تبلیغات
شماره ۲۴۵ ماهنامه نجوم منتشر شد
ارسال در: 1393/12/04-14:35
در شماره ۲۴۵ نجوم با چند موضوع مهم نجومی و فضایی که اخیرا در ایران اتفاق افتاده است روبه‌رو می‌شویم. با رسیدن آینه تلسکوپ رصدخانه ملی ایران به کشور، یک قدم به پیشرفت طرح رصدخانه ملی نزدیک‌تر می‌شویم. تغییرات مهمی نیز این روزها در سازمان فضایی ایران ا
در شماره پیش روی نجوم می‌توانید آخرین اخبار رسیدن آینه تلسکوپ رصدخانه ملی به ایران را دنبال کنید. اخبار آخرین یافته‌های پژوهشی ماهواره پلانک در تازه‌های حرفه‌ای این شماره آمده است. پرونده شماره ۲۴۵ به تغییر و تحولات سازمان فضایی ایران پرداخته است و ژرفای این شماره بررسی علمی فیلم میان‌ستاره‌ای است. گفت‌وگو با فیزیک‌دان رصدخانه گرانشی اروپا نیز در این شماره آمده است.
پای نخستین ابرسازه علمی به ایران باز شد
دکتر رضا منصوری در گفت‌وگو با خبرنگار نجوم، خبر خوش ورود آینه‌ی تلسکوپ رصدخانه ملی به کشورمان را اعلام کرده است. تلسکوپی که قرار است یکی از مهم‌ترین تلسکوپ‌های منطقه خاورمیانه برای مطالعات جدی در حوزه اخترفیزیک و کیهان‌شناسی رصدی باشد. در اهمیت طراحی و ساخت این شیشه همین بس که کیفیت آن تعیین‌کننده حداکثر دقت و کیفیت قابل دسترس مجموعه کامل تلسکوپ خواهد بود. ادامه این گفت‌وگو را در خبر ویژه نجوم ۲۴۵ بخوانید.

چهار سال با ماهواره پلانک
در روزهای آخر سال ۲۰۱۴ میلادی، باز هم مأموریت هفتصد میلیون یورویی سازمان فضایی اروپا خبرساز بود. ماهواره‌ی پلانک برای رصد تابش باقی‌مانده از ابتدای شکل‌گیری عالم، سال ۲۰۰۹ به فضا پرتاب شد. پردازش داده‌های این ماهواره گام به گام در حال انجام بود و سال به سال نتایج آن منتشر می‌شد. اما نتایج تازه منتشر شده ماهواره‌ی پلانک، تایید قاطعانه‌ی مدل استاندارد کیهان‌شناسی است. خلاصه‌ای از این نتایج را می‌توانید در تازه‌های حرفه‌ای این شماره دنبال کنید.
چه کسی سازمان فضایی ایران را جابه‌جا کرد؟
از ابتدای زمستان امسال، شایعه‌ی انحلال سازمان فضایی ایران به حدی داغ شد که کمتر خبرگزاری و پایگاه خبری بود که به آن نپردازد. از طرف دیگر خبر تشکیل مرکز فضایی ایران زیر نظر معاونت علمی ریاست جمهوری به گوش می‌رسد. تمام این اتفاقات سبب شد که نجوم از سه منتقد و روزنامه‌نگار علمی پرکار در سال‌های اخیر که نقد و نظرهای بسیار درباره این سازمان داشتند، بخواهد که نگاهشان را به این تغییرات به رشته تحریر در آورند؛ هرچند این نظرات در مواردی به تقابل می‌رسد و نگاهی جامع می‌دهد به آن‌چه در این سال‌ها در سازمان فضایی ایران گذشته و پیش روی فعالیت فضایی ایران قرار دارد. نظرات سیروس برزو، روزنامه‌نگار و مروج دانش فضایی؛ پوریا ناظمی، روزنامه‌نگار علم و عباس خاراباف، روزنامه‌نگار و کارشناس هوافضا در پرونده این شماره به چشم می‌خورد.

در جست‌وجوی ردپای تغییر فضا-زمان
هدا عربشاهی در گفت‌وگو با فیزیک‌دان رصدخانه گرانشی اروپا، درباره کشفیات و اهداف رصدخانه گرانشی و امکانات و پروژه‌های این رصدخانه پرسیده است. به بهانه‌ی انتشار نتایج دو پژوهش مهم درباره‌ی امواج گرانشی در ماه‌های اخیر و همچنین به علت آشنایی بیشتر با این شاخه از فیزیک تجربی، این مصاحبه با فرانچسکو فیدکارو (Francesco Fidecaro)، مدیر علمی رصدخانه گرانشی اروپا انجام شده است.

کسوف در آستانه نوروز
در عصر ۲۹ اسفند ماه، آخرین پدیده مهم سال ۱۳۹۳ روی می‌دهد. وقوع خورشیدگرفتگی در حدود ۱۲ ساعت پیش از تحویل سال نو، فرصت مناسبی برای دور هم بودن و لذت بردن از پدیده طبیعی دیگری را فراهم می‌آورد. وضعیت خورشید گرفتگی ۲۹ اسفند در ایران و در جهان و همچنین چگونگی رصد این خورشیدگرفتگی را در این مطلب به قلم علی ابراهیمی سراجی دنبال کنید.

ماجراجویی در فضای میان‌ستاره‌ای
ژرفای نجوم ۲۴۵ موضوع متفاوتی را به چالش می‌کشد. این بار موضوع بررسی ظرایف علمی یک فیلم با مفاهیم کیهان‌شناسی است. فیلم میان‌ستاره‌ای ساخته و پرداخته‌ی کریستوفر نولان، نمود بارز جادوی سینماست. کافی است با مفاهیم کیهان‌شناسی آشنا باشی و به ذهن خورده‌گیرت اجازه پرواز دهی؛ آن‌گاه به دوردست‌ها می‌روی. نه فقط در مکان بلکه حتی در زمان و در ابعاد شناخته شده و نشده‌ی کیهان.فیلم آن‌قدر گیرا و بی‌اغراق از لحاظ نجومی آموزنده است که می‌توان آن را بارها و بارها دید، بی آنکه از آن خسته شد. نجوم در این شماره سعی کرده برای بینندگان این فیلم، دایره‌ای از واژگان تخصصی را شرح دهد و کمی از پیچیدگی‌های آن بکاهد. اینفوگرافی‌ها نیز در شرح همین گره‌های فیلم ارائه شده‌اند تا به مخاطب کمک کنند در همان حال که از تماشای فیلم لذت می‌برد، با مفاهیم کیهان‌شناسی نیز آشنا شود.

در انتهای ژرفا، برای نخستین بار فصلی منتشرنشده از این فیلم که به صورت کمیک‌بوکی کوچک در نشریه اینترنتی وایرد منتشر شد، به زبان فارسی ارائه شده است. 

واقعیت افزوده این شماره ماهنامه نجوم را در خبر ویژه ورود آینه تلسکوپ رصدخانه ملی به ایران در صفحه ۷، بخش آسمان در صفحه ۳۳ و ژرفا صفحه ۴۵، دنبال کنید. برای مشاهده واقعیت افزوده کافی است دوربین گوشی یا تبلت خود را که برنامه رویت واقعیت افزوده روی آن نصب شده است، بر روی تمام صفحه مورد نظر بگیرید و محتوا را مشاهده کنید.
فهرست کامل مطالب این شماره‌ی ماهنامه نجوم را در لینک زیر مشاهده کنید:
http://nojum.ir/fa/magazine/issue/245/default.aspx

نویسنده: سپیده شعرباف
منبع :nojum.ir
نظرات ارسالی:
 
مشارکت در بحث:
نام:
ایمیل:
متن پیام:
کد امنیتی:

Copyright © 2001-2019 Parssky.com All Rights Reserved 

اسپانسرها :   اسپانسرها :  تایم لپس timelapse اسلایدر عکاسی فیلمبرداری  عکاسی صنعتی طولانی عکاسی رشد پروژه برج خنک کننده فایبر گلاس عکاسی نجومی تلسکوپ دوربین دوچشمی تجهیزات نجوم فروش عکس پارس ویو Parsview.ir   عکس با کیفیت وضعیت آب و هوای ایران  تهویه ایران .بانک عکس و وکتور فروش عکس . طرح و وکتور فروش دوربین دوچشمی

طراحی سایت با آسمان پارس

با کلیک روی +۱ ما را در گوگل محبوب کنید