شمشیرهایی که از رو میبندیم
ماهنامهی نجوم در شمارهی ۲۳۹ خود، مجموعه مقالاتی دربارهی موضوع طالعبینی و اختربینی منتشر کرد. این نه اولین باری است که ماهنامهی نجوم چنین کرده است و نه آخرینبار خواهد بود. در پی انتشار این مجموعه برخی از علاقهمندان و برخی از افرادی که به این پیشه اشتغال دارند، به آن واکنش نشان دادند. اعضای تحریریه ماهنامهی نجوم، پوریا ناظمی و امیرمحمد گمینی نقد و نظری بر مطالب فرستاده شده در جواب مطالب شماره ویژه طالعبینی نوشتهاند.
شازده کوچولو در سرزمین دنبالهدارها
شازده کوچولو، روزی سیارهی خود را ترک کرد و با آغاز سفری طولانی، به امید کشف دنیاهای جدید و ناشناخته راهی سیارههای دوردست منظومهی خود شد. فرقی نمیکند که شازده کوچولو، همان مسافر داستان سنت اگزوپری باشد یا فضاپیماهای «رزتا و فیله» روزگار ما. ژرفای این شمارهی ماهنامهی نجوم گزارش کاملی راجع به رزتا و کاوشگر سطحنشین آن، فیله ارائه شده است. ابتدای ژرفا، سپیده شعرباف، از شازده کوچولوی سازمان فضایی اروپا گفته است که در پی کشف رازهای دنبالهدار چریومف گراسیمنکو به سمت این دنبالهدار رفته است.
فضانوردان رباتیک یا بر سطح سیارهها به کاوش میپردازند یا کیهاننورد هستند. ربات فضانورد رزتا از دسته کیهاننوردهاست که سفری ده ساله را تا رسیدن به دنبالهدار انجام داده و تا به حال بیش از شش میلیارد کیلومتر در فضا سفر کرده است. آریا صبوری از جزییات فنی رزتا و فیله گفته است.
نیلوفر فشنگساز نیز از اجزای سازندهی حیات از آمینواسیدها تا حیات امروزی گفته است و اهمیت این مواد در کاوشهای اختر زیستشناسی را مطرح کرده است. باید دید فیله تا چه حد میتواند این فرضیات را به اثبات برساند.
اسا، از رزتا تا گالیله
هدا عربشاهی در این شماره گفتوگوی اختصاصی با رییس سابق کارگروه مشورتی سازمان فضایی اروپا، انجام داده است. پروفسور بینیامی از رویدادهای اخیر مرتبط با سازمان فضایی اروپا، به ویژه ماموریت کاوشگر رزتا و ماهوارههای برنامهی گالیله گفته است.
واقعیت یا حقیقت؟
وقتی به آسمان نگاه میکنیم، ستارهها مثل نقاط کمنور و پرنوری به نظر میرسند که به ظاهر در فاصلهای دور از ما به سطح داخلی کرهی فرضی بزرگی به نام کرهی آسمان چسبیدهاند. در این حالت تشخیص فاصلهی ستارهها ممکن نیست. حامد الطافی مهربانی از روشنایی و درخشندگی ستارهها و مفاهیم قدر ظاهری و مطلق در این مقاله گفته است.
راه و رسم کار با اطلس آسمان شب
اگر تلسکوپ دارید، ولی وقتی برای رصد به خارج از شهر میروید نمیدانید زیر آسمان پرستاره با تلسکوپ باید چهکار کنید و دقیقا باید کجاها را و چطور رصد کنید... واقعیت این است که قرنها پیش از ورود تلسکوپ به دنیای نجوم، از همان زمانی که حتی با چشم غیرمسلح همه رصدها انجام میشد، برای حل این مشکل ابزار مشخصی به نام اطلس آسمان شب معرفی شده است! کاظم کوکرم شما را با شگردهای کار با اطلس آسمان شب آشنا میکند.
کاوش در گذشته مریخ
میون، در تلاش برای رازگشایی از سرگذشت اسرارآمیز جو سیارهی سرخ به مدار مریخ رسید. در قسمت فضای این شماره ماهنامه نجوم، پوریا ناظمی گزارشی از وضعیت کنونی فضاپیمای میون و اهداف پیشروی این فضاپیما نوشته است.