در شماره ۲۴۳ ماهنامه نجوم گزارش اختصاصی از دریافت جایزه ترویج علم ایران توسط ماهنامه نجوم به چشم میخورد. ژرفای این شماره به مأموریت چالشبرانگیز رزتا و سطحنشین همراهش فیله اختصاص دارد. همچنین پروندهای در شماره ۲۴۳ درباره ماجرای رکوردشکنی رویت هلال و وضعیت رویتپذیری هلال نوشته شده است. گفتوگوی این شماره با رضا منصوری درباره جایزه ترویج علم و جایگاه توسعه علمی در ایران و سرنوشت رصدخانه ملی است. محتوای افزوده را نیز در صفحاتی که با واقعیت افزوده همراه است میتوانید دنبال کنید.
جایزهای به پاس ۲۳ سال تلاش
ماهنامه نجوم، برندهی پانزدهمین دورهی جایزهی ترویج علم ایران شد. محمدجواد ترابی، سردبیر ماهنامه نجوم، به نمایندگی از همه همکاران ماهنامه نجوم تندیس پانزدهمین دورهی این انجمن را دریافت کرد. جایزهی ترویج علم ایران در هر دوره به بهترین و خلاقانهترین کوششهایی که از سوی معلمان، روزنامهنگاران، نویسندگان، مروجان علم، فعالان رسانهای و ... در راه ترویج علم صورت گرفته است، اهدا میشود. سردبیر ماهنامه نجوم پس از دریافت جایزهی پانزدهمین دورهی جایزهی ترویج علم ایران گفت: «من و همکارانم اکنون احساس آن کوهنوردهایی را داریم که از مسیری در کوهستان میگذرند که دهها کوهنورد کاربلد در شناسایی و هموار کردن مسیر صعود قلهی آن سختی کشیدهاند؛ آنهایی که راه و پناه این قله را فراهم کردند.»
فیله در سرزمین عجایب
پس از یک دهه انتظار، رزتا به هدفش در منظومه شمسی رسید. فیله روی دنبالهدار چریومف گراسیمنکو فرود آمد تا دنیای جدیدی را کشف کند. اکنون فیله در سرزمینی غریب به سر میبرد و با کمک رزتا در حال کشف عجایب و رازهای سر به مهر این سرزمین بسیار کوچک و دوردست است. سپیده شعرباف در این مقاله از چالشهای رزتا و فرود فیله بر روی سطح دنبالهدار گفته است و دستاوردهای این فرود شگفتانگیز را بررسی کرده است. فرودی که هنوز مشخص نیست آینده آن چه خواهد شد.
کشف مواد آلی در مأموریت فیله
تنها چند روز پس از فرود فیله بر روی سطح دنبالهدار، خبرهایی از کشف مواد آلی در سطح دنبالهدار به گوش رسید. ماه گذشته یکی از مهمترین روزهای کاوشهای فضایی سالهای اخیر به وقوع پیوست. اکنون کاوشگری که قلمدوش رزتا بیش از یک دهه را در فضا سپری کرده بود و امیدهای فراوانی به آن میرفت، دادههای شگفتانگیزی به زمین ارسال کرده است. پوریا ناظمی مقاله خود را به خبر بزرگی از کشف مواد آلی در سطح دنبالهدار اختصاص داده است.
راهنمای انتخاب لنز برای عکاسی نجومی
در ماهنامه نجوم شماره ۲۳۹، مقالهای به نام «راهنمای انتخاب دوربین برای عکاسی نجومی» منتشر شد. در آن مقاله مهدی مومنزاده به تفصیل درباره انواع مختلف دوربین دیجیتال و تناسب آنها برای عکاسی نجومی و بهترین مدلهای آن توضیح داد. در این شماره نیز او از انتخاب لنز مناسب برای عکاسی نجومی گفته است. لنزهایی که آنها نیز برای خود دنیایی متفاوت و بزرگ دارند. انتخاب لنز پیچیدگیهایی دارد. برای دوربین DSLR خود چه لنزی باید انتخاب کنیم؟ جواب این سوال را در بخش ابزارشناسی این شماره بخوانید.
گذر از انجماددر این شماره به بهانه دریافت جایزه ترویج علم توسط ماهنامه نجوم، سیاوش صفاریانپور گفتوگویی با دکتر رضا منصوری، مدیر مسئول ماهنامه نجوم، انجام داده است. رضا منصوری در ضمن این مصاحبه به ما میگوید که چرا فکر میکند توسعه علمی در کشور زمانی صدساله میخواهد! همچنین او از سختترین روزهای طرح رصدخانه ملی میگوید.
فهرست کامل مطالب این شمارهی ماهنامه نجوم را در لینک زیر مشاهده کنید:
http://nojum.ir/fa/magazine/issue/243/default.aspx