كاظم كوكرم/جام جم
اگر مايليد از اوضاع و احوال «ماهواره ملي فجر» که سيزدهم بهمن راهي مدار زمين شد باخبر شويد کافي است
به این نشانی بروید ماهواره فجر اکنون به طور متوسط در ارتفاع حدود 360 کيلومتر از سطح زمين باسرعت 5 / 7 کيلومتر برثانيه، هر 92 دقيقه يک بار، يک دور به گرد زمين مي چرخد. ماهواره فجر 60 کيلوگرم جرم دارد و ابعادش 35 سانتي متر در 49 سانتي متر است. اين ماهواره با «ماهواره بر بومي سفير فجر» که 21 متر طول (تقريبا به اندازه يک ساختمان شش طبقه) و 26 تن جرم دارد با سوخت ترکيبي مايع راهي مدار زمين شد و در مدت زمان هشت دقيقه اين ماهواره را در مدار زمين قرار داد.
ماهواره فجر همچون بسياري از ديگر ماهواره هاي هم رده خود در جهان به علت قرارگيري در ارتفاع پايين و اصطکاک با جو بسيار رقيق زمين کم کم از سرعتش کاسته مي شود تا اين که سرانجام به قسمت غليظ جو وارد شود و سقوط کند. ماموريت اين قبيل ماهواره ها عمدتا نقشه برداري و جمع آوري داده براي هواشناسي و البته اجراي برخي پروژه هاي تحقيقاتي ديگر است.
قدرت تفکيک عکس هاي اين ماهواره در حد 50 متر اعلام شده است و انرژي ماهواره نيز با استفاده از سلول هاي خورشيدي تامين مي شود. به نظر مي رسد با وجود استفاده از فناوري رانشگر گاز سرد در اين ماهواره که موجبات اصلاح مدار ماهواره را فراهم مي کند، عمر ماهواره ملي فجر بيشتر از ديگرماهواره هاي هم خانواده اش باشد. از همين رو کارشناسان عمر مفيدي در حدود يک سال و حتي بيشتر را براي اين ماهواره پيش بيني مي کنند.
متخصصان سازمان صنايع هوافضاي وزارت دفاع و شرکت صنايع الکترونيک ايران از شرکت هاي زيرمجموعه وزارت دفاع ساخت و پرتاب اين ماهواره را عهده دار بودند.