تبلیغات
خورشيد گرفتگي حلقوي 11 مهر ماه 1384
ارسال در: 1384/07/09-00:00
خورشيد گرفتگي حلقوي دو شنبه 11 مهر ماه 1384 در شرق و شمال آفريقا -  اسپانيا و پرتغال ديده خواهد شد. در تمام ايران اين خورشيد گرفتگي را ميتوان به صورت جزيي ديد. <FONT fac

 

تصاوير خورشيد گرفتگي در ايران -   ساير نقاط جهان

 

خورشيد گرفتگي حلقوي دو شنبه 11 مهر ماه 1384 در شرق و شمال آفريقا -  اسپانيا و پرتغال ديده خواهد شد. در تمام ايران اين خورشيد گرفتگي را ميتوان به صورت جزيي ديد. 

كسوف در سراسر ايران به صورت جزيي ديده خواهد شد. در ساعات بين  12:30 تا ساعت 15 گرفتگي خورشيد به طول مي انجامد

خورشید با قطری در حدود 109 برابر قطر زمین و در فاصله 150 میلیون کیلومتری زمین واقع شده است. ماه فقط یک چهارم اندازه زمین را دارد. ولی 400 بار نزدیکتر از خورشید به زمین است. البته بدیهی است که اجسام را از فاصله‌های دورتر کوچکتر می‌بینیم. اختلاف فاصله‌های ماه و خورشید نیز سبب می‌شود تا اندازه‌هایشان با هم برابری کنند. از این رو

خورشید گرفتگی از دیدگاه علمی
اندازه ظاهری خورشید و ماه از زمین با هم برابر است. علت این امر آن است که فاصله این دو جسم از کره ما متفاوت است. در نتیجه در زمانهایی که ماه مسقیما از جلوی خورشید عبور می‌کند قرص خورشید در پس آن پنهان می‌شود. شرط لازم و کافی برای وقوع پیوستن کسوف آن است که زمین ، خورشید و ماه در یک خط یا تقریبا یک خط راست قرار بگیرند، به طوری که سایه ماه بر بخشی از زمین بیافتد کل این سایه از دو قسمت نیم سایه که در قسمت بیرونی است نیمه درونی که تاریک و سیاه است تشکیل شده است.

در محدوده نیم سایه ماه تنها قسمتی از خورشید را پوشانده است که به آن خورشید گرفتگی جزیی می‌گویند. در خلال گرفت بر اثر حرکت ماه و چرخش زمین سایه ماه ، زمین را از غرب به شرق طی می‌کند به این سیر حرکتی سیر گرفتگی کلی می‌گویند. هر کسی که در این مسیر باشد خورشید را در حالت گرفت کلی خواهد دید این مسیر در بیشترین حالت به 320 کیلومتر می‌رسد و حدود نیم در صد سطح زمین را می‌پوشاند. معمولا هر 1.5 سال خورشد گرفتگی کلی روی می‌دهد اما ما در طول عمرمان شاید یک بار شانس تماشا این پدیده را داشته باشیم.  ، آن دو در آسمان تقریبا به یک اندازه دیده می‌شوند.

چرا هرگاه ماه از میان زمین و خورشید می‌گذرد این پدیده اتفاق نمی‌افتد؟
دلیل این امر اینست که مدار ماه و زمین با هم زاویه دارد و در بسیاری از حالات ماه از بالا یا پایین قرص خورشید می‌گذرد. مدار زمین و ماه در دو نقطه به هم بر خورد می‌کنند که به این دو نقطه گره‌های مداری می‌گویند و ماه هر گاه در این گره با زمین و خورشید در یک خط قرار بگیرد خورشید گرفتگی صورت می‌گیرد.

انواع کسوف


کسوف کامل
در این حالت ماه در نزدیک‌ترین فاصله خود به زمین قرار دارد و در یک خط راست نیز قرار دارند. در این حالت کل قرص خورشید در پشت ماه پنهان می‌شود. سایه ماه فقط چند کیلومتر از سطح زمین را در بر می‌گیرد و به موازات حرکت ماه در مدار خود ، یک مسیر طولانی منحنی شکل در روی زمین می‌پیماید. تنها کسانی می‌توانند گرفتگی خورشید را ببینند که در جایی از این مسیر باریک و طولانی واقع باشند.

در هر نقطه ، مدت گرفتگی کامل ، بیشتر از دو تا پنج دقیقه طول نمی‌کشد. هر چه گرفتگی کامل نزدیکتر می‌شود، آسمان تاریک‌تر می‌شود. و ستارگان بیشتری پدیدار می‌شوند. هنگامی که قرص خورشید کاملا پوشانده می‌شود. هاله سفید رنگ درخشانی در اطراف ماه می‌درخشد. این همان تاج است که به صورت هاله‌ای از گازهای رقیق و داغ از خورشید جریان دارند. در کنار قرص سیاه ماه ، حلقه باریک و سرخرنگی از گازهای خورشید به چشم می‌خورد که فام سپهر نام دارد.


کسوف جزئی
ساعتی پیش از آغاز گرفتگی کامل ، ماه شروع به پوشاندن بخشی از خورشید می‌کند. در این مرحله گرفتگی صرفا حالت جزئی دارد. در نواحی وسیعی در هر دو سوی مسیر گرفتگی ، تنها گرفتگی جزئی قابل روئیت است. در بر خی گرفتگی‌ها فقط نیم سایه با زمین در تماس است و تمام سایه از افراز قطبین می گذرد. طبعا این نوع خورشید گرفتگی در قطبین صورت می‌گیرد.


کسوف حلقوي
فاصله خورشید تا زمین و نیز فاصله تا ماه ثابت نیست. این فاصله‌ها اندکی تغییر می‌کنند. هنگامی که زمین از حالت عادی خورشید نزدیکتر و از ماه دورتر است. اندازه ظاهری ماه کوچکتر از اندازه ظاهری خورشید می‌شود. اگر در این مواقع گرفتگی رخ دهد، ماه نمی‌تواند قرص خورشید را به طور کامل بپوشاند. در نتیجه حلقه درخشانی از نور خورشید دور تا دور ماه را فرا می‌گیرد. این حالت را گرفت حلقوي می‌نامند. در گرفت حلقوي ، آسمان همچنان روشن است و تاج خورشیدی نیز دیده نمی‌شود. به این دلیل ، ارزش علمی گرفت حلقه‌ای کم است.


اهمیت علمی کسوف
ارزش علمی خورشید گرفتگی به بررسی‌هایی است که هنگام گرفتگی کلی می‌توان انجام داد که در مواقع دیگر عملا غیر ممکن است. وقتی ماه قرص خورشید را می‌پوشاند لایه‌های خارجی جو خورشید را می‌توان رصد کرد. با پدیدار شدن ستاره‌ها می‌توان انحنای فضا - زمان را اندازه گیری کرد با محاسبه زمان تماس اول ماه با خورشید می‌توان به جزئیاتی در حرکت مداری ماه و زمین پی‌برد. می‌توان ستارگان دنباله‌داری را که در حضیض هستند را بررسی کرد. و ... در قرن اخیر مهمترین سنجش های خورشید گرفتگی اندازه گیری مکان ستاره‌های قابل روئیت در اطراف خورشید و تایید تجربی نسبیت عام انیشتین است. نسبیت عام پایه کهکشان شناسی نوین است. برگرفته از www.roshd.ir

 

 

 

نكات مهم در زمان خورشيد گرفتگي :

  • استفاده از عينك يا صافي هاي مجاز براي مشاهده خورشيد گرفتگي لازم است.

  • با دوربين هاي دوچشمي - تلسكوپ و ... بدون صافي نور ( فيلتر) به خورشيد نگاه نكنيد.

  • از تكنين اتاق تاريك و روشهاي غير مستقيم ميتوان براي تماشاي آن استفاده كرد.

  • و يا از طريق اينترنت و سايت ها تصاوير همزمان گرفت را مشاهده كنيد.

مسافران كسوف در ايران

چند تن از منجمان ايراني كسوف حلقئي امسال را از كشور اسپانيا خواهند ديد.

بابك امين تفرشي عكاس و سردبير مجله نجوم  و اوشين دانيلي ذاكاريان از منجمان آماتور و عكاس آسمان شب به همراه تيمي بين المللي از منجمان برجسته جهان كسوف را از كشور اسپانيا و به صورت حلقوي خواهند ديد.

گزارش و تصاوير اين گروه را طي روزهاي آينده در Parssky.com ببينيد.

نمايش همزمان خورشيد گرفتگي جزيي در ايران از طريق اينترنت

سايت پارس اسكاي طبق معمول ته صورت همزمان و در صورت مساعد بودن شرايط جوي در هر سه سايت فارسي - انگليسي و عربي تصاوير و گزارشهاي اين پديده را  در اختيار علاقمندان قرار ميدهد.

براي اين منظور از ساعت 11 صبح (به وقت محلي ايران) روز دو شنبه 11 مهر ماه 1384 به آدرسها مراجعه نماييد :

 

تصاوير خورشيد گرفتگي در ايران

 http://www.parssky.net/live                ( site 1 ) ( English site )
 http://www.parssky.com/live              ( site 2 ) ( Persian site )
 
http://www.parssky.co
m/ar/live/
      ( site 3 ) ( Arabic site )

سايتهاي ديگر :

  • Live Webcast (Madrid) - www.live-eclipse.org, Japan.
  • Live Webcast (Spain) - University of North Dakota.
  • High Moon Webcast - Olivier Staiger, Switzerland.
  • Live Webcast - Saros Group Scientific Expeditions.
  • Live Webcast (Spain) - MIRA Public Obsvtry., Belgium.
  • Live Webcast - www.agrupacionio.com.
  • Live Webcast - astro.sci.muni.cz.
  • Live Webcast - www.astrogranada.org.
  • Live Webcast (Spain) - www.ucm.es, Spain.
  • Live Webcast - www.uai.it, Italy.
  • Live Webcasts (Milan, Rome, Tunisia) - www.eclisse2005.com.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    منبع :آسمان پارس
    نظرات ارسالی:
     
    مشارکت در بحث:
    نام:
    ایمیل:
    متن پیام:
    کد امنیتی:

    Copyright © 2001-2019 Parssky.com All Rights Reserved 

    اسپانسرها :   اسپانسرها :  تایم لپس timelapse اسلایدر عکاسی فیلمبرداری  عکاسی صنعتی طولانی عکاسی رشد پروژه برج خنک کننده فایبر گلاس عکاسی نجومی تلسکوپ دوربین دوچشمی تجهیزات نجوم فروش عکس پارس ویو Parsview.ir   عکس با کیفیت وضعیت آب و هوای ایران  تهویه ایران .بانک عکس و وکتور فروش عکس . طرح و وکتور فروش دوربین دوچشمی

    طراحی سایت با آسمان پارس

    با کلیک روی +۱ ما را در گوگل محبوب کنید