دنبالهدار سایدینگ اسپرینگ در رویدادی استثنایی شامگاه یکشنبه 27 مهر، از 137 هزار کیلومتری سطح مریخ گذر خواهد کرد.این پدیده را از طریق وبگاه پروژه تلسکوپ مجازی میتوانید به طور زنده تماشا کنید.
دنبالهدار سایدینگ اسپرینگ (C/2013 A1) در رویدادی استثنایی ساعت 21:59 یکشنبه 27 مهر به وقت ایران، از 137 هزار کیلومتری سطح مریخ گذر خواهد کرد. این فاصله تقریبا یک سوم فاصله ماه تا زمین است. اما نکته مهم اینجاست که این اولین بار در تاریخ تمدن بشر است که شاهد گذر دنبالهداری به قطر700 متری از فاصلهای تا این حد نزدیک از یک سیاره هستیم.
هم اکنون مدارگردهای ادیسه مریخ 2001، مارس اکسپرس و مدارگرد اکتشافی مریخ به همراه دو مدارگرد مِیون و مانگالیان که به ترتیب در 31 شهریور و 2 مهر به مریخ رسیدند، در حال گردش به دور سیاره سرخ و ارسال دادهها به سطح زمین هستند. ذرات غباری بسیار کوچکی از این دنبالهدارها در حین گردش به دور خورشید جدا میشود و این موضوع درباره دنبالهدار سایدینگ اسپرینگ نیز صادق است. این ذرات هر چند ابعاد بسیار کوچکی در حد چند میکرون یا میلیمتر دارند، اما چون در شرایطی از دنبالهدار جدا میشوند که با سرعت 56 کیلومتر در ثانیه در مدار خودش در حال حرکت است، از این رو خطر برخورد آنها برای ابزارهای بسیار حساس مدارگردهای چند صدمیلیون دلاری اطراف مریخ وجود دارد. از این رو از ماهها پیش مهندسان ناسا و آژانس فضایی هند طوری برنامهریزی کرده بودند که این مدارگردها در زمان نزدیک شدن دنبالهدار سایدینگ اسپرینگ در سوی دیگر سیارهی سرخ در مدار قرار گرفته باشند تا احتمال برخورد ذرات به جای مانده از دنبالهدار با این مدارگردها به کمترین حد ممکن برسد.
مأموریتهای فضایی و تلسکوپهایی که در پروژه رصد گذر سایدینگ اسپرینگ از کنار مریخ فعال هستند با رنگ زرد مشخص شدهاند
فرصت بی نظیر برای بررسی گازهای متصاعد شونده از هسته دنبالهدار
از آنجا که دنبالهدارها وقتی به خورشید نزدیک میشوند، افزایش دما در آنها موجب متصاعد شدن گازهایی از درون هستهی آنها میشود، گذر این دنبالهدار از کنار مریخ در شرایطی که پنج مدارگرد مجهز در آنجا مشغول دادهبرداری هستند، فرصت استثنایی برای سیارهشناسان ایجاد کرده است تا با ابزارهای دقیق این مدارگردها به ارزیابی ترکیبات برجای مانده از گیسوی یک نمونه از دنبالهدارها پرداخته شود. دانشمندان با بررسی دادههای به دست آمده از تصاویر تلسکوپ فضایی هابل در طول موج مرئی و تلسکوپ فضایی اسپیتزر در طول موج فرو سرخ، بخش عمده ترکیبات متصاعد شده از دنبالهدار سایدینگ اسپرینگ را بخارات دیاکسیدکربن ارزیابی کردهاند. با این حال امروز و فردا، نتیجه دادههای ارسالی از این مدارگرد، نقاط تاریک بسیاری را در مورد دنبالهدارها و ترکیبات تشکیلدهندهی آنها آشکار خواهند کرد.
جابهجایی دنبالهدار سایدینگ اسپرینگ (بالای تصویر) و مریخ (پایین تصویر) در روزهای 24 و 25 مهر در این عکس نمایش داده شده است. موقعیت پیکانهای سبز و زرد نمایانگر از کنار هم عبور کردن این دو جرم در شامگاه 27 مهر است