در ساعت 17:15روز دوشنبه بهوقت جهانی (20:45 به وقت ایران) پیغام خطایی از تلسکوپ فضایی هابل به زمین مخابره شد که توان منبع الکتریکی 5 و 15 ولت در بخش الکترونیک سیسیدی دوربین پیشرفته نقشهبرداری بالاتر از حد مجاز است. با مخابره این پیام، دوربین پیشرفته نقشهبرداری ، بهترین ابزار چند سال اخیر تلسکوپ فضایی هابل، از کار افتاد. ناسا اعلام کرده است که تعمیر این ابزار را از هفته آینده آغاز خواهد کرد، اما مدیران هابل مطمئنند که این ابزار بهزودی کار خود را از سر خواهد گرفت.
دوربین پیشرفته نقشهبرداری، ACS، در آخرین ماموریت تعمیر تلسکوپ فضایی هابل در سال 2002 روی این تلسکوپ نصب شد و تا به امروز، وظیفه اصلی رصدهای تلسکوپ فضایی هابل را برعهده داشته است. این دوربین به یک سیسیدی بسیار قوی با وضوح 18 میلیون نقطه مجهز است و نسبت به دوربین تصویربرداری زاویهباز و سیارهای2، WFPC2، دو برابر حساستر است و پنجبرابر میدان دید بازتری دارد. با این ابزار، اخترشناسان توانستهاند توان اکتشاف خود را ده بار بیشتر کنند و تصاویر بینظیری همچون تصویر فراژرف هابل را تهیه کنند.
بروس مارگون، از مهندسان موسسه علوم تلسکوپ فضایی در مریلند، ایالات متحده در مورد این رویداد ناخوشایند میگوید:«بهنظر میرسد جریان برق آنبخش از ابزارهای الکترونیکی قطع شده است. از سال 2002 به این سو این دوربین بیشترین فعالیت را در میان دیگر ابزارهای هابل داشته است و بههمین دلیل خیلی زود متوجه بروز این اتفاق شدیم.»
مسوولان برنامه تلسکوپ فضایی هابل 90 درصد مطمئنند که این، مشکلی جزیی است و بهزودی حل خواهد شد. مورگان نیز مانند دیگر کارشناسان تلسکوپ فضایی معتقد است مشکل به بخش سادهای از مدارهای الکترونیکی برمیگردد که زودتر از پیشبینیها از کار افتاده است:« احتمالا یک مقاومت یا خازن یکصدتومانی که قرار بود بیست سال عمر کند، از بدشانسی ما فقط شش سال دوام آورده است.»
اگر مشکل واقعا از همین مقاومت سوخته باشد، میتوان آنرا به سادگی رفع کرد. مهندسان طراح مدارهای الکترونیکی، چنین رویدادی را پیشبینی کرده بودند (البته آنها انتظار نداشتند که این اتفاق بهاین زودی روی دهد) و از این رو، منبع ولتاژپایین دومی را نیز تعبیه کرده بودند. قرار است پساز تحلیلهای مقدماتی، بررسی اطلاعات فنی ارسالی و مشخص کردن جزئیات این مشکل، مدار الکترونیکی شماره یک که منبع ولتاژ معیوب در آن قرار دارد، آزمایش شود. اگر این مدار که از ابتدای نصب دوربین مشغول بهکار بوده، بهخوبی کار نکند، مهندسان مدار شماره دو را فعال میکنند. البته فعالسازی مدار دوم نیازمند تغییراتی در الگوریتمها و نرمافزارهای رایانه مرکزی هابل و تنظیمهای جدید مدارهای دوربین پیشرفته مطالعاتی است که بیش از یک هفته بهطول نمیانجامد.
اما این مشکل ممکن است منشا دیگری داشته باشد. احتمال اندکی وجود دارد که ذرات کیهانی پرانرژی از مدار حافظه این دوربین عبور کرده، بخشی از نرمافزارهای آن را مختل کرده باشند. این اتفاق خیلی هم دور از انتظار نیست. هرازگاهی پرتوهای کیهانی به ریزپردازندهها برخورد میکنند و آنها را گیج میکنند! البته این مشکل سختافزاری نیست و با یک خاموش روشن کردن ساده حل میشود.
اما اگر این ابزار صدمهای جدی دیده باشد، تواناییهای علمی تلسکوپ فضایی هابل بهشدت کاهش خواهد یافت. ACS ده بار سریعتر از دوربین WFPC2 اطلاعات را ثبت میکند و حجم و کیفیت اکتشافات آن بسیار فراتر از دوربین قدیمی هابل است که از سال 1993 مشغول به کار است. شاید اگر آسیبدیدگی این دوربین جدی باشد، فشارها بر ناسا برای تخصیص پرواز تعمیر هابل افزایش یابد. آخرین ماموریت تعمیر هابل قرار بود در سال 2004 انجام شود که بهدنبال فاجعه انفجار شاتل کلمبیا در زمستان 2003 لغو شد. قرار بود در این پرواز، دو ابزار جدید، دوربین زاویهباز3 و طیفنگار اجرام کیهانی جایگزین WFPC2 و طیفنگار STIS شوند. مایکل گریفین، مدیر ناسا بهتازگی اعلام کرده است ماموریت تعمیر هابل منتفی نیست و ناسا در حال بررسی چگونگی انجام این ماموریت با محدودیتهای جدید است. اگر آخرین ماموریت تعمیر هابل تصویب شود، این تلسکوپ خواهد توانست تا سال 2010 و شاید بیشتر در مدار زمین باقی بماند و با ابزارهای بسیار قدرتمند خود، دوربین زاویهباز3، دوربین پیشرفته مطالعاتی، دوربین و طیفنگار فروسرخ و طیفنگار اجرام کیهانی، دورترین اجرام عالم را شکار کند.