمان پیدا کند. با این حال، همیشه آسمان تاریک، جایی برای پنهان شدن شهابها داشت.
سوژه
تیرهای آسمانی
شهاب و شهاب باران
زهره جلال زاده
انسان پیوسته مسحور پدیدههای آسمان شب بوده است. گاهی هم این شیفتگی همراه با ترس و توهم و زمانی با تکریم میباشد. پیشگامان ما که به آسمان نگاه کرده اند برایمان افسانههایی از نقوش آسمانی ساخته اند. یکی از این نقشها صورتهای فلکی هستند که گاهی جنبه افسانه و زمانی تاریخ را شامل بوده است.
نقشه آسمان، مسیر حرکت سیارات، سیارات روی مدار
احمدرضا قائدی، مهسا رفیعی
سنگی که عقاب را نشانه رفته است
نویسنده : فرزاد اشکر
عمق آسمان
مرد کشاورز آسمان تابستان را زیر و رو میکند
نویسنده: سو فرنچ
برگردان: نگین نقبایی
چکیده: صورتفلکی گاوران، خانه یک خوشه ستارهای و تعدادی کهکشان است.
رصد و رصدگران
آندرومدا شما را میخواند؛
به یک ستارهشناس جهانی تبدیل شوید
نویسنده: سروش کاظمی
چکیده: بیایید تا به جمع ستارهشناسان در دانشگاه یوتا و دانشگاههای دیگر بپیوندیم و به جستجو در كهكشان همسایه، یعنی آندرومدا بپردازیم.
چرا و چگونه؟
تاپ تن
10 ایده ناباورانه شرکتهای خصوصی فضایی
به تازگی شرکتهای خصوصی ظهور پیدا کردهاند که برای سفر به مدار زمین، ماه و مریخ و فعالیتهای اقتصادی، برنامههایی ارایه دادهاند. در دهتایی این شماره میخواهیم نگاهی بیندازیم به 10 ایده ناباورانه شرکتهای خصوصی برای فعالیت در فضا.
شما بپرسید، ما جواب میدهیم
با خوانندگان
دانستنی هایی در مورد ماه
معرفی فیلم سان شاین به گارگردانی دنی بویل
سفری به سوی خورشید
معرفی اپلیکیشن
آسمان را بر روی موبایل خود داشته باشید
سرگرمی
به مناسبت دومین سالگرد بازنشستگی شاتل
شاتل فضایی چگونه حمل می شود؟
کاردستی
راکت پاکوب
با دست بسازید و با پا بکوبید!
ستارهشناسی نوجوان
خطکشهای نجومی
نویسنده: مهدی بصیرت نیا
علت اصلی پیدایش علوم مختلف، کنجکاوی بشر و تلاش او در درک جهان هستی است. ستارهشناسی نیز از این قاعده جدا نیست. بشر در این علم زیبا و شگفتانگیز، از کوچکترین پدیدهها تا بزرگترین آنها را زیر ذرهبین گذاشته و در درک ویژگیهای مختلف آنها میکوشد. در این آزمایشگاه گسترده، پژوهشگران، با مشاهده و اندازهگیری کمیتهای مختلف جهان پیرامونشان، مرزهای علم ستارهشناسی را گسترش میدهند.
اختلاف منظر و کاربرد آن در تعریف واحد نجومی
به جابهجایی یا اختلاف مکان ظاهری یک جسم، به دلیل تغییر خط دید ناظر، اختلاف منظر آن جسم میگویند که معمولا با مقدار زاویه میان دو خط دید بیان میشود.
بخوان و بگو
نوبت شما:
فرسنگها دورتر از سیاره خاکی
تحویل آسمان شب در محل
نظرسنجی بهراحتی پیام کوتاه
فرم اشتراک شماره ۲۶
تصویر نجومی روز ناسا
باشگاه فضایی ایران
عناوین بخش ها و مقالات
احمد دالکی / سیروس برزو / شهرام یزدان پناه / عباس خاراباف
نگارخانه
محمد رحیمی
گفت و گو
پنجاه سال اخترشناسی پرتو ایکس
گفت وگو با دكتر مارتين وایسکوف ، دانشمند ارشدتلسکوپ فضایی پرتوایکس چاندرا
احسان سنایی اردکانی
در تمام طول مدت طراحى، ساخت و همچنین مدیریت تلسکوپ فضایى چاندرا، مارتین وایسکوف عهدهدار هدایت علمى این پروژه بزرگ فضایى بوده. او در سال ١٩٦٩، درجه دکترىاش را در رشته فیزیک از دانشگاه براندیس ماساچوست اخذ کرد و پس از سه سال استادیارى دانشگاه کلمبیا، بهعنوان اخترشناس ارشد پرتو ایکس، به مرکز فضایى مارشال ناسا نقل مکان کرد. او بهترتیب در سالیان ١٩٩٢ و ١٩٩٩ میلادى، مدالهاى «خدمت استثنایی» و «دستاورد علمى» ناسا را دریافت کرد و در سال ٢٠٠٤، هم به اتفاق تانانباوم، جایزه Rossi، وابسته به شاخه اخترفیزیک انرژىهاى بالاى انجمن نجوم ایالات متحده را به پاس "دوراندیشى، تعهد و تدبیر در ساختن، آزمودن و رهبری رصدخانه فضایى پرتو ایکس چاندرا"، به خود اختصاص داد. از او تاکنون بالغ بر ٢٥٥ مقاله در زمینه اخترشناسى پرتو ایکس منتشر شده است. در این مصاحبه، نگاهى به جوانب گوناگون این رشته از اخترفیزیک رصدی، در سایه نیم قرن عمر پربازده آن پرداختهایم.
اعترافات یک کیها ننورد روس
گفتوگوى اختصاصی با گئورگی گرچکو؛ كيها ننورد نامدار روسي
سیروس برزو
بیش از 40 سال از پرواز نخستین انسان به ماه میگذرد و در سالهای اخیر شایعات زیادی مبنی بر دروغ بودن سفر آمریکاییها به ماه، در رسانههای مختلف منتشر شده است. از طرف دیگر، در آن سالها، شوروی، کشور رقیب، نیز طرح سری برای سفر فضانوردانش به ماه را، دنبال میکرد؛ اما این طرح، هیچگاه به مرحله عمل نرسید. در این بین، نکتهای که همواره برای همه جالب توجه است، نظر کارشناسان و دستاندرکاران برنامههای فضایی روسیه، درباره سفر آمریکاییها به ماه است. در این شماره، بهسراغ «گئورگی گرچکو»، کیهاننوردان نامدار روسی رفتیم. او یکی از طراحان سامانههای مهنورد و یکی از افرادی بود که در دوران شوروی، برای سفر به ماه، آماده میشد و وی را میتوان از مطلعترین افراد درباره این طرح، دانست. آنچه میخوانید، مصاحبه اختصاصی ماهنامه آسمان شب با او، در مورد سفر به ماه و نظر کارشناسانهاش پیرامون پیروزی آمریکاییها، در این مسابقه علمی و فنی است.
مرزهای بیکران فضا
مسابقهای به طول 400 هزار کیلومتر
بهمناسبت چهل وچهارمین سالگرد فرود انسان بر ماه
سیروس برزو
صبحگاه روز 4 اکتبر 1957، صدای ناخوش آیند بیب... بیب یک فرستنده رادیویی، خواب سردمداران کاخ سفید واشنگتن را آشفته کرد. صدایی که از یک گوی فلزی کوچک در مدار زمین پخش میشد و نشان میداد که رقیب سیاسی آمریکا، توانسته است با پرتاب نخستین ماهواره جهان، نام اتحاد شوروی را بهعنوان پیشتاز عصر فضا به ثبت برساند؛ همه چیز از همین جا شروع شد.
باغوحش فضایی
گزارشی از آخرین پرواز محموله زیستی روسیه به فضا
محمدرضا رضایی
در بهار امسال، از پایگاه فضایی بایکانور قزاقستان، پرتابی به فضا انجام شد که طی آن، یک محموله زیستی فضایی در مدار زمین قرار گرفت. این محموله زیستی که «بیون.ام» نام دارد، حامل تعداد زیادی از جانوران اعم از خزندگان، حشرات، پستانداران کوچک و غیره بود و هدف از آن، انجام یکسری آزمایشهای بیولوژیکی روی این جانوران در هنگام سفر به فضا، اعلام شد. کپسول بیون که برخی آن را به یک باغوحش فضایی تشبیه کردهاند، پس از انجام یک ماموریت 30 روزه، با موفقیت بهزمین بازگشت. در این مقاله، قصد داریم ضمن ارایه گزارشی از ماموریت فضایی بیون، درباره فناوریها و اهداف بهکار رفته در این ماموریت، بیشتر آشنا شویم.
شکارچی فضا
نگاهی به فضاپیمای اوریون، نسل جدید سفینههای سرنشیندار ناسا
صفورا تنباکویی
پس از بازنشستگی شاتلهای فضایی، ناسا به طراحی و ساخت فضاپیمای جدیدی روی آورده است که قرار است نیازهای این سازمان فضایی را برای چندین دهه پاسخ دهد. فضاپیمای اوریون، نسل آینده فضاپیماهای سرنشیندار آمریکایی است و علاوهبر توانایی حمل و نقل فضانوردان به ایستگاه فضایی بینالمللی، نسخههای بهینهسازی شده آن قادر است فضانوردان را به ماه، مریخ و حتی سیارکها ببرد. در این مقاله میخواهیم بر اساس آخرین اخبار منتشرشده از پیشرفت این پروژه جاهطلبانه، شما را با ساختار، اهداف و ماموریت فضاپیمای اوریون آشنا سازیم.
آموزشگاه فضایی (جلسه هفتم)
پیشرانههای فضایی
همه چیز درباره سوخت و ساز در موشکها و فضاپیماها
محمدرضا رضایی
در جلسات پیشین آموزشگاه فضایی درباره مدارهای بینسیارهای و نقاط لاگرانژی صحبت کردیم. در این جلسه قصد داریم پیرامون یکی از مهمترین مباحث در صنعت طراحی و ساخت موشکها و فضاپیماها به بحث بپردازیم. «پیشرانههای فضایی» عنوان بحث این جلسه از آموزشگاه فضایی است و میخواهیم با انواع سوخت موشکها و فضاپیماها آشنا شویم.
هزار فامیلهای فضایی! ( قسمت دوم)
بررسی آماری از خانوادههای فضایی از آغاز تاکنون
سیروس برزو
در تاریخ فضانوردی جهان، برخی از فضانوردان علاوه بر آنکه همکار یکدیگر بودهاند، نسبتهای خویشاندی نیز در میان آنها به چشم میخورد. تعداد محدودی از فضانوردان، همسران همدیگرند و برخی دیگر برادر یا پدر و فرزند هستند. در بخش اول مقاله «هزار فامیلهای فضایی» که در شماره گذشته ماهنامه آسمان شب چاپ شده است، به معرفی تعدادی از این فضانوردان پرداختیم. در بخش دوم و پایانی این مقاله قصد داریم به معرفی یک زوج فضایی، دو برادر فضانورد و دو پدر و فرزند کیهاننورد روس بپردازیم.
خبر و فراخبر
انفجار در بایکانور
موشک پروتون روسيه، در روز سهشنبه 2 ژوئيه 2013، چند ثانيه پس از پرتاب، به دليل نقص فني منفجر شد و در نزديکي سکوي پرتاب به زمين سقوط کرد. اين موشک حامل سه ماهواره سامانه موقعيتياب جهاني روسيه، موسوم به گلوناس.ام بود که 17 ثانيه پس از پرتاب، با انحراف از مسير حرکت خود، دچار مشکل شد و پس از آنکه چند بار به دور محور خود چرخيد، در 5/2 کيلومتري سکوي پرتاب به زمين سقوط کرده و منفجر شد.
ماموریت فضایی 15 روزه چین، پایان یافت
بازگشت چینی های فضانوردان به زمین
روند تولید انرژی در خورشید بررسی میشود
پرتاب فضاپیمای تحقیقات خورشیدی ناسا
دنبالهدارها، آب را به ماه نبردهاند
شباهت منبع آب موجود در ماه و زمین
زایش یک ابرکهکشان بر اثر برخورد دو کهکشان جوان
کهکشان های گرسنه
کنکاش
سیاره یا خرده سیاره، مسئله این است
ستاره شناسی
از سنگهای ماه چه میآموزیم؟
نویسنده: میناکشی وادوا
برگردان: احمدرضا قائدی
شش ماموریت به ماه، منجر به دستیابی به گنجینه ارزشمندی از نمونهها شد که بینش عمیقی را درباره اصل، کانیشناسی، و تحول آن بهوجود آورده است.
شکوه شمال
سحابی شکارچی چگونه کار میکند؟
نویسنده: سی روبرت اودل
برگردان: سمانه بیرژندی
مرتبسازی مناطقی در داخل این پرورشگاه درخشان عظیم، به ستارهشناسان کمک میکند تا به فهم چگونگی شکلگیری ستارگان و سیارات دست یابند.
آسمان نما
آسمان ماه: همسایگی مریخ و مشتری
احمدرضا قائدی، مهسا رفیعی
آسمان گردی: وقتی شکوه مرداد خودنمایی می کند
هیچچیز در هوای گرم شبهای تابستان دلپذیرتر از مشاهده بارانی از نور، نخواهد بود. آنهایی که تجربه دیدن یک شهابباران را داشتهاند، این موضوع را بهخوبی درک میکنند. شبهایی که تا صبح چشمانمان را خیره به آسمان میدوختیم تا مبادا ردی از نور، مجال عبور مخفیانه را در آسمان پیدا کند. با این حال، همیشه آسمان تاریک، جایی برای پنهان شدن شهابها داشت.
تیرهای آسمانی
شهاب و شهاب باران
زهره جلال زاده
انسان پیوسته مسحور پدیدههای آسمان شب بوده است. گاهی هم این شیفتگی همراه با ترس و توهم و زمانی با تکریم میباشد. پیشگامان ما که به آسمان نگاه کرده اند برایمان افسانههایی از نقوش آسمانی ساخته اند. یکی از این نقشها صورتهای فلکی هستند که گاهی جنبه افسانه و زمانی تاریخ را شامل بوده است.
نقشه آسمان، مسیر حرکت سیارات، سیارات روی مدار
احمدرضا قائدی، مهسا رفیعی
سنگی که عقاب را نشانه رفته است
فرزاد اشکر
عمق آسمان
مرد کشاورز آسمان تابستان را زیر و رو میکند
نویسنده: سو فرنچ
برگردان: نگین نقبایی
صورتفلکی گاوران، خانه یک خوشه ستارهای و تعدادی کهکشان است.
رصد و رصدگران
آندرومدا شما را میخواند؛
به یک ستارهشناس جهانی تبدیل شوید
سروش کاظمی
بیایید تا به جمع ستارهشناسان در دانشگاه یوتا و دانشگاههای دیگر بپیوندیم و به جستجو در كهكشان همسایه، یعنی آندرومدا بپردازیم.
چرا و چگونه؟
تاپ تن: 10 ایده ناباورانه شرکتهای خصوصی فضایی
مهدی بصیرت نیا
به تازگی شرکتهای خصوصی ظهور پیدا کردهاند که برای سفر به مدار زمین، ماه و مریخ و فعالیتهای اقتصادی، برنامههایی ارایه دادهاند. در دهتایی این شماره میخواهیم نگاهی بیندازیم به 10 ایده ناباورانه شرکتهای خصوصی برای فعالیت در فضا.
شما بپرسید، ما جواب میدهیم
با خوانندگان
دانستنی هایی در مورد ماه
معرفی فیلم سان شاین به گارگردانی دنی بویل
علی عباسی
سفری به سوی خورشید
معرفی اپلیکیشن
محمد بهرام پور
آسمان را بر روی موبایل خود داشته باشید
سرگرمی
به مناسبت دومین سالگرد بازنشستگی شاتل
شاتل فضایی چگونه حمل می شود؟
کاردستی
راکت پاکوب
ستارهشناسی نوجوان
خطکشهای نجومی
مهدی بصیرت نیا
علت اصلی پیدایش علوم مختلف، کنجکاوی بشر و تلاش او در درک جهان هستی است. ستارهشناسی نیز از این قاعده جدا نیست. بشر در این علم زیبا و شگفتانگیز، از کوچکترین پدیدهها تا بزرگترین آنها را زیر ذرهبین گذاشته و در درک ویژگیهای مختلف آنها میکوشد. در این آزمایشگاه گسترده، پژوهشگران، با مشاهده و اندازهگیری کمیتهای مختلف جهان پیرامونشان، مرزهای علم ستارهشناسی را گسترش میدهند.
اختلاف منظر و کاربرد آن در تعریف واحد نجومی
به جابهجایی یا اختلاف مکان ظاهری یک جسم، به دلیل تغییر خط دید ناظر، اختلاف منظر آن جسم میگویند که معمولا با مقدار زاویه میان دو خط دید بیان میشود.
بخوان و بگو
نوبت شما
فرسنگها دورتر از سیاره خاکی
تحویل آسمان شب در محل
نظرسنجی بهراحتی پیام کوتاه
فرم اشتراک شماره ۲۶
تصویر نجومی روز ناسا
باشگاه فضایی ایران