در بخش تازههای این شماره خبرهای متنوعی از بیرون کشیدن بقایای شهابسنگ چلیابینسک و رسیدن جایزه فیزیک نظری عبدالسلام 2013 به یک پژوهشگر ایرانی گرفته تا ماجرای بارش الماس در مشتری و زحل و همینطور معرفی تصویری از دورترین کهکشان شناخته شده را خواهید خواند.
همچنین در ستون کمپین جستوجوی سیارک ایرانی که قرار است در بهار آینده با همکاری ماهنامهٔ نجوم در ایران برگزار شود، علی صدیقی توضیحاتی را برای کسای که مایلند در این کمپین شرکت کنند و بخت خود را برای کشف سیارکها بیازمایند داده است.
با توجه به اینکه در نهم آبان مراسم اعطای چهاردهمین دورهٔ جایزهٔ ترویج علم ایران برگزار شد، سیاوش صفاریانپور در ای شماره با سیروس برزو که از برندگان جایزهٔ امسال بود گفتوگو کرده و از او درباره علت سرباز زدنش از پذیرفتن جایزه پرسیده است.
گفتوگوی سیاوش صفاریانپور با سیروس برزو، برندهی جایزهی ترویج علم امسال
ژرفای این شماره دربارهٔ سیاهچالهای ابرپرجرمی است که در مرکز کهکشانها وجود دارد. حامد الطافی در مقالهای با عنوان غول نامرئی کهکشان به طور مفصل به این موضوع پرداخته و کوشیده تا به زبان ساده پاسخهای علم دربارهی این اجرام اسرارآمیز را بیان کند.
در بخش آسمان در این ماه به مهمترین رویدادهای رصدی آذرماه پرداخته شده است؛ از احتمال دیده شدن دنبالهدار آیسان به صورت خیرکننده در آسمان صبحگاه تا به اوج رسیدن بارش شهابی جوزایی در 23 آذرماه. همینطور موقعیت سیارات در آسمان آذر و معرفی سه جرم منتخب برای رصد با چشم غیرمسلح و دوربین دوشچمی و تلسکوپ از دیگر بخشهای آسمان در این ماه این شماره است.
در مقالهٔ رصدی بخش آسمان در این ماه، علی ابراهیمی سراجی دربارهٔ چگونگی رصد دنباله-دارهای پر نور این شبها، به ویژه دنبالهدار خبرساز آیسان مقالهای نوشته است و نقشهٔ مسیر جابهجایی این دنبالهدار به همراه توضیحات مفصلی پیرامون سرنوشت احتمالی این دنبالهدار بر اساس پیشبینیهای صورت گرفته برای آذر ماه منتشر شده است.
در ادامه در بخش یک رویداد از چند نگاه، زیباترین عکسهای منتشر شده از کسوف 12 آبان درج شده و دو عکس از عکاسان ایرانی که تا پیش از انتشار این شماره به تحریریه ماهنامه نجوم رسید منتشر شده است.
در صفحه ابزارسازی، موسی زمانی چگونگی ساخت یک خطکش نجومی را برای علاقهمندان به ساخت ابزارهای نجومی شرح داده است.
داستان این شماره به یکی از داستانهای علمی- تخیلی سر آرتور سی کلارک اختصاص یافته است. نام این داستان کوتاه لباس فضایی جنزده است و حسین شهرابی آن را ترجمه کرده.
در صفحهٔ نجوم به زبان ساده نیز فاطمه عظیملو از «سرنخهای یک سرقت در ستارگان» پرده برداشته و داستان چگونگی به وجودآمدن خطوط جذبی در طیف ستارهها را به زبان ساده شرح داده است.
در صفحهٔ شگرد، علیرضا وفا به یکی دیگر از تکنیکهایی که بایستی در عکاسی نجومی به آن توجه کرد تا به عکسهای با کیفیت رسید پرداخته است. او دربارهٔ اهمیت فوکوس مقالهای نوشته و توضیح داده است که چطور عدم دقت در این کار میتواند بهترین تصاویر نجومی را نابود کند.
قاب ژرف این شماره به چهار عکس اختصاص یافته است. اشین دانیلی ذکریان از میان عکسهای ارسال شده به gallery@nojum.ir چهار عکس از عرفان اویسی، علی متینفر، ساناز ایرانپور و مهدی مؤمنزاده را برای انتشار در صفحهٔ قاب ژرف این شماره انتخاب کرده است.
در صفحهٔ دیجیتال نیز امین جمشیدی به معرفی یکی از نرمافزارهای کابردی در عکاسی نجومی پرداخته است. نرمافزاری که کارکردن با ان بسیار سادهتر از فوتوشاپ است و بسیاری از خطاهای عکس از جمله نوفهها و خطای رنگی عکاسی با اپتیکهای آکروماتیک را به خوبی رفع میکند.
در صفحهٔ راهنما نیز همچون شمارههای گذشته منابع مختلف مرتبط با مباحث ژرفا و دیگرمقالات مجله را میتوانید مطالعه کنید. علی ابراهیمی سراجی همچنین در این صفحه با همکاری گروههای نجومی به معرفی وقایع نجومی آذرماه و همایشها و باشگاههای نجومی پیش رو پرداخته است.