تبلیغات
گزارش برگزاري پنجمين دوره آموزشی تخصصی رويت هلال
ارسال در: 1382/06/08-00:00
پنجمين دوره آموزشی – تخصصی رويت هلال ماه در ايران از تاریخ 25 الی 28 امرداد 1382 در تالار امام خمینی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز واقع در شهر جدید صدرا (15 کیلومتری شمال غرب شیراز) برگزار گردید.</

 

گزارش و خبر از : موسی زمانی

پنجمين دوره آموزشی – تخصصی رويت هلال ماه در ايران از تاریخ 25 الی 28 امرداد 1382 در تالار امام خمینی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز واقع در شهر جدید صدرا (15 کیلومتری شمال غرب شیراز) برگزار گردید. در این گردهمایی که در نوع خود در سطح کشور بی نظیر محسوب می شود، تعداد 199 نفر از علاقمندان به مبحث تخصصی رویت هلال ماههای قمری حضور داشتند که اکثر این علاقمندان محصل و دانشجو بودند. این دوره با حمايت دفتر فرهنگ اسلامی، انجمن نجوم آماتوری، معاونت پژوهشی و باشگاه پژوهشگران جوان  دانشگاه آزاد اسلامی واحد شيراز و زير نظر جمعی از متخصصين و کارشناسان طرح سراسری رؤيت هلال ماههای قمری جوان در ايران  و با همکاری شرکت اخترنمای شیراز برگزار شد. اعضای هيأت علمی اين دوره عبارت بودند از:

1.       محمد رضا صياد ( کارشناس پژوهشی مؤسسه ژئوفيزيک دانشگاه تهران- پژوهشگر نمونه کشور- رکورد نويس رؤيت هلال ماه های قمری در جهان و دبیر کمیته علمی) 

2.       سيد محمد قاضی مير سعيد ( کارشناس ارشد معماری - رکورد دار رؤيت هلال ماه با چشم مسلح در جهان)

3.       عليرضا بوژمهرانی (رصدگر و پژوهشگر با تجربه رؤيت هلال ماه در ايران - بنيان گذار مرکز آموزش نجوم اديب اصفهان و سايت کمان آسمانی)

4.       موسی زمانی (کارشناس نجوم رصدخانه ابوريحان بيرونی دانشگاه شيراز- عضو هيأت مؤسس شاخه آماتوری انجمن نجوم ايران- مدير شرکت اخترنمای شيراز)

 

 

عکس از علیرضا بوژ مهرانی

 

پذیرش شرکت کنندگان دوره از ظهر تا شامگاه 24 امرداد در محل دانشکده معماری دانشگاه آزاد صورت پذیرفت و افراد زیادی از شیراز و شهرهای مختلف برای شرکت در این دوره مورد پذیرش قرار گرفتند. استقبال از این دوره آنچنان زیاد بود که پذیرش حتی در صبح روز 25 امرداد نیز ادامه داشت به طوریکه در مجموع تعداد 199 نفر در این دوره رسماً ثبت نام شدند و چون این امر برای برگزارکنندگان دوره غیر منتظره بود لذا باعث ایجاد اختلالات زیادی در امر خدمت رسانی به شرکت کنندگان و خصوصاً شهرستانیها گردید ...

 

افتتاحیه پنجمین دوره در ساعت 9 صبح روز شنبه 25 امرداد در تالار امام خمینی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز با حضور کلیه شرکت کنندگان، دست اندرکاران کمیته اجرایی، کمیته علمی، چند تن از مسئولین عالیرتبه دانشگاه آزاد و جناب آقای دکتر سید مرتضی چیت سازیان (دبیر محترم ستاد استهلال بیت مقام معظم رهبری) آغاز گردید. در مراسم افتتاحیه ابتدا حجت الاسلام و المسلمین عبدالرسول خسروبیگ (دبیر کمیته اجرایی) گزارشی فعالیتهای صورت پذیرفته جهت برگزاری دوره ارائه نمودند. پس از ایشان ریاست دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز سخنانی ایراد فرمودند. سخنران بعدی مراسم افتتاحیه جناب آقای دکتر چیت سازیان بود که در خصوص جنبه های شرعی رویت هلال ماه و نحوه دریافت و بررسی گزارشات رویت هلال ماه در ستاد استهلال بیت مقام معظم رهبری مطالب ارزشمندی ایراد نمودند و در نهایت آقای علیرضا بوژمهرانی به نمایندگی از کمیته علمی در خصوص اهمیت برگزاری این دوره ها و ویژگیهای دوره شیراز سخنانی ارائه نمودند که مورد استقبال شرکت کنندگان و مدعوین قرار گرفت. ایشان در بخشی از سخنان خود اشاره نمودند ای ندوره از نظر تعداد شرکت کنندگان در یک همایش مربوط به رویت هلال ماه بی نظیر بوده است. با اتمام مراسم افتتاحیه شرکت کنندگان مورد پذیرایی قرار گرفتند و سپس نخستین کلاس دروه با عنوان نجوم کروی توسط آقای موسی زمانی شروع گردید. شرکت کنندگان در طول حدود سه ساعت با انواع دستگاههای مختصاتی رایج در زمین و کره سماوی، مفهوم زمان، نحوه تشکیل اهله ماه و اصطلاحات اصولی و بنیادین در زمینه رویت هلال ماه آشنایی پیدا نمودند.

 

با اتمام مبحث نجوم کروی، آقای علیرضا بوژمهرانی در نخستین کلاس عصر روز اول شرکت کنندگان را با مبحث شکل گیری هلال و معیارهای علمی رویت پذیری هلال ماه با استفاده از برنامه زیبایی که در کامپیوتر تدارک دیده بودند آشنا نمودند. با اتمام سخنرانی آقای بوژمهرانی شرکت کنندگان در دوره با اتوبوس به سمت آثار باستانی تخت جمشید (50 کیلومتری شمال شیراز) حرکت نمودند. با هماهنگی بعمل آمده با سازمان میراث فرهنگی استان فارس دو برنامه در بنای با شکوه تخت جمشید جهت بازدید کنندگان در نظر گرفته شده بود. در ابتدا با ورود شرکت کنندگان دوره به محوطه تخت جمشید بازدید از کاخها و آثار برجای مانده از این بنا شروع شد و سپس با غروب خورشید مراسم نماز جماعت و صرف شام در باغ کنار تخت جمشید برگزار شد. شرکت کممدگان مجدداً برای دیدن برنامه زیبای نور و صدا، به تخت جمشید بازگشتند و روی سکوهای مخصوص اجرای این برنامه رفتند تا حدود یک ساعت شاهد برنامه اختصاصی بسیار جالب و هیجان برانگیز نور و صدا باشند. تصورش را بکنید در یک شب غیر مهتابی در وسط بنای تخت جمشید به یکباره خاموشی زده شود و ستارگان ریز و درشت برفراز پایتخت بزرگ قوم هخامنشی و بر بلندای آثار و کاخهای این بنا شروع به درخشیدن نمایند. طبیعتاً با تاریک شدن بناها، چشمها کم کم به سوی آسمان یعنی آنچه که حلقه پیوند همه ماها با هم بود خیره شد. لحظاتی محو صورتهای فلکی تابستانی در آسمان شب بودیم که به ناگاه نورپردازی بر روی ستونها و کاخها و همزمان با آن گفتگوی فرمانروایان هخامنشی با همدیگر شروع شد. حکایت ساخت و در نهایت ویرانی تخت جمشید بدست اسکندر در زیر آسمانی که در وسطش وگا و دنب را در نزدیکی سمت الرأس می دیدیم به همراه نورپردازی های خیال انگیز و رویائی بر دروازه ها و ستونهای تخت جمشید، منظره و خاطره ای جاودان و به یاد ماندنی در اذهان کلیه شرکت کنندگان برجای گذاشت ... . با اتمام مراسم نور و صدا شرکت کنندگان به شیراز برگشتند.

 

صحبگاه روز دوم دوره جناب آقای بوژمهرانی با استفاده از کامپیوتر و ویدئو پروژکشن نرم افزار The sky را به همراه چند نرم افزار دیگر برای شرکت کنندگان تشریح نمودند و در ساعت بعد ایشان در خصوص ابزارهای مورد استفاده در رصد هلال ماه مطالبی را عنوان نمودند که مورد استقبال شرکت کنندگان قرار گرفت. درس ایشان تا نیمه اول کلاس دوم طول کشید و سپس اداره کلاس بدست آقای سید محسن قاضی میرسعید سپرده شد تا ایشان درس خودشان را تحت عنوان تجربیات رصدی به شرکت کنندگان ارائه نمایند.

با اتمام دو کلاس صبح، کلاسهای عصر با حضور شرکت کنندگان و آقای قاضی میرسعید از سرگرفته شد. در کلاس اول، باقمیانده تجارب رصدی و رکوردهای جهانی رویت هلال ماه ارائه گردید و کلاس دوم نیز به طور کامل به رکوردهای جهانی رویت هلال ماه اختصاص داشت. در این ساعت ایشان با جدولی کار می کردند که حاوی کلیه رکوردهای مهم جهانی در زمینه رویت هلال اول ماه بود. به قول خودشان تهیه این جدول 200 ساعت از وقتشان را گرفته است. در پایان دومین روز دوره دو برنامه دیگر اجرا گردید. یکی گردهمایی مسئولین انجمنهای نجوم آماتوری استان فارس و دیگری رصد سیاره مریخ با دو تلسکوپ 5 و 8 اینچ بود.

 

در برنامه اول که برای اولین بار در سطح استان فارس انجام می شد از مسئولین انجمنها، رصدخانه ها و سایر موسسات نجوم آماتوری استان فارس جهت بررسی نحوه همکاریهای مشترک و تصمیم گیری در خصوص مسایل مهم در نجوم آماتوری استان دعوت بعمل آمده بود. در این جلسه 3 ساعته در ابتدا هر کدام از انجمنها به معرفی خود، امکانات موجود و برنامه هایی که تا کنون اجرا نموده اند پرداختند و سپس با در نظر گرفتن شرایط خاص این استان پهناور همچون دارا بودن بیشترین و پیشرفته ترین رصدخانه های آماتوری در کشور، تعداد زیادی علاقمند، گروه های نجومی فعال، شرایط طبیعی و رصدگاههای خاص جهت رصد برخی از پدیده ها (مثل رویت هلال ماههای بحرانی) و ... تصمیم برآن شد تا گروههای نجومی ارتباطات بیشتری با همدیگر برقرار نمایند تا از برنامه های رصدی، نمایشگاهی و ... همدیگر اطلاع بیشتری داشته باشند. همچنین مسئولین انجمنها توافق نمودند که در هر فصل یکبار در یکی از شهرهای استان دور هم جمع شوند تا در خصوص همکاریها و برنامه های مشترک به تبادل نظر و تصمیم گیری بپردازند. برگزاری این جلسه با حضور مسئولین و نمایندگان انجمنهای نجوم آماتوری استان گامی مثبت و نقطه عطفی در جهت ایجاد همکاری های مشترک بین انجمنهای نجومی در جنوب کشور محسوب می گردد. با توجه به صحبتهایی که با مسئولین سایر انجمنها در برخی از استانهای جنوبی انجام شد، لذا در جلسات آتی از برخی از انجمنهای خارج از استان فارس نیز جهت شرکت در این گردهمایی دعوت بعمل خواهد آمد.

 

در برنامه رصد مریخ کلیه شرکت کنندگان با تلسکوپ 8 اینچ مربوط به انجمن نجوم آماتوری دانشگاه آزاد اسلامی شیراز و تلسکوپ 5 اینچ رصدخانه شهر جدید صدرا توانستند قرص سیاره سرخ رنگ آسمان را که این شبها در بهترین حالت رصدی خود قرار دارد، مشاهده کنند.

روز سوم که روز آخر دوره محسوب می شد کلاً به آقای مهندس محمدرضا صیاد (تقویم نویس و رکورد نویس هلال ماههای قمری) اختصاص داده شده بود. ایشان با سخنان شیوا و دلنشین شان روش پیش بینی علمی رویت هلال ماه را طی دو کلاس صبح تدریس نمودند. شرکت کنندگان دوره سراپا به سخنرانی آقای صیاد گوش فرا داده بودند و ایشان نیز به طرز استادانه ای روشهای پیش بینی را با نمایش تعداد زیادی جدول، نمودار و داده که حاصل تحقیقاتشان در طی چند دهه اخیر در این زمینه بود به شرکت کنندگان مطالب بسیار خوبی آموختند. با اتمام درس آقای صیاد برنامه های علمی دوره نیز به پایان رسید. عصر روز سوم مراسم اختتامیه و تقدیر و تشکر از اساتید و عوامل برگزاری پنجمین دوره با حضور رییس و معاونین نانشگاه آزاد شیراز برگزار شد و این در حالی بود که اساتید دوره می بایستی برای ترک شیراز زودتر به فرودگاه می رسیدند، لذا پس از  تقدیر و تشکر از کمیته علمی و اجرایی، آقای موسی زمانی به نمایندگی از کمیته علمی در مراسم اختتامیه از کلیه برگزار کنندگان این دوره و خصوصاً اعضای انجمن نجوم آماتوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز که در برگزاری این دوره از هیچ تلاشی فروگذار نکردند، تشکر و قدردانی نمود...

در همین رابطه بخوانید :

·        هلال کم نظير صبحگاهی را مشاهده کنيد.!  31\مرداد\1382

·          کارگاه آموزشی-تخصصی استخراج تقویم در مشهد  11\مرداد\1382

·          هفتمین کارگاه آموزشی-تخصصی استخراج تقویم ایران  19\تیر\1382  

·          پنجمین دوره آموزشی تخصصی رویت هلال ماه  15\تیر\1382

منبع :آسمان پارس
نظرات ارسالی:
 
مشارکت در بحث:
نام:
ایمیل:
متن پیام:
کد امنیتی:

Copyright © 2001-2019 Parssky.com All Rights Reserved 

اسپانسرها :   اسپانسرها :  تایم لپس timelapse اسلایدر عکاسی فیلمبرداری  عکاسی صنعتی طولانی عکاسی رشد پروژه برج خنک کننده فایبر گلاس عکاسی نجومی تلسکوپ دوربین دوچشمی تجهیزات نجوم فروش عکس پارس ویو Parsview.ir   عکس با کیفیت وضعیت آب و هوای ایران  تهویه ایران .بانک عکس و وکتور فروش عکس . طرح و وکتور فروش دوربین دوچشمی

طراحی سایت با آسمان پارس

با کلیک روی +۱ ما را در گوگل محبوب کنید