ستارهشناسان بلژیکی با استفاده از فناوری فراصوت مشابه نمونه حوزه پزشکی روشی را ابداع کردهاند که سن ستارگان را با محاسبه ارتعاشات صوتی آنها تعیین میکند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، یافتههای دانشمندان موسسه ستارهشناسی دانشگاه لوون نشان میدهد، ستارگان نوزاد را میتوان با اندازهگیری امواج صوتی منتشر شده از سوی آنها، از ستارگان بالغ بازشناخت.
ارتعاشات صوتی یا امواج صوتی توسط فشار تابشی درون ستارگان تولید میشوند.
محققان به بررسی ارتعاشات 36 ستاره با سن کمتر از 10 میلیون سال با جرم یک تا چهار برابر خورشید پرداختند. نتایج بررسیهای آنها نشان داد ستارگان جوانتر با سرعت کمتری ارتعاش تولید کرده در حالیکه ستارگان نزدیک به بالغ از سرعت بیشتری در ارتعاشات خود برخوردارند.
جرم ستاره تاثیر زیادی بر رشد آن دارد؛ ستارگان با جرم کمتر، آرامتر تکامل یافته اما ستارگان سنگین، سریعتر رشد می کنند و زودتر پیر میشوند.
درحالیکه فیزیکدانان نظری تا پیش از این بر این فرض بودند که ستارگان جوان از ارتعاش متفاوتی نسبت به ستارگان پیر برخوردارند، پژوهش دانشمندان بلژیکی برای اولین بار این پیشبینیها را با استفاده از دادههای محکمی از فضای بیرونی تائید کرده است.
محققان برای این پژوهش، سحابی خوشه درخت کریسمس را مورد بررسی قرار دادند. دادههای آنها از رصدهای ماهواره MOST کانادا و ماهواره CoRoT اروپا در کنار تاسیسات زمینی مانند رصدخانه جنوب اروپا در شیلی بدست آمده بود.
این یافتهها در مجله ساینس منتشر شده است.