در آخرین روزهای پیش از انتشار این شمارهی ماهنامهی نجوم، از درخشش دانشآموزان تیم المپیاد نجوم ایران در هفتمین المپیاد جهانی نجوم و اخترفیزیک در یونان مطلع شدیم. در خبر کوتاهی به جزئیات این موضوع و رنگ مدالهای کسب شده و رتبهی گروهی ایران در المپیاد امسال پرداخته شده است.اینکه آیا ایرانیان پس از 153 سال موفق به کشف سیارک میشوند یا خیر، موضوع آخرین خبر این شماره است که به نتایج مشارکت اخیر دو تیم از ایران در جنبش جست و جوی سیارکها پرداخته است.
پروژه
فراخوان ماهنامه نجوم برای پیوستن به جنبش اختصاصی ایران برای جست و جوی سیارکها
بهنوش مسکوب و علی صدیقی در مقالهای با عنوان «گام برداشتن در مسیر کاشفان» از راه و روش همکاری با جنبش جست و جوی سیارکها نوشتهاند. ماهنامه نجوم قرار است به زودی در همکاری با این جنبش و با هدایت این دو نویسنده، جنبش اختصاصی ایران برای جست و جوی سیارکها را برگزار کند.
ژرفا: کنجکاوی فقط در مریخ نیست!
ژرفای شمارهی 230 نجوم به تازهترین دستاوردهای فضایی پرداخته است.
آریا صبوری در مقالهای با عنوان «یک سال کنجکاوی» یافتههای مریخ نورد کنجکاوی در یک سال اخیر را مورد بررسی قرار داده است.
در مقالهی دوم ژرفا، رضا امیرارجمند در آستانهی گذشت یک دهه از آغاز به کار ماموریت کاسینی به بررسی مهمترین «کنجکاویهای کاسینی» پرداخته است؛ از اولین ماموریتها تا تازهترین مورد آن که مربوط به 28 تیر امسال و عکسبرداری کاسینی از زمین از فاصله 1500 میلیون کیلومتر بوده است.
گفت و گوی این شماره با عنوان «سلام به زمین، از فراسوی کیوان»، اختصاص دارد به مصاحبهی سیاوش صفاریانپور با کارولین پورکو، مدیر بخش تصویربرداری ماموریت کاسینی با ترجمهی رضا امیرارجمند. پورکو در این مصاحبه از ظرایف و پشت پردهی عکسبرداری کاسینی از زمین سخن گفته است.
آخرین مقاله ژرفا اینفوگرافی است از «همهی کنجکاویهای ناسا». سپیده شعرباف در شرحی روی این اینفوگرافی به دلایل تعدد ماموریتهای انجام شده به برخی مقاصد در منظومهی شمسی پرداخته است.
آسمان در این ماه
در ورودی آسمان در این ماه، کاظم کوکرم در مقالهای با عنوان «پازلی به بزرگی آسمان» راه و روش پیدا کردن صورتهای فلکی در آسمان تابستان را برای خوانندگان مبتدی نوشته است که میخواهند پله پله با رصدهای آماتوری آشنا شوند.
در صفحهی «نقشهی آسمان» و «سیارهنما» وضعیت صورتهای فلکی و سیارات را در آسمان شبهای شهریور ملاحظه خواهید کرد.
صفحهی «پیشنهاد» شامل پیشنهادهای ویژهای است به شما برای رصد با چشم غیرمسلح، دوربین دوچشمی و تلسکوپ در شبهای شهریور امسال.
آلودگی نوری
در این صفحه یادداشت حامد میرزاخلیل را با عنوان «آسمان شب، روشنتر از گذشته» خواهید خواند. نویسنده در این یادداشت هزینهی هدررفت مالی آلودگی نوری در یکی از پارکها را به طور سرانگشتی محاسبه کرده و به خواننده تخمینی ارائه میکند دربارهی عدد کل هدر رفت انرژی در نتیجه مدیریت غیراصولی نور در دنیای امروز که به مشکلی فراگیر در بیشتر نقاط جهان تبدیل شده است. در ادامه و در همین صفحه در خبری با عنوان «در جستوجوی تاریکی» به قلم سید مصطفی امام، فراخوان ماهنامه نجوم در همکاری با مرکز نجوم آوااستار را خواهید خواند. در این فراخوان از خوانندگان ماهنامه نجوم خواسته شده تا با مراجعه به وبگاه astromap.ir، در تکمیل اطلاعات تاریکترین رصدگاههای ایران و ارسال گزارشهای رصدی مشارکت کنند.
ابزار
«راهنمای هم خط کردن اجزای تلسکوپ» عنوان مقالهای است که حامد الطافی برای آن دسته از خوانندگان ماهنامه نجوم نوشته است که از منجمان آماتور جدی هستند و در پی راهکارهایی برای بالابردن دقت ابزار اپتیکی خود هستند.
شگرد
در صفحهی «شگرد» شمارهی 230 و در مقالهای با عنوان «کانالهای نوری و عکسبرداری » علیرضا وفا به معرفی شگردی عکاسی برای ثبت بهتر تصاویر نجومی پرداخته است.
خبر ویژه
خبر ویژه این شماره اختصاص دارد به انتشار نخستین نشریهی تخصصی نجوم در ایران. در این خبر فاطمه عظیم لو جزئیات بیشتری دربارهی این نشریه را از دکتر شهرام عباسی، مدیر اجرایی این نشریه جویا شده است.
قاب ژرف
صفحهی قاب ژرف اختصاص دارد به انتشار عکسهای برگزیدهی ارسال شده به نشانی الکترونیک gallery@nojum.ir به انتخاب اشین دانیلی ذکریان. در قاب ژرف شمارهی 230 با عنوان «رنگهای آسمان» عکسهایی از مجید قهرودی، مهدی مؤمن زاده و سیاوش صفاریان پور به چاپ رسیده است.
دیجیتال
صفحهی دیجیتال این شماره با مقالهای با عنوان «اتاق روشن در عصر دیجیتال» به قلم امین جمشیدی، اختصاص دارد به معرفی نرمافزار لایت روم و قابلیتهای آن برای عکاسها، به ویژه عکاسهای نجومی.
راهنما
در صفحهی راهنما علی ابراهیمی سراجی بهترین منابع، کتابها، وبگاهها، فیلمها و نرم افزارهای نجومی منطبق با محتوای مقالات این شماره از ماهنامه نجوم را معرفی میکند.
اشاره به فهرست مهمترین رویدادهای نجومی ماه به همراه برنامههای نجومی پیش رو از جمله بخشهای جذاب صفحه راهنمای ماهنامهی نجوم است.
در شماره 230 به 10 همایش، نمایشگاه، کنفرانس و باشگاه نجومی پیش رو در شهرهای مختلف ایران همراه با ذکر زمان و مکان برگزاری آنها اشاره و جزئیات لازم ارائه شده است.
داستان
اندکی خوشی زیر درخشش ستاره – قسمت آخر
در شمارههای 228 و 229، به ترتیب قسمتهای اول و دوم داستان اندکی خوشی زیر درخشش ستاره منتشر شد. داستانی که نوشته فردریک پُول، از نویسندگان سرشناس داستانهای علمی– تخیلی است. در این شماره قسمت آخر آن منتشر شده است. خوانندگانی که قسمت اول و دوم آن را نخواندهاند میتوانند فایل PDF آن را از بخش افزونهی وبگاه نجوم دریافت کنند تا داستان را از اول خوانده باشند.
آگهیها
رپرتاژ آگهی موسسه نگارهی گنبد شرق و کلاسهای آموزشی و گشتهای رصدی ماهنامه نجوم به همراه بخش بازارچه نجومی و در پایان صفحه انگلیسی دیگر بخشهای ماهنامه نجوم شماره 230 است که اکنون از طریق نمایندگیها، گیشههای روزنامه فروشی و مراکز معتبر عرضه مطبوعات در دسترس شماست.