بحث رؤیت هلال که اکنون به صورتی کاملا تخصصی در دو حیطه فقهی و نجومی مطرح است به ویژه برای ما ایرانیان که همه اعمال مذهبی و مناسک خود را بر مبنای تقویم قمری انجام می دهیم اهمیت خاص دارد.
شماره حاضر تحقیقات اسلامی حاوی مقالات برگزیده ارائه شده به دومین گردهمایی تخصصی دو سالانه روئئیت هلال است که در هشتم و نهم مهر 1383 به کوشش معاونت فرهنگی - اجتماعی مرکز تحقیقات استراتژیک برگزار گردید.
مقاله ها ذیل دو بخش کلی فقهی و نجومی دسته بندی شده اند و برخی که هر دو جنبه را دارا بودند لاجرم در گروهی قرار گرفتند که عمده محتوای آنها وابسته بدان گروه بود.
بعضی از مقالات حاوی نکات نویافته یا مضامین اصیلی است که به رغم تازگی و بحث انگیز بودن، به یقین می توان پژوهشگران مختلف روئیت هلال ماه را به چالش و نقادی فراخواند. مباحثاتی که اگر به دور از تعصبات نامتعارف باشد لاجرم بر عمق و غنای مطالعات فقهی - نجوی روئیت هلال بسا می افزاید.
در حوزه فقهی این مقالات منتشر شده است : چشم انداز روشن و امیدوار کننده محاسبات نجومی در اثبات هلال / علی اکبر هاشمی رفسنجانی، تقویم و فتوا / مصطفی میرسلیم، اعتبار قول هیوی در روئیت هلال / رضا مختاری، تعارض بین رای منجمان و گواهی شهود به روئیت هلال/ علی رضا موحد نژاد، بررسی تحلیلی آرای فقهی روئیت هلال / محمد اسماعیل زاده، بررسی حکم شرعی روئیت هلال با چشم مسلح/ محمد سمیعی، فقه سیاسی روئیت هلال بازتاب آن در افکار سیاسی ایرانیان/ ابراهیم برزگر.
در حوزه نجومی نیز این عناوین به چشم می خورد: بررسی نجومی روئیت پذیری هلال ماه در ماه رمضان/ محمد رضا صیاد و سید محسن قاضی سعید، نقدی بر معیار برناردیالوپ در تعیین خط رویت پذیری هلال ماه با چشم مسلح/ علی رضا بوژمهرانی، برخی از عقاید ابوریحان بیرونی درباره روئیت هلال/ رضا عبد اللهی، بررسی جهانی روئیت پذیری هلال های با فواصل/ سید محسن قاضی میز سعید.
فصلنامه علمی - ترویجی "تحقیقات اسلامی" با مدیر مسئوولی سید مصطفی میر سلیم و سردبیری حسن فقیه عبداللهی هر شش ماه یکبار منتشر و مندرجات آن پژوهشهای اسلامی را در مباحث فلسفه و عرفان، فقه، کلام، جامعه شناسی،تاریخ، تاریخ و فلسفه علوم، جغرافیا، حقوق، علوم سیاسی، اقتصاد، هنرو ادبیات شامل می شود.