ماراتن مسیه سال 92 در سه بخش آموزشی و رقابتی و عکاسی برگزار میشود
بخش آموزشی، ویژهی آن دسته از علاقهمندان به نجوم است که اگرچه علاقهمند به رصد آسمان شب هستند، ابزار رصدی مناسب ندارند یا اصلاً تجربهی چندانی در کار با ابزار رصدی ندارند و میخواهند با راهنمایی یک کارشناس، تجربهی حضور در ماراتن مسیه را داشته باشند.
بخش رقابتی ماراتن مسیه اصلیترین قسمت ماراتن است که رصدگران میتوانند در دو ردهی دوربین دوچشمی و تلسکوپ با یکدیگر رقابت کنند. برای شرکت در این رقابت باید نقشهی آسمان و اپتیکی با شیئی حداقل 60 میلیمتر داشته باشید. در این رده مربیانی که از رصدگران کارآزمودهی اعماق آسمان و از مدرسان و نویسندگان ماهنامهی نجوم هستند بر صحت کار رصدگران نظارت و آنها را در یافتن اجرام اعماق آسمان یاری میکنند. در پایان این رقابت بر اساس تعداد اجرامی که رصدگران رصد کردهاند و همچنین نقش مؤثری که در گروه خود در تعامل سازنده با سایر اعضای گروه داشتهاند، برندگان هر گروه با رأیگیری میان رصدگرانِ گروه انتخاب خواهد شد.
بخش عکاسی ماراتن مسیه در دو ردهی عکاسی نمای باز و عکاسی ژرف آسمان برگزار میشود،. در این بخش شرکتکنندگان با راهنمایی و هدایت سرگروههای بخش عکاسی که از اعضا و همکاران تحریریهی ماهنامهی نجوم هستند به عکاسی از آسمان شب یا نماهای ژرف آسمان خواهند پرداخت. در پایان ماراتن با بررسی عکسهای گرفتهشده و ویرایششده در طول رقابت، سه برندهی بخش عکاسی با رأیگیری و نظارت سرگروهها میان شرکتکنندگان انتخاب و اعلام خواهد شد.
مهلت ثبت نام در ماراتن مسیه امسال از اول بهمن تا آخرین روز بهمن است.
توصیه مهم: پیشنهاد میکنیم در 10 روز نخست بهمن ثبت نام خود را قطعی کنید تا از بیشترین تخفیف برخوردار شوید.
هزینه ثبت نام بر حسب اینکه شرکت کننده در چادر چهار نفره، چادر شش نفره، اتاق 2، 3 و 4 نفره یا شاهنشین کاروانسرا قصد اقامت داشته باشد متغیر است.
اولین فراخوان جدی برای شرکت در ماراتن مسیهی ایران را میتوان در شمارهی 112 ماهنامهی نجوم پیدا کرد که خبر از در راه بودن یک رقابت رصدی در 30 و 31 فروردین 1380 در کاروانسرای قصر بهرام میداد. از سال 1381، با تشکیل شاخهی آماتوری در انجمن نجوم ایران، این نهاد عهدهدار برگزاری ماراتن مسیه در سطح ملی شد و دورههای دوم تا دهم این رقابت با نظارت و مدیریت هیئت دبیران شاخهی آماتوری برگزار شد. در ده دورهی برگزاری مارتن مسیه به همت شاخهی آماتوری نیز همواره ماهنامهی نجوم در نقش یکی از حامیان اصلی در دورههای مختلف، از همکاری در مراحل ثبتنام و برگزاری برنامه گرفته تا انتشار گزارش و اهدای جوایز، نقش داشته است.
در ماراتنهای دههی پیش همواره چندین رصدگر کهنهکار که از مدرسان نجوم و منجمان آماتور باسابقه بودند بر صحت کار رصدگران که در قالب گروههایی تقسیم شده بودند نظارت میکردند و «داور» نامیده میشدند. داوران در پایان ماراتن در صبحگاه، رصدگرانی که بیشترین تعداد اجرام مسیه را در طول شب رصد کرده بودند بهعنوان برندگان یا برگزیدگان ماراتن مسیه معرفی می¬کردند و با اهدای جوایزی از تلاششان در طول شب تقدیر میشد. اما از ماراتن سال 91 که ماهنامهی نجوم برای دومین بار پس از سال 1380 بهطور مستقل از انجمن نجوم ایران برگزار کرد، روش پیشین جای خود را به همان روشی داد که سالهاست در کشورهای دیگر اجرا میشود. در روش فعلی، رصدگران خود داور کار خود هستند و برگزیدگان را خودشان انتخاب میکنند.
دقت و کیفیت و نظارت داوران و ملیبودن ماراتن مسیه این برنامه را در دههی گذشته به پرطرفدارترین رویداد نجوم آماتوری سالانه در ایران تبدیل کرده است؛ رویدادی که فرصتی است برای گردهمآمدن برترینها در رصد ژرفای آسمان از سراسر ایران.