كانون بارش در هر صورت فلكي باشد، بارش شهابي به نام آن خوانده مي شود. منشاء بسياري از بارش هاي شهابي، دنباله دارها هستند. اين صخره هاي يخي با حركت خود ذرات ريزي به جا مي گذارند. با نزديك شدن دنباله دار به خورشيد تعداد ذرات به جا مانده افزايش مي يابد. بنابراين مدار دنباله دار مملو از ذراتي مي شود كه با همان سرعت دنباله دار و تقريبا" در همان مدار به دور خورشيد گردش مي كنند. به دليل حركت متناوب زمين به دور خورشيد ، سياره ما در زمان مشخصي از سال به نزديكي مدار دنباله دار مي رسد و با برخورد به اين ذرات بارش شهابي رخ مي دهد.
تاريخچه
بارش شهابي برساووشي يكي از معروفترين بارش هاي شهابي ساليانه است كه در حوالی 22 مرداد به اوج فعاليت خود مي رسد. نخستين گزارشهای رصد اين بارش به بيش از 2000 سال پيش بر مي گردد كه در شرق دور(چين،ژاپن و ...) ثبت شده است. دنباله دار منشاء بارش برساووشي دنباله دار سويفت-تاتل است كه در سال 1862 توسط لوييس سويفت از نيويورك و هورس تاتل از رصدخانه هاروارد كشف شد. چند سال پس از كشف اين دنباله دار بود كه «شياپارلي» با كمك محاسباتش نشان داد كه دنباله دار سويفت-تاتل منشاء بارش شهابي است. اين اولين بار بود كه ارتباط بارش شهابي و دنباله دار به اثبات مي رسيد. افزايش فعاليت بارش برساووشي در سالهاي 63-1861 تاييد كننده اين مطلب بود. دوره تناوب دنباله دار سويفت-تاتل حدود 130 سال است و آخرين بار در اوايل ده 1990 به حضيض خود رسيد و این عامل باعث شد که در سالهاي 1992و 1991 تعداد شهابهای قابل مشاهده آن افزایش یابد. اما در سالهاي بعد بارش برساووشي به فعاليت معمول خود ادامه داد تا اينكه همانطور كه انتظار مي رفت در سال 2004 مجدداً چشمگیر شد. اما در سالهاي اخير بارش شهابي ظهوری معمولي داشته است و بايد منتظر افزايش فعاليت آن در سال 2028 بمانيم.
امسال چه خبر؟
بارش شهابي برساووشي 27 تير هر سال همزمان با برخورد زمين با توده ذرات فعال مي شود و تعداد شهابهاي آن به تدريج افزايش مي يابد تا در حوالي 22 مرداد به اوج خود مي رسد. در اين هنگام زير آسمان تاريك مي توان شاهد 60-40 شهاب در ساعت بود.پس از آن تعداد شهابها به تدريج كاهش مي يابد تا اينكه در 3 شهريور با خروج زمين فعاليت آن به پايان مي رسد.
امسال اوج بارش شهابي برساووشي در حدود 5 بامداد 22 مرداد 1393 پيش بيني شده است. اوج بارش چندين ساعت طول مي كشد و رصدگران مي توانند از اواخر شب قبل براي رصد اقدام كنند. كانون بارش در ساعت 10 شب از سمت شمال شرق طلوع مي كند و تا صبح در بالاي افق قرار خواهد داشت. متاسفانه اوج بارش مصادف با شب 16 ام ماه است. یعنی تقریبا ماه در تمام شب مزاحم رصد خواهد بود. چون ماه در نیمه جنوبی آسمان قرار دارد، مرکز میدان دید خود را در نیمه شمالی آسمان قرار دهید. به هر حال نور ماه مجال خودنمایی را به شهاب های پرنور می دهد.