تلسکوپهای هوشمند، بزرگترین و شفافترین تولد یک سیاهچاله را شکار کردند.
، این تلسکوپها توسط آزمایشگاه ملی لوس آلاموس طراحی شدهاند. تلسکوپهای RAPTOR متعلق به این آزمایشگاه در نیومکزیکو و هاوایی، شکار لحظه تولد بسیار شفاف یک سیاهچاله را در 27 آوریل اعلام کردند.
جیمز رن، یکی از محققان ارشد این پروژه گفت: این انفجار قرن و بزرگترین و شفافترین تولدی بود که طی دست کم 20 سال اخیر رخ داده است.
سیستم RAPTOR شبکهای از رصدخانههای رباتیک است که آسمانها را با هدف شکار نابهنجاریهای نوری مانند این جرقه ساطعشده به هنگام مرگ یک ستاره و تبدیل آن به سیاهچاله، رصد میکند.
سیاهچالهها به حدی متراکماند که حتی نور هم قادر به گریز از میدان گرانشی آنها نیست.
اعلام این تولد در صورت لکی «اسد» و در شکل جرقه بینهایت شفاف نور مرئی رخ داد که با انفجار قدرتمند انتشارات پرتو گامای کیهانی همراه بود.
آنچه این رویداد را حتی برای دانشمندان جذابتر کرد، این است که علاوه بر RAPTOR، رصد این رخداد کیهانی توسط مجموعهای از ابزا دیگر رصد شد.
این سیستمها شامل آشکارسازهای اشعه ایکس و پرتو گامای موجود بر بورد ماهوارههای «فرمی»، «سویفت» و «NuSTAR» ناسا هستند.
در حالی که ابزار ناسا تعدادی از انفجارهای پرتو گامای با بالاترین انرژی را که تاکنون از این رویداد اندازهگیری شده، را ثبت کرد، RAPTOR متوجه شد که تبدیل خشن و عظیم این ستاره به یک سیاهچاله، پسجرقه طولانی را تولید کرد که همراه با پرتوهای گامای با بالاترین انرژی ناپدید شد.
پرزمک ووزنیاک از مرکز «تقسیم تحقیقات فضایی و هوش» لوس آلاموس، نیز در این رابطه گفت: ما معمولا جرقهای مرتبط با آغاز یک رویداد مشابه جرقه شفافی را میبینیم که به همراه انفجار یک فشفشه دیده میشود. این پسجرقه میتواند به خاکسترهای گرمی تشبیه شود که پس از انفجار یک فشفشه مشاهده میشود.
این دانشمند در ادامه افزود: ارتباط بین پدیده نوری و پرتوهای گاما تاکنون مشاهده نشده بود و این همان نکتهای است که نمایش مزبور را بینهایت مهیج کرده است.
فیزیکدانان نجومی این مناسبت را GRB 130427A نامگذاری کردهاند.
این جشن تولد تعدادی از فرضیات قدیمی در خصوص ماهیت جهان را در بوته آزمایش میگذارد. به طور مثال، دانشمندان حاضر در این مطالعه سطوح انرژی پرتوهای گامایی را ثبت کردند که بالاتر از آنچه محققان از لحاظ تئوری ممکن میدانستند، است.
این نمایش از فیزیکدانان میخواهد تا نظریههای جدید در خصوص تشعشع را اصلاح کنند.
جزئیات این مطالعه در مجله ساینس منتشر شد.