جلد شماره آبان 1392، ویژه نامه اخترزیستشناسی. ریشهی حیات و بسیاری از درشت مولکولهای زیستی از همان عناصری است که روزگاری در دل ستارهها متولد شدهاند
سرمقالهی شمارهی 232 به قلم رضا منصوری با عنوان «جسارت در تخیل و فکرآفرینی» است و محمدجواد ترابی در ستون یادداشت سردبیر از حکایت لمس کردن و تجربه کردن علم در عمل سخن گفته است.
مقالات اصلی ویژه نامه
بررسی چگونگی «رویش حیات در زمین» به روایت نیلوفر فشنگساز؛ نگاه به نقش کلیدی ماه در پیدایش و دگرگونی حیات در مقاله با عنوان «شوالیه طبیعت» به قلم کاظم کوکرم، پرداختن به بحث آلودگی نوری از دریچهی تاثیر آن بر حیات جانوران از زبان سیدحامد میرزاخلیل، بررسی چیستی مفهوم حیات در مقالهای با عنوان «جستوجو برای زندگی را از کجا شروع کنیم؟» به قلم عرفان خسروی، ارائهی راهنمایی برای چگونگی «مکانیابی برای حیات» در اطراف ستارهها و در محدودهی کهکشانی به روایت محمدرضا نوروزی، «جستوجوی حیات از ماورای جو زمین» با نگاه به تواناییهای تلسکوپ فضایی جیمزوب، از زبان آریا صبوری و بررسی نقش نوسانات فعالیت خورشید در دگرگونی حیات در مقالهای با عنوان «خورشید، اقلیم، حیات» به روایت حامد الطافی از جمله مهمترین مقالههای شماره 232 ماهنامهی نجوم هستند.
همیچنین نیلوفر فشنگساز که در سیزدهمین کنفرانس اخترزیست شناسی اروپا در تابستان امسال شرکت کرده بود گزارش مفصلی از کم و کیف این کارگاه ارائه کرده تا علاقهمندان به حوزهی اخترشناسی از آخرین مباحث مطرح در این حوزه آگاه شوند. او بهعلاوه در این کارگاه دیداری با ژان-پیر دوورا، محقق ارشد موسسه علوم سیارهای آلمان داشته و مصاحبهی خود با او را برای خوانندگان نجوم نقل کرده است.
بخش تازههامحمدحسین الماسی، محمد طالبیان، رضا امیرارجمند و مهرداد ابراهیمی در خبرهای تحلیلی این شماره، ارسال فضاپیمای سیگنوس به ایستگاه فضایی، تعطیلی ناسا، آخرین وضعیت دنبالهدار آیسان، خارج شدن فضاپیمای ویجر 1 از منظومهی شمسی، ثبت نام 202 هزار نفر برای کوچ به مریخ و برگزاری پروژهی صلح ستارگان در روز صلح امسال بررسی کردهاند.
همچنین علی صدیقی در ستون ویژهی کمپین جستجوی سیارک ایرانی، روش سازماندهی گروه برای مشارکت در این پروژه را تشریح کرده است.
در آخرین خبر بخش تازهها که مربوط به تازههای حرفهای دنیای نجوم است، سپهر اربابی بیدگلی مقالهای دربارهی داستان ذرهی هیگز و اهدای جایزهی نوبل فیزیک 2013 به نظریهپردازان این ذره به رشتهی تحریر درآورده است.
آسمان در این ماه
با توجه به وقوع رخداد کسوف کلی در افریقا و اقیانوس اطلس و کسوف جزئی در ایران در 12 آبان، علی ابراهیمی سراجی در مقالهی اصلی آسمان در این ماه شمارهی 232، ابعاد مختلف چگونگی رخداد این کسوف را به اطلاع خوانندگان نجوم رسانده است. همچنین جعفر سپهری یادداشتی از ماجرای سفر هواییاش در کسوف کلی 4 ابان 1374 که از ایران دیده میشد برای خوانندگان نجوم نقل کرده است.
آخرین اطلاعات از وضعیت سیارات و ماه و رصد اقمار مشتری نیز در آسمان در این ماه شمارهی 232 ارائه شده است.
راهنما و نجوم در راه
این بخش ثابت ماهنامهی نجوم که علاقهمندان خود را دارد، به معرفی مفیدترین کتابها، وبگاهها و نرمافزارها در حوزهی اخترزیستشناسی و رصد کسوف پرداخته است. همچنین علی ابراهیمی سراجی در صفحهی نجوم در راه به شرح زمان و چگونگی وقوع رویداهای نجومی آبان ماه پرداخته و اطلاعات مربوط به همایشها و باشگاههای نجوم در بسیاری از شهرها که در آبان برنامه دارند و برنامهی خود را به اطلاع تحریریهی ماهنامهی نجوم رساندهاند پرداخته و راهنماییهای لازم را ارائه کرده است.
شمارهی 233 (آذر 1392) ماهنامهی نجوم در اواسط آبان منتشر خواهد شد تا با در نظر گرفتن تأخیرهای سامانهی پست از اول آذر در دسترس خوانندگان باشد.