تبلیغات
شماره‏ی 234 ماهنامه نجوم منتشر شد
ارسال در: 1392/10/05-10:56

در شماره 234 و در «صفحه‌ی شما» گزارش‌های ارسال شده‌ی انجمن‌ها و گروه‌های نجومی به نشانی nojum@nojum.ir و report@nojum.ir درج شده است. همچنین به مهم‌ترین نامه‌های دریافت شده از خوانندگان نیز پاسخ داده شده است.

در «يادداشت» این شماره، امیرحسن موسوی شرحی از یک برنامه ترویج علم در آلمان داده است و نکاتی را در مقایسه‌ی کیفیت این برنامه در مقایسه با ایران مورد اشاره قرار داده است. همچنین مجتبی عباس‌ن‌ژاد در ستون جداگانه‌ای، یادداشتی درباره‌ی ماجرای رصد خورشیدگرفتگی 31 تیر 1388 از سراوان نوشته است؛ همان‌جایی که یک ماه پیش مرزبانان ایرانی در بلوچستان توسط گروه‌های تروریستی به شهادت رسیدند.

در بخش تازه‌های آریا صبوری مأموریت فضاپیمای میوین (MAVEN) را مورد بررسی قرار داده است. همچنین ندا مبرادر قالب چند بسته‌ی خبری کوتاه، به آخرین خبرهای اکتشاف در منظومه‌ی شمسی پرداخته است.
در بخش تازه‌های دنیای نجوم حرفه ای به زبان ساده نیز، دکتر سیما قاسمی ماجرای پروژه ای را شرح داده است که در پی پاسخ دادن به چیستی ماده‌ی تاریک بوده است.



ژرفا: آیسان محبوبیت از دست رفته

علی ابراهیمی سراجی در مقاله‌ی اصلی ژرفای این شماره ماجرای دنباله‌دار آیسان را از زمان کشف تا رسیدن به شهرت و رصدهای پیگیر منجمان آماتور و حرفه‌ای مورد بررسی قرار داده است تا زمانی که آخرین علائم حیاتی آیسان قابل دریافت بوده است. همه چیز درباره‌ی این دنباله‌دار از دست رفته را در این مقاله خواهید خواند.
در مقاله‌ای با عنوان «رسم عاشق كشي»، حامد الطافی ماجرای سفر بی بازگشت دنباله‌دارهایی که به ملاقات خورشید می‌روند را مورد بررسی قرار داده و از انواع خورشید خراش‌ها و سرنوشت آن‌ها سخن گفته است.
فاطمه عظیم‌لو نیز در مقاله‌ای با عنوان «زيبارويان مهاجر» زادگاه و عمر و رفتار دنباله‌دارها را زیر ذره‌بین قرار داده است تا خواننده مبتدی نجوم، با چیستی و ماهیت این اجرام زیبا بیش از پیش آشنا شود.
آخرین مقاله ژرفای این شماره را سیدمحمدامین میرغضنفر نوشته است. او در این مقاله به حکایت‌ها و شایعاتی که معمولاً پیرامون پرنورشدن دنباله‌دارها در جوامع در می‌گیرند پرداخته است. به این که اگر آیسان از بین نمی‌رفت، با توجه به تجارب قبلی از ظهور دنباله‌ئدارها در آسمان احتمالاً چه خبرهایی را ممکن بود بشنویم.




گفت‌وگو
این بار سیاوش صفاریان‌پور با همکاری رضا امیرارجمندسوژه‌ی مصاحبه‌ی خود را در حوزه‌ی سینمای مستند انتخاب کردند. آنها به سراغ بریت مدسن رفتند؛ کارگردانی که اخیراً فیلمی مستند از زندگی یکی از منجمان آماتور ایرانی به نام سپیده هوشیار در سعادت‌شهر استان فارس ساخته و به تازگی در سنماهای اروپا در حال اکران است. جنبه‌های علمی، فنی و هنری این فیلم در مصاحبه‌ی سیاوش صفاریان‌پور با او به نقد کشیده شده است و سعی شده تا خوانندگان مجله‌ی نجوم که تاکنون این فیلم را ندیده‌اند ذهنیت واقعی از حال و هوای حاکمن بر فیلم پیش از دیدن آن پیدا کنند و با بینش روشن‌تری در آینده‌ی نزدیک که این فیلم در ایران اکران خواهد شد به تماشای آن بنشینند.

آسمان در این ماه
کاظم کوکرم در اولین مقاله‌ی آسمان در این ماه این شماره وضعیت 3 بارش شهابی دبی، ربعی و بارش احتمالی ناشی از ذرات به جای مانده از دنباله‌دار آیسان در ماه دی را مورد بررسی قرار داده است. همچنین موضوعات مهم رصدی ماه از قبیل مقابله‌ی سیاره‌ی مشتری و وضعیت رصدی دنباله‌دار لاوجوی مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه‌ی بخش آسمان نیز موقعیت سیاره‌ها و مهم‌ترین پدیده‌های مشتری در ماه دی مورد بررسی قرار گرفته است.

جنبش جست‌وجوی سیارک ایران
دکتر جی. پاتریک میلر، مدیر موسسه‌ی همکاری بین‌المللی جست‌جوی نجومی (International Astronomical Search Collaboration) در مقاله‌ی اختصاصی برای ماهنامه‌ی نجوم به معرفی تاریخچه‌ی فعالیت‌ها و امکانات این موسسه در کشف سیارک‌ها و اجرام نزدیک به زمین پرداخته است. او شرح داده که چطور دانشجویان و دانش‌آموزان در همکاری با این موسسه می‌توانند بخت خود را برای کشف سیارک‌ها بیازمایند. در پایان نیز جنبش جست‌جوی سیارک ایران را که قرار است از 9 اردیبهشت تا 13 خرداد 1393 برگزار شود مورد بررسی و معرفی قرار داده است. 
مطالعه‌ی این مقاله را به همه‌ی علاقه مندانی که مایل‌اند در جنبش جست‌وجوی سیارک ایران در سال آینده شرکت کنند توصیه می‌کنیم.


اینفوگرافی از جزئیات ماموریت های فضایی ایران در سال های اخیر


گزارش ویژه
در بخش گزارش ویژه این شماره دو مقاله‌ی مفصل آمده است.
در مقاله‌ی اول محمدجواد ترابی ماجرای فرود موفق مه‌نورد «يوتو» بر سطح ماه را مورد بررسی قرار داده است. در پایان مقاله نیز در اینفوگرافی جذابی، اطلاعات متنوعی درباره‌ی این مأموریت و سایر مأموریت‌های انجام‌شده‌ی امریکا و شوروی سابق روی ماه آمده است.
در مقاله دوم نیز کاظم کوکرم به مأموریت کاوشگر پژوهش در سطح زیرمداری و سفر میمونی به نام فرگام از خاک ایران به ارتفاع 120 کیلومتری در فضا در 23 آذر امسال پرداخته است. اطلاعات متنوع و جزئیات زیادی درباره‌ی برنامه‌های زیست فضایی سازمان فضایی ایران در قالب اینفوگرافی در این مقاله منتشر شده است. همچنین در یادداشتی جداگانه ماجرای عکس میمون خالدار که سال گذشته در رسانه‌ها منتشر شده بود نیز مورد بررسی قرار گرفته است.


قاب ژرف
برترین عکس‌های نجومی این ماه را اشین دانیلی ذکریان بر اساس عکس‌های ارسال‌شده به نشانی gallery@nojum.ir انتخاب کرده و در این صفحه جزئیاتی پیرامون چگونگی ثبت این عکس‌ها منتشر شده است.
 امین قوامیان، مهدی مؤمن‌زاده، مجید قهرودی، امین جمشیدی و اشین دانیلی ذکریان، عکاسانی هستند که عکس‌هایشان در صفحه قاب ژرف شماره 234 نجوم منتشر شده است.




پرونده: هلالی برای ندیدن
استاد محمدرضا صیاد در مقاله‌ای مفصل و با جزئیات فراوان و منحصربه‌فرد، وضعیت رصدی هلال بسیار جذاب و شوق‌انگیزی را که درست یک سال بعد در اول دی 1393 موعد رصد آن فرامی‌رسد از هم اکنون به روش گروه 70 نقطه‌ای مورد بررسی قرار داده است. همچنین مهم‌ترین گزارش‌های رصدی رویت هلال که در سال‌های اخیر از ایران در نشریات معتبر عمومی نجوم مثل اسکایند تلسکوپ منتشر شده است مورد بررسی قرار گرفته است.
این مقاله به این دلیل اکنون منتشر شده است تا رصدگران هلال ماه‌های جوان فرصت کافی برای برنامه‌ریزی و بررسی به منظور رقابت مسالمت‌آمیز برای رویت این هلال جذاب را داشته باشند.

راهنما، نجوم در راه و وقایع نجومی دی 1392
ندا مبرا در صفحه‌ی راهنمای این شماره به معرفی معتبرترین کتاب‌ها، نرم‌افزارها، اپلیکیشن‌ها و فیلم‌های مرتبط با موضوعات مندرج در شماره‌ی 234 نجوم پرداخته است. همچنین آخرین اخبار برنامه‌های گروه‌های نجومی مثل باشگاه‌ها و همایش‌هایی که در دی ماه قرار است برگزار شود به منظور اطلاع خوانندگان نجوم در صفحه‌ی نجوم در راه و در کنار وقایع نجومی این ماه درج شده است.

صفحه انگلیسی
آخرین صفحه‌ی این شماره نیز مثل همیشه صفحه‌ی انگلیسی است که خلاصه‌ای از مهم‌ترین مقالات هر شماره با همکاری رضا امیرارجمند در آن منتشر می‌شود.
منبع :nojum.ir
نظرات ارسالی:
 
مشارکت در بحث:
نام:
ایمیل:
متن پیام:
کد امنیتی:

Copyright © 2001-2019 Parssky.com All Rights Reserved 

اسپانسرها :   اسپانسرها :  تایم لپس timelapse اسلایدر عکاسی فیلمبرداری  عکاسی صنعتی طولانی عکاسی رشد پروژه برج خنک کننده فایبر گلاس عکاسی نجومی تلسکوپ دوربین دوچشمی تجهیزات نجوم فروش عکس پارس ویو Parsview.ir   عکس با کیفیت وضعیت آب و هوای ایران  تهویه ایران .بانک عکس و وکتور فروش عکس . طرح و وکتور فروش دوربین دوچشمی

طراحی سایت با آسمان پارس

با کلیک روی +۱ ما را در گوگل محبوب کنید